A venit primavara si ne bucuram de legumele sanatoase din aceasta perioada. Printre acestea se numara si spanacul, care este foarte bogat in nutrienti, contine calciu, vitaminele A si C, fibre, acid folic, magneziu si substante anticancerigene.


Flavonoizii din spanac ajuta la protejarea impotriva pierderilor de memorie asociate cu varsta inaintata. Arma secreta a spanacului este luteina, care ajuta la prevenirea cataractei si a bolilor degenerative asociate cu varsta inaintata, mai este utila si in prevenirea cancerului.

Iata o reteta sofisticata dar simpla de sufleu cu spanac, perfect pentru primavara:

Ingrediente

Amestecul de usturoi
100 g de usturoi verde, aproximativ 5 fire
225 ml smantana
1 ramurica de cimbru

Sufleul
4 linguri de unt nesarat, plus pentru uns vasul de copt
100 g de parmezan proaspat dat prin razatoare
1 legatura de spanac, fara tulpini sau 430-400 g frunze de spanac
4 linguri de faina
300 ml de lapte
sare si piper
aprox. 115 grame de branza de capra moale
4 galbenusuri de ou
6 albusuri de ou

Mod de preparare

1. Preincalziti cuptorul la  190 de grade C. Ungeti cu unt un vas de 1,4 litri si presarati cateva linguri de parmezan.
2. Puneti usturoiul, smantana si cimbrul intr-o tigaie mica la foc mic. Aduceti la punctul de fierbere, la foc mic, apoi stingeti focul, acoperiti si lasati 15 minute deoparte.
3. Spalati bine spanacul si puneti-l intr-o tigaie. Puneti-l intr-o strecuratoare si uscati-l, apoi taiati-l fin.
4. Topiti cele 4 linguri de unt in tigaie, adaugati faina si gatiti pentru 1 minut, amestecand constant. Adaugati laptele si amestecati pana ce se ingroasa. Adaugati o lingurita de sare si incorporati branza de capra si restul de parmezan. Opriti focul si puneti in amestec galbenusurile, spanacul si amestecul de usturoi verde. Asezonati cu piper. 
5. Bateti spuma albusurile de ou cu un praf de sare pana se intareste spuma. Amestecati usor spuma de oua si baza de spanac. Turnati amestecul obtinut in vasul pregatit si coaceti in cuptor pana ce se rumeneste si se asaza, pentru aproximativ 25 de minute (pentru un vas de gratinare) si aproximativ 30 de minute pentru un vas de sufleu. 

Mai multe retete cu spanac puteti gasi aici. Pofta buna!


Sursa imagine.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Silvia (Bucatar) , 13 mai 2012

    Hellooo. Dragele mele ce s-a intamplat cu retetele simple si gustoase care nu contin lapte, unt, sare cat pentru o oala de 10 kg?... Bietul spanac si-a pierdut toate calitatile descrise la inceputul retetei. Ce poate fi mai gustos decat sa sotezi spanacul in putin ulei de masline si sa adaugi usturoi. Cu cat mai mult usturoi cu atat mai sanatos. Si ca sa nu simti lipsa sarii, poti adauga zeama de la o jumatate de lamaie. Acum da, poti sa ai pofta!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 24 mai 2011

    Arata super si cred ca e la fel de gustos!

  • Fara foto

    Silvilus (Bucatar) , 21 mai 2011

    SOFISTICAT - conform DEX - căutat, artificial; prețios, complicat; nenatural. Deci, din pacate este, asa cu scrii, este o reteta "sofisticata dar simpla". Spanac unt lapte branza de capra faina arsa in unt = perfect pentru colesterol. Vai de capul legumei proaspete de primavara!

  • iri nuca

    iri nuca (Chef de cuisine) , 10 aprilie 2011

    suna foarte bine ... vreau si eu sa fac dar nu inteleg prea bine daca spanacul se fierbe inainte sau nu ... ajutor !!

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 08 aprilie 2011

    arata delicios

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 08 aprilie 2011

    Cu siguranta este delicios spanacul asta..... Minunat , asa ca trebuie testat.