Regina dulciurilor orientalo-levantino-mediteraneene, baclavaua apartine, de drept, culturii antice, de unde a ajuns peste tot, la arabi si la greci, la armeni si la turci, la tatari si la sotiile de contabil din Valahia, la dobrogeni si la o tanti de a mea din Pangarati.
Aluat:
Se framanta bine, cu apa calduta, pana iese un aluat moale, care se lasa sa astepte
Umplutura:
Dupa ce s-a odihnit, aluatul se imparte în 30 de guguloaie.
Fiecare guguloi se intinde foaie dreptunghiulara, subtire sa poti citi ziarul prin dansa.
Se unge o tava rotunda (de arama era ea candva).
Se stropeste fiecare foaie cu unt si se presara cu nuci si zahar.
La orientali, adica la turci si tatari, se impacheteaza ca o scrisoare, adunand colturile la mijloc, o data si inca o data (adica de doua ori, observa nepoata-mea de cinci ani, care e inteligenta pentru ca nu se uita la televizor, ci la poze).
Se unge tava, se potrivesc baclavalele, se mai scalda inca o data in unt si se dau la cuptor, pe foc potrivit.
La alti orientali, adica la armeni, greci si la nevestele de contabili se intind foi cat tava, care se suprapun apoi, foaie-umplutura-foaie-umplutura-foaie, pana se termina toate.
Sirop:
Se fierb impreuna si, cand s-au rumenit baclavalele, se toarna in tava.
Se dau la gustat numai a doua zi, timp in care lucrarea s-a desavarsit. La turci, portiile sunt triunghiulare. La ceilalti, care cum il taie capul si-i taie cutitul (tanti Caliopi le taie patrate, cand apuca, pentru ca, daca a ajuns nenea Lica primul la tava, e prea tarziu, nu mai are ce taia).
Daca veti incerca, veti afla ca baclavaua este una din acele gateli care tin de magie: din putine si foarte banale lucruri, iese un miracol (as spune chiar ca bucataria insasi e, uneori, o magie, daca nu mi-ar fi frica de ranjetul ironic pe care il reflecta, in momentul asta, foaia asta).
Reteta face parte din colectia “Povestile Bucatariei Romanesti”, publicata si distribuita impreuna cu Jurnalul National.
Din 16 iulie, Jurnalul National iti aduce o noua colectie de... povesti. De data aceasta, o colectie care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca nimanui, dar mai ales din bucataria nimanui: “Povestile Bucatariei Romanesti”. Timp de sapte saptamani, Jurnalul National iti aduce, in fiecare vineri, o colectie bogata in retete traditionale, numai bune de gatit: se adauga un soi unic de savoare si cele mai fine condimente... Totul sub semnatura unica a lui Radu Anton Roman. Din 1999, data aparitiei primei editii a cartii (titlul initial: “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”), continua sa fie un best-seller, in editii succesive, care aduc mereu imagini reinnoite asupra gastronomiei traditionale. Este prima carte de bucate romaneasca imbogatita cu povestiri si elemente de etnografie si antropologie culinare, un adevarat monument editorial al acestui domeniu.
Volumul I va “aduce” dinainte Doborgea si Campia Romana. Va invitam intr-o calatorie culinara cu preparate de exceptie! Tot in acest prim volum veti regasi o “harta” completa a podgoriilor si vinurilor romanesti. Cele sapte volume ale colectiei se dezvolta pe regiuni, urmand firul epic al autorului. In plus, fiecare volum este bogat ilustrat, cu fotografii ale preparatelor culinare.
Jurnalul National va ofera de aceasta data altfel de retete... pline cu suflet. Noutatea acestui proiect consta in continutul cartii - prin textele mai putin cunoscute ale lui Radu Anton Roman, dar si in marturiile prietenilor de suflet ai lui Radu Anton Roman: Andrei Plesu, Cristian Tabara, Mihai Oroveanu, care vin cu povestiri despre marele gurmand roman si cu re]ete speciale. De asemenea, veti gasi imagini speciale cu Radu Anton Roman si fotografii etnografice, precum si imagini din expozitiile tematice ale Muzeului Satului “Dimitrie Gusti” si ale Muzeului Taranului Roman.
“Povestile Bucatariei Romanesti” fac parte dintr-o colectie fascinanta numita sugestiv... “Retete de Colectie”. Asadar, nu ratati primul volum, de vineri, 16 iulie care va poarta prin...Dobrogea si Campia Romana! Spor la gatit!
Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasaCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii