Foarte multi oameni adora branzeturile, de la sortimentele clasice la cheddar, mozzarella sau altele. Cu toate acestea, daca te-ai saturat de tipurile obisnuite de branza, pe care le gasesti in supermarketuri, si ai vrea sa incerci si alte sortimente, afla ca sunt multe tipuri gourmet de branzeturi peste tot prin lume pe care le poti incerca. Iata o lista a unor branzeturi mai neobisnuite, din diverse zone ale lumii.
Branzeturi din Franta

Franta si-a perfectionat tehnica de a prepara branzeturi timp de secole. Cele mai multe tipuri de branzeturi sunt numite dupa regiunile sau manastirile unde au fost create. O alegere interesanta ar fi:

Boulette d'Avesnes – provenind din nordul Frantei, acest tip de branza contine condimente precum tarhon, ardei iute si cuisoare. In momentul condimentarii branzei, ea e “spalata” cu bere.

Branzeturi din Spania
Spania are o mare varietate de branzeturi, produse in diverse regiuni ale tarii, precum si in insulele Canare sau Baleare. Un tip de branza din Spania este Majorero, o branza facuta din lapte de capra in Insulele Canare. Majorero are o textura cremoasa si un gust foarte aromat.

Branzeturi din Siria
O legenda din Orientul Mijlociu spune ca branza a fost inventata de un barbat arab care mergea prin desert cu o butelcuta de lapte proaspat. Cand a ajuns la destinatie, caldura transformase laptele in branza. Chiar daca aceasta legenda e adevarata sau nu, branza a fost o modalitate importanta pentru conservarea laptelui in Orientul Mijlociu pentr multi ani. Un tip interesant de branza din Siria este Nachshon Tzon, care e de regula prajita in ulei de masline inainte sa fie servita.

Branzeturi din America de Sud
America de Sud e faimoasa pentru fermele sale de vite, astfel ca nu e foarte surprinzator faptul ca produce si niste tipuri de branzeturi spectaculoase. Spre exemplu, in America de Sud gasim Reggianito, o branza foarte sarata care contine cristale albe, formate din aminoacizi. E perfecta pentru paste.

Branzeturi din Cipru
Branza Haloumi este un tip distinctiv de branza din Cipru, alba si cu o textura mai tare. E foarte sarata si seamana la gust cu mozzarella. Datorita texturii, branza Haloumi se topeste la temperaturi foarte ridicate, fiind astfel perfecta pentru prajit sau copt la cuptor.

Branzeturi din India

Branzeturile sunt destul de rare in India, dar exista cateva sortimente, printre care si Panner, o branza cremoasa, cu o aroma nu foarte puternica, care poate fi folosita atat in mancaruri, cat si in deserturi. Spre deosebire de alte tipuri de branzeturi, Paneer nu se topeste cand e expusa la caldura.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 33 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Prefer branza pe care o cumpar de la o cunostinta de la tara( branza de vaci,de oi,de capre,chiar si cascaval normal sau afumat).

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Ma gandeam ca dupa atate comentarii se revine cu imbunatariri la articol.Pacat ca lipesc soiurile Romanesti.Intradevar si la noi se gaseste multa branza de calitate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Ador branzeturile !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Foarte mult imi plac branzeturile.Cel mai mult imi place branza de capra noua(cea pe care o cumpar de la tarani in zer).Este o branza foarte proaspata si merge cu ceapa verde sau rosie,o bunatate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2010

    Fiecare tara are specialiatatile ei.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 14 ianuarie 2010

    Fiecare tara isi prepara branzeturile dupa anumite considerente,dar ca cele din Franta, nu cred ca am sa mai gust vreodata.Sunt renumiti in prepararea branzeturilor si a cascavalurilor.Daca nu as fi mancat, nu as fi comentat,dar cum am mancat si stiu cat de bune sunt,pot sa spun ca sunt cele mai fine branzeturi.

  • Eva Fischer

    Eva Fischer (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

    Desi producatorii de produse lactate, indeamna sa consumam cat mai multe din produsele lor, fiind sanatoase, nu e chiar adevarat! Cine a mai vazut mamifer, consumand lapte sau lactate, dupa ce a fost intarcat? Si pisicile il maninca, pentru ca omul le-a obisnuit! Dupa perioada de sugaci, toate mamiferele, inclusiv omul, isi pierd enzimele care digera lactatele! Unii mai mult, alti mai putin! Da, le mancam, pentru ca sunt gustoase si ne plac, dar cati au arsiuri si senzatie rea, dupa acea? Sa nu fiu inteleasa gresit! Si mie imi plac branzeturile, chiar foarte mult, dar totdeauna, trebuie sa folosesc si obligeana, pentru a le putea digera!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 06 octombrie 2009

    Si mie imi place branza naostra, de la tarani, nu e imurificata cu E-uri.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 octombrie 2009

    Prefer branza romaneasca e mai usor de procurat.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 01 octombrie 2009

    Ador mozzarella. Aceasta se obtine de obicei, din lapte de vaca, desi mozzarella autentica este obtinuta din lapte de bivolita. Este o branza fina si matasoasa, de culoare alba. Bulgarii laptosi si moi se topesc usor, asa ca ea este foarte folosita in prepararea de pizza si de placinte. Mozzarella este o optiune si pentru salate.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009

    Articol bun, eu una ador brinzeturile.

  • Fara foto

    dorina, 25 septembrie 2009

    Si mie imi place branza foarte mult, e bun articolul insa trebuiau macar amintite si produsele romanesti poate faceti un articol numai cu ele. Eu sunt din Sibiu, asa ca in piata gasesc o multime de feluri de branza, ecologice, direct de la producatori.

  • Fara foto

    odeon, 25 septembrie 2009

    @xilef Pentru ca este vorba despre "Branzeturi speciale din lumea intreaga" dupa cum bine ai citit.

  • Fara foto

    EDITH ALDEA, ISRAEL, 25 septembrie 2009

    Branzeturile nachson tzon si de asemenea, uleiul de masline de calitate superioara nu provin din Siria, ele sunt fabricate in kibutzul Nachson de langa Ierusalim in Israel.

  • Fara foto

    Mayra, 25 septembrie 2009

    Aricolul este bun dar foarte pe scurt. Poate ar fi trebuit sa se vorbesca si de brazeturile cu mucegai, de branzeturi in coaja, de branzeturi proaspete. Dar pentru neinitiati este foarte bun.

  • Fara foto

    xilef, 25 septembrie 2009

    De ce nu prezinti si tipurile de brinzeturi romanesti, cele ce provin din Bucovina ,din zona Sibiului, din Dobrogea etc.?

  • gabriela bacila

    gabriela bacila (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2009

    Traiasca casul si telemeaua de oiae. Daca doriti ceva deosebit incercati brinza de Nasal. Merita!

  • Fara foto

    Dora, 25 septembrie 2009

    Incercati brinzeturi frantuzesti cu mucegai alb impreuna cu pepene galben. Sint un deliciu!

  • Fara foto

    laurentiu, 24 septembrie 2009

    Articol interesant dar scurt. Franta are 365 tipuri de branza (ziua si branza) si aici aflam doua vorbe doar despre boullette d`avesnes? Despre branzeturile olandeze sau cele englezesti nici o vorba? Sau cele australiene? Pacat! Cred ca branzeturile tipul blue cheese intra in categoria celor speciale: Roquefort, Deep blue, Danish blue, Stilton, Blue brie (o branza excelenta), fourme d`ambert, blue d`auvergne. Sau de ce branza brie se numeste branza regelui?

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2009

    Branza cheddar si mozzarella,imi plac foarte mult,se gasesc in Carrefour,Kaufland.Ar trebui sa nu lipseasca de la masa branza,este un aliment foarte bun, la orice varsta.Foarte bun articolul,felicitari.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2009

    Branzeturile sunt un aliment complet ,digeribil dar care cere atentii particulare: se tin acoperite in pungi de plastic sau folii de plastic,se tin in compartimentul mai putin rece al frigiderului,si se scot cu o jumatate de ora inainte de masa,branzeturile dure se acopera cu un prosop umed,

  • Fara foto

    lumi, 23 septembrie 2009

    Pentru ca sunt patriota:urda de oaie si vaca,branza de burduf,casul, branza in coaja de brad...sunt deliciile romanesti

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 22 septembrie 2009

    Imi lasa gura apa de cand citesc articolul. Sunt FAN BRANZETURI.Mi-a facut placere sa citesc articolul si sa aflu multe lucruri nestiute despre un aliment pe care il ador. MULTUMIM.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 22 septembrie 2009

    Eu ador branzeturile de orice tip,de la telemeaua romaneasca de oaie(n-as dao pe nici-o alta branza),pana la mozzarella,briè,gorgonzola etc;-sunt bune toate branzeturile,sanatoase si-mi plac servite alaturi de o marmelata picanta,nuci ,miere;

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 22 septembrie 2009

    Un articol interesant si foarte cultivant.Felicitari!

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 22 septembrie 2009

    Un articol binevenit.Asteptam si alte informatii.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 septembrie 2009

    Branzeturile sunt gustoase,sanatoase,dar si foarte pretentioase prin natura lor… Inainte de a cumpara trebuie sa fim atenti la aspectul,mirosul,gustul branzeturilor, trebuie sa avem grija cum le pastram pentru a nu-si pierde adevaratele calitati ,cum si cand le servim…Putem spune ca aranjarea si servirea branzeturilor este o arta … ,se servesc numai la temperatura camerei,se foloseste un platou deschis la culoare sau din lemn,de regula nu se aseaza mai mult de 6 sortimente de branzeturi,nu se foloseste acelasi cutit etc. …

  • costel dumbravianu

    costy1969 (Chef de cuisine) , 22 septembrie 2009

    Articol destul de interesant,cu toate ca trebuia spus ceva si despre branza noastra romaneasca.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

    Foarte interesant articolul.Si branzeturile din Italia sunt foarte bune.Dar sa nu uitam branzeturile din Romania,dupa mine nimic nu se compara cu branzeturile din tara noastra.Sunt foarte sanatoase si foarte gustoase.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

    Foarte buna branza cheddar si branzeturile romanesti din Ardeal.

  • Fara foto

    mariana scarlat, 21 septembrie 2009

    Interesant articol.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

    Interesant articol,dar ce pacat, ca multe din sortimentele prezentate nu se gasesc la noi pe piata.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

    Bun articolul,chiar nu aveam cunostinta de aceste lucruri.N-am auzit de aceste branzeturi pana acum.Imi face placera ca le-am aflat acum,de aici,de la voi.