Castanele comestibile sunt un aliment foarte versatil si plin cu savoare. Miezul castanelor este bogat in amidon si apa, dar are un nivel scazut de proteine si grasimi.

Aceste delicii sunt disponibile sub mai multe forme: proaspete, macinate, uscate, piure sau vidate. Sunt foarte gustoase atat consumate ca atare, coapte, sau ca ingredient pentru diverse mancaruri, mai ales pentru deserturi.

In continuare va prezentam combinatia perfecta intre ciocolata, castane si smantana dulce, perfecta pentru un desert de iarna delicios.

Ingrediente:
675g de castane crude sau 435g de piure de castane (neindulcit) 
3 frunze de dafin (daca folositi castane crude)
175g de ciocolata neagra cu 70% cocao, plus pentru razuire pe deasupra
175g zahar
175g de unt 
¼ lingurita de esenta de vanilie
200ml de smantana dulce sau frisca lichida
Pentru servire
frisca batuta
coaja rasa de la o portocala

Mod de preparare:
Daca folositi castane crude, gauriti fiecare castana, puneti intr-o oala cu frunzele de dafin si acoperiti cu apa. Fierbeti la foc mic pentru 25 de minute, pana se inmoaie. Scurgeti si atunci cand se racesc suficient pentru a fi manuite, decojiti. Puneti miezul castanelor intr-un robot de bucatarie si transformati in piure.

Puneti ciocolata, zaharul, untul, vanilia si 3 linguri de apa intr-o tigaie. Incalziti la foc mic pana ce zaharul s-a dizolvat, apoi adaugati piureul de castane (la conserva sau proaspat preparat).

Luati tigaia de pe foc, amestecati pana ce se omogenizeaza amestecul, apoi transferati intr-un bol mare si lasati deoparte pentru a se raci.

Bateti smantana dulce sau frisca lichida pana ce se intareste, apoi incorporati in ciocolata amestecata cu piureul de castane, dupa ce s-a racit. Puneti amestecul in opt boluri, acoperiti cu folie de aluminiu sau plastic si lasati la frigider pentru 2-3 ore sau pana ce amestecul se intareste.

Pentru servire: puneti deasupra frisca si radeti niste ciocolata si coaja de lamaie.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    kok miori, 05 ianuarie 2014

    Pare usoara am s-o incerc.

  • Fara foto

    Natalia Durla, 30 decembrie 2013

    E minunata, de-abia astept sa fac.

  • Fara foto

    Dumitru Vasiliu, 29 decembrie 2013

    cred ca mai avem timp sa ne cumparam ingredientele

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 08 februarie 2011

    Ador castanele si ciocolata iar impreuna fac o copie minunata! Felicitari!

  • Fara foto

    Marira (Bucatar) , 06 februarie 2011

    Si untul??? Nu pare a fi folosit niciunde... Stie cineva ce si cum e cu el? Merci de raspuns si pofta mare!

  • Luana

    Luana (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

    Piureul de castane a fost si va ramane desertul meu preferat drept pentru care profit de orice reteta pentru a o incerca.A ta este divina.Felicitari!

  • Fara foto

    Estera Flori (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

    Super reteta,trebuie sa o incerc si eu.

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

    Fina si aromata aceasta reteta! Castanele sunt foarte sanatoase pentru alimentatia noastra. Eu imi amintesc cu placere cand cu prietenii portughezi coceam castane in cregi si ace de pin uscate si le serveam fierbinti alaturi de un lichior(Jeropiga) de 20grade, facut din 3 parti must de vin si o parte din rachiu de tescovina. Buna combinatie,bune vremuri! Felicitari pentru reteta!*****

  • alice

    alice (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

    O reteta savuroasa! O voi incerca!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

    Numai citind aceasta reteta si deja imi ploua in gura.... O idee excelenta ati avut ! Dar eu nu sunt fan ciocolata...cu crema de vanilie nu stiu daca ar merge asa ca am sa o incerc cu ciocolata alba...