Care este povestea Ignatului si de ce se taie porcii in aceasta zi

In Romania, ziua de 20 decembrie este cunoscuta sub denumirea de Ignat si este ziua in care se sacrifica porcul din carnea caruia se fac preparatele pentru mesele dedicate sarbatorilor de iarna. Dar ce este, de fapt, Ignatul si de ce se sacrifica porcul in aceasta zi?

Care este povestea Ignatului si de ce se taie porcii in aceasta zi
Sfantul Ignatie Teoforul, episcop de Antiohia si martir al Bisericii este unul din cei mai de seama parinti apostolici. El ar fi fost pruncul luat in brate de Hristos si dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Sai. Pentru ca nu s-a lepadat de credinta in Hristos, a fost aruncat in arena si sfasiat de lei, in jurul anului 110, in timpul domniei imparatului Traian.

O parte din moastele sale se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Bucuresti si la Manastirea Tismana.

Insa, ca reprezentare mitica, Ignatul reuneste mai multe atribute, el este un spirit al belsugului si un vestitor al sarbatorii mari care urmeaza, figura sa fiind probabil contopita cu o divinitatea precrestina solara.

Legatura este sugerata si de semantica numelui: ignis = foc. Astfel, sacrificarea animalului in aceasta zi presupune si trecerea acestuia prin foc.

Animalul sacrificat, porcul, este un simbol vechi al norocului, belsugului si fertilitatii. El devine o emblema a sarbatorii si chiar a patronului ei crestin.

Potrivit credintei populare, sangele porcului, ceea ce in timpul postului ne spurca, in timpul acestei sarbatori ne purifica, fiind un paradox al purificarii prin post si sange.
Obieciuri de Ignat

- Taiatul porcului, activitate la care participa intreaga familie, era supus unor restrictii rituale complexe: porcii se taiau in zorii zilei sau dimineata; animalul era stropit cu apa sfintita si asezat cu capul spre rasarit; pe frunte sau pe ceafa se cresta cu cutitul o cruce pe care se presara sare; din carne se pastra cate o bucata de carne care se daruia Sf. Ignat.

- Se spune ca "daca nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine si ca dupa Ignat, porcul slabeste".

- Ansamblul ritual al taierii porcului este incheiat prin masa comuna, numita "pomana porcului".

- In ziua lui Ignat e bine sa vezi sange, ca sa fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie sa taie macar o gaina.

- Copii se manjesc cu sange de porc pe frunte ca sa fie rumeni si sanatosi tot anul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise