Cele mai faimoase sosuri de paste - Carbonara

Sosul carbonara (folosit pentru paste, in special spaghete, dar si fettuccine, rigatoni sau bucatini) este un tip de sos specific italian, bazat pe oua, parmezan, bacon si piper. Sosul a fost creat undeva la mijlocul secolului al XX-lea.

Cele mai faimoase sosuri de paste - Carbonara

Precum majoritatea retetelor, originea sosului carbonara e destul de incerta si exista multe legende. Cum numele e derivat din denumirea italiana pentru “carbune”, unii cred ca a fost pregatit pentru prima oara ca o masa sanatoasa si consistenta pentru minerii italieni. Altii spun ca denumirea se refera la faptul ca bucatelele de bacon si piperul seamana cu bucatele de carbune. S-a sugerat chiar ca denumirea ar fi un tribut pentru Carbonari, o societate secreta care a avut un rol important in unificarea Italiei.

Reteta de carbonara variaza chiar si in Italia, dar cu totii cad de acord asupra faptului ca un tip de branza (parmezan, cascaval sau chiar o combinatie), oua, bacon sau carne de porc mai grasa si piper sunt ingredientele de baza. Carnea de porc e prajita in grasime (ulei de masline sau untura) si o combinatie de oua, branza si unt sau ulei de masline e combinata cu pastele fierbinti, astfel preparand termic ouale. Apoi este adaugata carnea de porc. In retetele italiene nu se foloseste smantana, ci doar in Statele Unite, Franta si Marea Britanie. Alte variatii anglo-franceze ale carbonarei mai includ mazare, broccoli sau chiar ciuperci.

Iata o reteta de carbonara:

Ingrediente:

250 gr. paste (spagetti de preferinta), 200 gr. kaizer, 2 oua, 1/2 cana de parmezan ras, 3 linguri unt, piper negru

Mod de preparare:

Se pune apa la fiert cu putina sa re si ulei. Cind apa clocoteste se pun spaghetele (de preferat sa nu se rupa, caci se inmoaie imediat si "intra" in cratita). Concomitent intr-o tigaie cu putin ulei se prajesc cubulete de 1/2 cm de kaizer. Cind sint rumene (dar nu tari sau arse) se scot pe un servet de hirtie sa se scurga de grasime. Se bat ouale si se amesteca cu parmezanul ca sa fie o pasta ceva mai moale decit smintina, se adauga piperul. Cind pastele sunt gata, se strecoara, dar nu se clatesc!. Cratita in care a fost pasta se lasa pe aragaz, eventual la foc foarte mic si se pune 1 lingura de unt ca sa o tapeteze. Pastele calde se pun in cratita si se amesteca cu restul de unt in as fel incat spaghetele sa fie "acoperite". Se adauga ouale si kaizerul si se mai amesteca putin. Se servesc cu parmezan ras si pot fi decorate pe marginea farfuriei cu frunzulite de patrunjel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise