Cele mai faimoase sosuri de paste - Carbonara

Sosul carbonara (folosit pentru paste, in special spaghete, dar si fettuccine, rigatoni sau bucatini) este un tip de sos specific italian, bazat pe oua, parmezan, bacon si piper. Sosul a fost creat undeva la mijlocul secolului al XX-lea.

Cele mai faimoase sosuri de paste - Carbonara

Precum majoritatea retetelor, originea sosului carbonara e destul de incerta si exista multe legende. Cum numele e derivat din denumirea italiana pentru “carbune”, unii cred ca a fost pregatit pentru prima oara ca o masa sanatoasa si consistenta pentru minerii italieni. Altii spun ca denumirea se refera la faptul ca bucatelele de bacon si piperul seamana cu bucatele de carbune. S-a sugerat chiar ca denumirea ar fi un tribut pentru Carbonari, o societate secreta care a avut un rol important in unificarea Italiei.

Reteta de carbonara variaza chiar si in Italia, dar cu totii cad de acord asupra faptului ca un tip de branza (parmezan, cascaval sau chiar o combinatie), oua, bacon sau carne de porc mai grasa si piper sunt ingredientele de baza. Carnea de porc e prajita in grasime (ulei de masline sau untura) si o combinatie de oua, branza si unt sau ulei de masline e combinata cu pastele fierbinti, astfel preparand termic ouale. Apoi este adaugata carnea de porc. In retetele italiene nu se foloseste smantana, ci doar in Statele Unite, Franta si Marea Britanie. Alte variatii anglo-franceze ale carbonarei mai includ mazare, broccoli sau chiar ciuperci.

Iata o reteta de carbonara:

Ingrediente:

250 gr. paste (spagetti de preferinta), 200 gr. kaizer, 2 oua, 1/2 cana de parmezan ras, 3 linguri unt, piper negru

Mod de preparare:

Se pune apa la fiert cu putina sa re si ulei. Cind apa clocoteste se pun spaghetele (de preferat sa nu se rupa, caci se inmoaie imediat si "intra" in cratita). Concomitent intr-o tigaie cu putin ulei se prajesc cubulete de 1/2 cm de kaizer. Cind sint rumene (dar nu tari sau arse) se scot pe un servet de hirtie sa se scurga de grasime. Se bat ouale si se amesteca cu parmezanul ca sa fie o pasta ceva mai moale decit smintina, se adauga piperul. Cind pastele sunt gata, se strecoara, dar nu se clatesc!. Cratita in care a fost pasta se lasa pe aragaz, eventual la foc foarte mic si se pune 1 lingura de unt ca sa o tapeteze. Pastele calde se pun in cratita si se amesteca cu restul de unt in as fel incat spaghetele sa fie "acoperite". Se adauga ouale si kaizerul si se mai amesteca putin. Se servesc cu parmezan ras si pot fi decorate pe marginea farfuriei cu frunzulite de patrunjel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Descopera reteta traditionala pentru cartofi taranesti si invata cum sa prepari acest fel de mancare delicios si simplu. Afla...

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi
Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Incearca reteta noastra savuroasa de ceafa de porc la tigaie, gatita cu ceapa rosie usor sotata, rosii cherry dulci si...

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise