In ceea ce priveste legenda chili-ului, singurul lucru sigur e ca aceasta mancare nu provine din Mexic. De fapt, daca vei calatori in Mexic, vei descoperi ca acest tip de mancare nu se serveste decat in foarte putine restaurante, care sunt vizitate mai mult de turisti. Daca chili si-ar fi avut originea in Mexic, ar fi fost si acum acolo.
Prima istorie a chili-ului este si cea mai spectaculoasa, datand din jurul anilor 1680. Aceasta mancare este legata de o veche legenda indiana, care spune ca aceasta mancare a fost inventata de o calugarita frumoasa, sora Mary of Agreda din Spania. Se pare ca sora Mary intra frecvent in transe timp de zile intregi si, cand se trezea, povestea cum spiritul ei a calatorit pana pe taramuri indepartate, unde a predicat crestinismul salbaticilor. Este clar ca sora Mary nu a parasit niciodata, fizic, Spania, dar misionarii spanioli si chiar regele Filip al IV-lea al Spaniei erau de parerea ca ea era, de fapt, “La Dama de Azul” din vechea legenda indiana. Se spune ca sora Mary a scris reteta pentru chili, care includea carne de caprioara, ceapa, rosii si ardei iuti.

Alta poveste, mai tarzie, de prin 1860, leaga chili-ul de detinutii din inchisorile din Texas. Se pare ca, acolo, mancarea principala era o tocana din cele mai ieftine ingrediente disponibile: carne de vita, ardei iuti si condimente, fierte in apa pana dobandeau o anume consistenta. Aceasta varianta primitiva a chili-ului a devenit statutul simbol al inchisorilor din Texas si detinutii incepusera sa “noteze” inchisorile, in functie de calitatea chili-ului pe care il serveau. Se pare ca inchisorile din Texas au inceput sa serveasca un chili atat de bun, incat detinutii ajungeau sa isi noteze retetele, spunand ca singurul lucru de care le va fi dor cand ies din inchisoare era un castron plin cu chili.

Alta informatie amuzanta despre chili dateaza din secolul al 19-lea, atunci cand niste preoti spanioli au presupus ca ardeii iuti folositi in chili erau afrodisiace si au propovaduit impotriva acestui fel de mancare, spunand ca este “la fel de fierbinte precum podeaua iadului” sau “supa diavolului”. Din pacate, avertismentele preotilor nu au facut decat sa popularizeze mancarea si mai mult.

Oricare ar fi istoria, chili ramane un fel de mancare delicios si o idee buna pentru o masa festiva tematica. Daca vrei sa incerci aceasta reteta la tine acasa, Gustos.ro ti-a pregatit niste instructiuni care te vor ajuta:

Chili con carne


Ingrediente:
jumatate de kilogram carne tocata de vita
o ceapa tocata
2 catei de usturoi, tocati
600 gr fasole fiarta
250 g suc de rosii
o lingura paste de tomate
o lingurita paprika (chili)
o lingurita praf de chimen
sare, piper

Se calesc impreuna ceapa si usturoiul, apoi se adauga carnea. Cand a inceput sa se prajeasca, se adauga condimentele si se mai prajesc putin. Apoi, se adauga fasolea boabe si, peste 2-3 minute, sosul si pasta de rosii. Se fierbe la foc mic aproximativ 20 de minute.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    cosmin_jur (Bucatar) , 14 mai 2012

    Singurul lucru gresit e ca se foloseste ca si condiment chimion nu chimen.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Am pregatit aceasta reteta si e foarte buna.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    Un articol foarte interesant 1

  • Fara foto

    enik, 03 februarie 2010

    foarte foarte bun.. eu am mancat cu fasole rosie cu boabe mari (arata mai bine)...delicios

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Reteta e interesanta si merita incercata.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 09 iulie 2009

    Eu am gatit aceasta reteta "simpla",asa cum spune cineva mai jos si a iesit foarte buna.Dar nimeni nu ne impiedica sa ne folosim imaginatia si gusturile in bucatarie.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 07 iulie 2009

    O mancare picanta extraordinar de buna. Nu am mai mancat demult. Trebuie sa recuperez!

  • Fara foto

    Andreea, 06 iulie 2009

    Eu cand am fost in America am invatat aceasta reteta si este chiar foarte buna. Se pune fasole rosie si se mai pune si un ardei gras rosu sau jumatate, depinde de marimea acestuia. Modul de servire ni se pare ciudat, dar se serveste cu ceapa cruda, rosii si ardei gras rosu, toate taiate si puse peste mancare sau langa, in farfurie. Asa stiu ca se mananca Chili. Merita incercat.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 iulie 2009

    O idee buna cu aceasta reteta, felicitari! Merita incercata.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    Interesant si captivant acest articol. Felicitari pentru articol, este bine venit. Reteta este foarte usoara si am sa o fac si eu.

  • Fara foto

    attila barta (Bucatar) , 03 iulie 2009

    Se pune fasole rosie (kidney beans), dar si fasole alba. Reteta Chili con carne are multe variante: cu fasole, fara fasole, cu porumb, fara porumb, dar in orice caz nu e o reteta simpla cum e prezentata mai sus. Retetei ii lipsesc cateva ingrediente de baza (supa de vita, rosii, costita, foi de dafin, zahar)iar daca vreti sa obtineti o mancare cu adevarat buna trebuie sa aveti putin mai multa rabdare cu prepararea. Chili con carne este ca si Gulyasul nostru, mancarea trebuie sa stea cel putin o ora si jumatate pe foc pentru ca aromele sa se patrunda. Cat despre legenda retetei, si ea are tot atatea variante ca si reteta. Reteta care a devenit mancarea traditionala a statului Texas nu provine din Mexic pentru ca are in componenta fasole, dar baza retetei, chili-ul si carnea de vita sunt de provenienta mexicana si dateaza de pe vremea Incasilor si Mayasilor (sudul Mexicului de astazi), din perioada precolumbiana. Chiliul provine din Mexic, unde altundeva si-ar putea avea aceasta reteta originile daca nu in Mexic.

  • Alina

    aleenna (Maestru bucatar) , 03 iulie 2009

    @Varadi Silvia - se pune fasole rosie. De asemenea, se mai poate pune porumb boabe sau stiuleti- pui, merg foarte bine cu acest fel de mancare. :)

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Am fost intotdeauna convinsa ca Mexicul e tara de unde provine chilli.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Interesant articol, iar retetele sunt excelente pentru cei care prefera acest gen de preparate...

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

    Interesanta combinatie. Si foarte interesant articolul. Ce fel de fasole este mai buna la acest preparat, cea alba sau cea rosie?

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 01 iulie 2009

    Şi mie îmi plac cele picante! Mai ales cu chilli.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 01 iulie 2009

    Super, imi plac mancarurile picante!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 iulie 2009

    Foarte interesanta aceasta sectiune a articolului despre chili.Imi place carnea de vita.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 01 iulie 2009

    Chiar mi-a placut ce am citit. Nu stiam ca chili nu au originea din Mexic. Articolul este captivant, iar reteta este una realizabila, destul de usoara.