In ceea ce priveste legenda chili-ului, singurul lucru sigur e ca aceasta mancare nu provine din Mexic. De fapt, daca vei calatori in Mexic, vei descoperi ca acest tip de mancare nu se serveste decat in foarte putine restaurante, care sunt vizitate mai mult de turisti. Daca chili si-ar fi avut originea in Mexic, ar fi fost si acum acolo.
Prima istorie a chili-ului este si cea mai spectaculoasa, datand din jurul anilor 1680. Aceasta mancare este legata de o veche legenda indiana, care spune ca aceasta mancare a fost inventata de o calugarita frumoasa, sora Mary of Agreda din Spania. Se pare ca sora Mary intra frecvent in transe timp de zile intregi si, cand se trezea, povestea cum spiritul ei a calatorit pana pe taramuri indepartate, unde a predicat crestinismul salbaticilor. Este clar ca sora Mary nu a parasit niciodata, fizic, Spania, dar misionarii spanioli si chiar regele Filip al IV-lea al Spaniei erau de parerea ca ea era, de fapt, “La Dama de Azul” din vechea legenda indiana. Se spune ca sora Mary a scris reteta pentru chili, care includea carne de caprioara, ceapa, rosii si ardei iuti.
Alta poveste, mai tarzie, de prin 1860, leaga chili-ul de detinutii din inchisorile din Texas. Se pare ca, acolo, mancarea principala era o tocana din cele mai ieftine ingrediente disponibile: carne de vita, ardei iuti si condimente, fierte in apa pana dobandeau o anume consistenta. Aceasta varianta primitiva a chili-ului a devenit statutul simbol al inchisorilor din Texas si detinutii incepusera sa “noteze” inchisorile, in functie de calitatea chili-ului pe care il serveau. Se pare ca inchisorile din Texas au inceput sa serveasca un chili atat de bun, incat detinutii ajungeau sa isi noteze retetele, spunand ca singurul lucru de care le va fi dor cand ies din inchisoare era un castron plin cu chili.
Alta informatie amuzanta despre chili dateaza din secolul al 19-lea, atunci cand niste preoti spanioli au presupus ca ardeii iuti folositi in chili erau afrodisiace si au propovaduit impotriva acestui fel de mancare, spunand ca este “la fel de fierbinte precum podeaua iadului” sau “supa diavolului”. Din pacate, avertismentele preotilor nu au facut decat sa popularizeze mancarea si mai mult.
Oricare ar fi istoria, chili ramane un fel de mancare delicios si o idee buna pentru o masa festiva tematica. Daca vrei sa incerci aceasta reteta la tine acasa, Gustos.ro ti-a pregatit niste instructiuni care te vor ajuta:
Chili con carne
Ingrediente:
jumatate de kilogram carne tocata de vita
o ceapa tocata
2 catei de usturoi, tocati
600 gr fasole fiarta
250 g suc de rosii
o lingura paste de tomate
o lingurita paprika (chili)
o lingurita praf de chimen
sare, piper
Se calesc impreuna ceapa si usturoiul, apoi se adauga carnea. Cand a inceput sa se prajeasca, se adauga condimentele si se mai prajesc putin. Apoi, se adauga fasolea boabe si, peste 2-3 minute, sosul si pasta de rosii. Se fierbe la foc mic aproximativ 20 de minute.
Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructeIn tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.
Varza noua calita in tuciRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii