Se fac din păstrăviori de fag (pleurotus), mânătărci (boletus), ciupercă de pădure şi de cultură (agaricus), crăiţă (amanita), pâinişoare (russula) şi pălăria şarpelui (macro lepiota) pentru că au pălăriile mari şi boltite.

Ca-n Bucovina
1 kg pălării de ciuperci
100 g unt   
100 g caşcaval
sare, piper   
mărar, pătrunjel

Ca-n Ardeal
1 kg pălării de ciuperci
100 g slănină afumată  
mărar Secuieşti
untură 
1 ou, paprică, piper, sare, verdeaţă

Ca-n Muntenia
1 kg pălării de ciuperci
100 g unt
mărar, pătrunjel       
sare, piper

De post
1 kg pălării de ciuperci
100 g margarină
sare, piper   
pătrunjel, mărar

Se încinge grătarul (plita sau cuptorul)
Se grijesc ciupercile: se curăţă de mizerii şi pieliţe, se rupe din rădăcină picioruşul
Se unge o tavă cu unt, slănină sau grăsime vegetală, se presară cu puţină sare, se aşază ciupercile cu scobitura în sus
Se pune în ciuperci, ca în farfurii, grăsime (slănină sau unt, sau ce doriţi), plus picioruşul (ciupercii!) tocat şi amestecat cu ce vrea fiecare
Se pune tava pe grătar, se acoperă cu un capac mare, se lasă să se coacă până se-nmoaie (10-20 minute)
Se toacă verdeaţă şi se presară în pălăriile ciupercilor
O tărie de fructe, un pic galbenă de veche, onorează acest aperitiv domnesc.

Când pălăria buretelui s-o umplut dă zamă şi s-o rumenit, poţi să-l mânci." (Conea)

„Dacă vânatul şi peştii sunt mai mult hrana oamenilor înstăriţi, apoi bureţii şi buruienile sunt mai mult hrana naturală a oamenilor strâmtoraţi.
Când e vremea lor, ia omu corfa (coşul, n.m.) or straiţa (traista, n.m.) şi pleacă după ei. Acasă îi pune în tigaie cu unsoare or îi găteşte cu zamă de curechi (varză, n.m.). Dacă nu-i unsoare nici zamă nu-i bai: ia bureţii, le rupe coadele şi pune sare pe ei şi-i dă pe jeg (jăratec, n.m.).

____________________________________________________________________________________________________


Retete de Colectie

Intra in “Povestile bucatariei romanesti”!

Jurnalul National iti aduce 7 carti, 7 provocari culinare, 7 calatorii prin Romania savuroasa! In fiecare vineri, afla istoria bucatelor neamului tau scrisa de Radu Anton Roman, patriarhul gastronomiei nationale, povestitor de geniu, primul mare antropolog culinar al romanilor... Mancaruri si legende!
Vineri, 20 august, ai volumul sase din “Povestile bucatariei romanesti”. O editie completa, reasezata in pagina, innobilata si ilustrata cu fotografii ale preparatelor, poze etnografice si imagini inedite cu Radu Anton Roman. Pentru ca tu sa ai in biblioteca si in bucataria ta “Retete de Colectie”. O noua serie de carti exceptionale marca Jurnalul National. “De la post la sarbatorile campenesti”. Adica: de la mesele cumpatate, temperate si restrictionate ale posturilor de peste an - fie ele mari (al Pastelui, al Craciunului), fie mai mici -, la iesirile gurmand-savuroase la iarba verde, unde, imprejurul gratarelor, refacem vremuri de haiducie culinara. Despre asta este vorba in volumul 6 din “Povestile gastronomiei romanesti”. Nu aveti decat sa alegeti reteta care se potriveste timpului din an si starii dv. de spirit si sa o gatiti. Sau puteti sa scrieti chiar dumneavoastra o reteta romaneasca mai putin cunoscuta, asa cum au facut si cititorii lui Radu Anton Roman, ale caror propuneri culinare le regasim intr-un capitol special din acest volum. Spor la scris! Spor la gatit!


Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Lulu (Maestru bucatar) , 21 septembrie 2010

    Sublim! Iubesc ciupericile in toate variantele, asa ca abia astept sa incerc toate retetele de mai sus!

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 30 august 2010

    Sunt deicioase. Eu le fac evident, ca-n Bucovina.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 august 2010

    Imi plac tare mult ciupercile,iar retetele alese sunt minunate...