Cele mai banale cornuleţe din lume. Nici nu ştiu de ce le zice „de Haţeg". Sunt formidabile, ronţăi o tavă şi nu observi.
Aluat:
• 300 g făină
• 1 ou
• 200 g osânză (unt)
• 1 gălbenuş
• 100 g zahăr
• Se frământă toate până când una sunt
• Se întinde coca foaie subţire, dar să nu se vadă prin ea
• Se taie triunghiuri umplutura:
• 250 g marmeladă, miere, dulceţuri, rahat Glazură:
• 50 g zahăr pudră
• Se pune umplutura, se rulează cornuleţele, se pun, pe tavă unsă, la cuptor încins, cu foc mic, până se închid uşor la culoare
• Se oferă presărate cu zahăr pudră

SPANAC DE SIGHIŞOARA
Un spanac cu vrejul mai tare, cum le place hârtibăcenilor şi târnăvenilor.
• 1 kg spanac
• 200 g orez
• 1 pahar de smântănă
• sare, piper după gust    • 1 lingură de mărar
• 2 linguri de untură
• 1 pahar de lapte
1 lingură de făină
• Se grijeşte spanacul, se opăreşte binişor în apă cu sare, se strecoară
• 1 lingură de untură se încinge, se pune la călit orezul, se stinge cu 2 căni de apă, se lasă să fiarbă
• Spanacul se toacă şi se căleşte în untura care a rămas
• Făina se desface în lapte
• Se toacă mărarul
• Se amestecă toate peste spanac: lapte, sare, piper, mărar şi se mai lasă pe foc un sfert de oră
• Acum se întâlneşte spanacul cu orezul fiert şi smântâna, când intră împreună voiniceşte la cuptor, să-nfrunte arşita încă un sfert de oră.


PLĂCINTĂ SĂSEASCĂ

• 220 g griş - achtung, e cremşnit, e „ordnung şi disziplin", nu ca la mămăligă - dacă aude sasul de „o mână de mălai" sau „un ciur de făină" sau „o poală de ciuperci", îşi ia (înapoi) câmpii (benelucşi, desigur)
• 800 ml lapte • 200 ml zahăr
• 5 ouă • zahăr vanilinat
• 50 g unt • 50 g pesmet
• 50 g făină • sare
• 500 g brânză de vaci • 50 g zahăr pudră
• coaja rasă de la o lămâie
• În laptele clocotit, adaugaţi grişul sub formă de ploaie, amestecând metodic şi continuu, până fierbe şi se-ncheagă, apoi lăsaţi-l să se răcească
• Amestecaţi separat brânza de vaci cu zahăr, făină, coajă de lămâie, zahăr vanilinat, ouă, sare (câtă vă place)
• Într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se aşază în strat egal grişul fiert
• Deasupra se întinde compoziţia de brânză de vaci şi se coace la cuptor cu foc iute circa 15-20 minute
• Se ninge cu zahăr pudră

Aceste retete fac parte din cartea  „Povestile bucatariei romanesti“ de Radu Anton Roman.

Jurnalul National iti aduce 7 carti, 7 provocari culinare, 7 calatorii prin Romania savuroasa! In fiecare vineri afla istoria bucatelor neamului tau scrisa de Radu Anton Roman, patriarhul gastronomiei nationale, povestitor de geniu, primul mare antropolog culinar al romanilor... „Retete de Colectie“!
Vineri, 30 iulie, ai volumul trei din „Povestile bucatariei romanesti“. O editie completa, reasezata in pagina, innobilata si ilustrata cu fotografii ale preparatelor, poze etnografice si imagini inedite cu Radu Anton Roman.
Saptamana aceasta continua calatoria noastra culinara in „Ardealul slaninii cel gustos“ (cum isi „alinta“ Radu Anton Roman tinutul de bastina). Stia tot despre mancarurile ardelenesti, de la galustele grase in foi de varza (un fel de sarmale enorme, rascroite dupa mintea ardeleanului) la fripturi numite dupa toponimic (de Turda, de pe Somes, de Cluj) ori pana la placintele pe piatra ale locuitorilor din Apuseni si din tinutul Padurenilor. Acestea toate le veti regasi in amplul volum dedicat Transilvaniei, comentate dupa gustul si limba unui ardelean sadea. Luati, dar, brisca si taiati o bucata de slanina, numai buna de alaturat paharelului de palinca. Va asteapta o carte de retete colosale. Spor la gatit!   

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2012

    Retete minunate si mi-a placut sa vad programul lui la televizor.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2010

    Merita sa ai in biblioteca asemenea carti.

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 23 august 2010

    Interesante retete.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 august 2010

    O bunatate...