Crème Brulée - un deliciu international

De-a lungul timpului atat englezii, cat si francezii, ba chiar si spaniolii si-au disputat originea acestei delicioase retete. Cu toate acestea, ramane un mister unde a aparut pentru prima data. Spaniolii sustin ca faimoasa “crema catalana” este predecesoarea apetisantei “crème brulée”, in ciuda faptului ca ibericii nu pregatesc “crema catalana” in bain-marine, asa cum se procedeaza in cazul “crème brulée”. Prima referire la aceasta reteta provine din anul 1671, cand a aparut in cartea de bucate a lui François Massialot, unul dintre cei mai prestigiosi bucatari francezi ai vremii. 208 ani mai tarziu, adica in 1879, crème brulée a fost introdusa in meniul meselor festive de la Colegiul Trinity din Cambridge sub denumirea de “crema arsa Trinity” sau, pur si simplu, “Trinity Crème Brulée”.

Crème Brulée - un deliciu international

In cele ce urmeaza, va prezentam versiunea clasica a retetei, cu aroma de vanilie. Alte arome care se folosesc la prepararea acestui desert sunt: lamaie, portocala, rozmarin, ciocolata, cafea, lichioruri, fructe, chiar si ghimbir.

Ingrediente pentru 8 boluri:

2 cani de smantana dulce;

8 galbenusuri de oua;

1/3 cana de zahar (aproximativ 80 g zahar);

1 lingura de esenta de vanilie;

2 lingurite de zahar pentru crusta de caramel;

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 160 grade. Intr-o cratita aflata la foc mediu se amesteca zaharul impreuna cu smantana dulce. Se amesteca timp de 4-5 minute pana cand smantana incepe sa faca bule.

Intr-un castron se bat cele 8 galbenusuri de ou impreuna cu vanilia, pana ce continutul se omogenizeaza si are culoarea galben deschis. Crema fierbinte de smantana se toarna treptat peste galbenusuri, amestecand permanent. In cazul in care compozitia are aspect granulat, atunci puteti sa o strecurati printr-o sita fina. Compozitia se toarna in 8 castroane, boluri, “ramekin”-uri.

Acestea se aseaza intr-o tava care se umple cu apa calda pana cand nivelul apei ajunge la jumatatea castroanelor. Se da la cuptor timp de 40-45 minute. Se scot din cuptor si se lasa la racit.

Dupa ce s-au racit, cele 8 boluri se scot din tava si se lasa in frigider pe parcursul unei nopti.

Inainte de servire se presara zaharul ramas (2 lingurite) peste bolurile cu crema si se “arde” cu ajutorul aparatului de caramelizat sau cu o torta de bucatarie (maxim 3 minute). Daca nu aveti aparat pentru caramelizat, atunci puteti carameliza in mod clasic un pic de zahar, iar compozitia fierbinte o veti turna pste cele 8 boluri cu crema. Puteti obtine crusta de caramel si cu ajutorul cuptorului, asezand bolurile sub grill, astfel incat focul sa vina din partea superioara a cuptorului.

Nota informativa despre ouale imbogatite cu acizi grasi Omega 3:

Omega 3 sunt un grup de acizi grasi polinesaturati care se gasesc si in oua.. Este necesar sa se mentina un echibilibru adecvat al acizilor omega 3 in dieta dumneavoastra, deoarece acestia promoveaza o stare buna de sanatate.

Cresterea cantitatii de Omega 3 din oua depinde de hrana gainii. Astfel, daca este hranita cu seminte de in, cantitatea de acizi grasi Omega 3 va creste, deasemenea si cantitatea de Vitamina E. Studiile arata ca un ou facut de o gaina hranita astfel contine de 7 ori mai multi acizi grasi Omega 3 decat oul obisnuit.

Ouale imbogatite cu Omega 3 de la Avicola Bucuresti au urmatoarele beneficii pentru organism:

  • Sustin buna functionare a sistemului cardiovascular;
  • Scad mortalitatea prin diferite afectiuni ale sistemului cardiovascular;
  • Reduc complicatiile din diabetul de tip 2 prin scaderea trigliceridemiei si a incidentei afectiunilor cardiovasculare;
  • Scad valorile lipidelor totale si a trigliceridelor sanguine;
  • Produc o usoara reducere a tensiunii arteriale;
  • Regleaza nivelul colesterolului sanguine (actiune anti-aterosclerotica)
Alte beneficii conform ultimelor studii efectuate in lume:

  • Intervin in buna dezvoltare a creierului si a capacitatii intelectuale;
  • Reduc incidenta tulburarilor /afectiunilor neurologice;
  • Reduc procesele degenerative de la nivelul ochilor;
  • Efect benefic in cazul afectiunilor inflamatorii (effect antiinflamator);
  • Protejeaza organismul de efectele negative ale radicalilor liberi.

In timpul sarcinii mama este singura sursa de acizi grasi Omega 3, de aceea este recomandat ca ea sa consume alimente bogate in Omega 3 pentru a ajuta de dezvoltarea fatului (dezvoltarea sanatoasa a creierului, acuitatea vizuala a bebelusului si un sistem nervos complet functional).

Consumate de catre copii, oale imbogatite cu Omega 3 ajuta la imbunatatirea vederii, cresterea capacitatilor cognitive, intarirea sistemului imunitar.

Acest articol va este oferit de Avicola Bucuresti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mancare de stevie

Mancare de stevie

Reteta de mancare de stevie. Mancare de stevie reteta simpla si delicioasa. Cum se face mancarea de stevie. Retete cu stevie.

Mancare de stevie
Salata de cartofi cu smantana

Salata de cartofi cu smantana

Reteta de salata de cartofi cu smantana. Salata de cartofi cu smantana si usturoi reteta simpla. Retete de salata de cartofi....

Salata de cartofi cu smantana
Pasca poloneza

Pasca poloneza

Pasca poloneza
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor