Dovleceii: alta varianta excelenta pentru un meniu diversificat de post. Dovleceii au marele avantaj ca pot fi pregatiti in foarte multe moduri: la cuptor, la gratar, prajiti, la aburi...
In ceea ce priveste substantele nutritive, afla ca dovleceii au foarte putine calorii (aproximativ 15 calorii per 100 g de dovlecel) si contin cantitati folositoare de potasiu, vitamina A si magneziu.

Iata cateva retete interesante cu dovlecei:

Dovlecei pane cu sos de rosii

Ingrediente: doi dovlecei, un catel de usturoi, o ceapa, 100 g masline, 5 linguri ulei, o cana de vin alb, o lingura de faina, bulion de rosii, zeama de lamaie, busuioc, o legatura de patrunjel, sare si piper

Mod de preparare: Dovleceii se taie in rondele de cam un centimetru grosime. Se condimenteaza cu sare, piper si putina zeama de lamaie, apoi se trec prin faina si se prajesc bine, pe ambele parti. Separat, se toaca marunt ceapa si usturoiul, se calesc cateva minute, apoi se adauga bulionul, vinul si zeama de lamaie. Se presara piper si verdeata tocata si, la sfarsit, maslinele. Sosul se adauga peste dovleceii prajiti. Se serveste cald.



Supa crema de dovlecei

Ingrediente: un cartof, doi dovlecei, o ceapa, sare, marar

Mod de preparare: Se toaca legumele si se pun la fiert in apa cat sa le acopere. Cand e fiert cartoful, se lasa la racit, apoi se mixeaza cu ajutorul blenderului. Se adauga sare, dupa gust. In farfurie, se pot adauga si marar si o lingura de ulei de masline.




Paste cu dovlecei


Ingrediente: 250 gr paste, 4 dovlecei, 1 ceapa, 1 cana de bulion, 1 catel de usturoi, ardei iute tocat, rozmarin, jumatate de lingurita de zahar, 2 lingurite ulei de masline, sare, piper

Mod de preparare: Fierbem pastele in apa cu sare. Separat, curatam dovleceii de coaja, apoi ii dam pe razatoare. Tocam ceapa si usturoiul si le adaugam intr-o tigaie cu putin ulei, alaturi de dovlecei. Tinem pe foc pana se inmoaie dovlecelul, apoi adaugam sosul de rosii si restul ingredientelor. Lasam sa fiarba cam 10 minute, amestecand des. Se adauga sosul peste paste, se serveste cald.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 27 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Maria Nutu, 30 iulie 2013

    Da, minunate retete! De maine incepe postul, asa ca le voi incerca!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Si iarna folosesc dovlecei de la congelator.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Si iarna folosesc dovlecei de la congelator.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Retete de nota 10.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Toate retetele sunt o bunatate !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Bune retetele,chiar am niste dovlecei pentru saptamana viitoare,pe care am sa-i fac o mancarica de post.Felicitari pentru retete.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Dovleceii se consuma mereu in familia mea.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2009

    Desi a trecut postul am notat retetele tote, sunt bune pt un alt post cu siguranta.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Ruda cu lanterna de Halloween.Fireberea , gatitul la aburi, coacerea sau prajitul nu afecteaza beta-carotenul, dar vitaminele B vor fi pierdute daca dovleacul este fiert in apa.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Dovlecelul este un aliment complex.Eu pregatesc budinca,dovlecei pane,dovlecei umpluti cu branza,umpluti cu carne,umpluti cu orez,ii folosesc la ciorba de zarzavat,la crema de legume,la pizza de post. Pentru iarna ii pastrez la congelator.Taiati cubulete pentru ciorbe,pizza,creme de legume,jumatati pentru a -i umple cu diferite umpluturi.Miezul lor se foloseste,nu se arunca niciodata.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Placinta de post cu dovlecei ,yamiiiiiiii.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Vai, ce bune trebuie sa fie pastele cu dovlecei, mai ales ca mie imi plac dovleceii si fierti cubulete in apa putin sarata, scursi apoi de apa, pusi langa smantana si marar tocat.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Ador dovleceii murati cu usturoi..excelenti

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Dovlecelul este foarte des folosit la prepararea diverselor feluri de mincaruri,ciorbe ,supe si deserturi.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Si eu sunt adepta dovleceilor pane, pe care ii mananc cu mujdei.Sunt deliciosi.Voi incerca si eu dovlecei murati, cred ca sunt buni.N am mai auzit pana acum ;))

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

    Dovleceii umpluti cu o compozitie de sarmale de post, sunt deliciosi

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

    Dovleceii fierti, strcurati foarte bine, se mixeaza, se adauga o legatura de ceapa si 2-3 linguri de maioneza de post. E o asta de post minunata

  • Fara foto

    Monika K (Chef de cuisine) , 18 martie 2009

    Retetele de pregatit dovleceii sint tentante, merita incercate. Sint foarte versatili si usor de gatit . Imi plac dovleceii cel mai mult doar putin caliti, sa-si pastreze culoarea si sa ramina tot crocanti sa se poata folosi in special la salate sau mincaruri in stil chinezesc.

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 17 martie 2009

    Mie imi place dovlecelul pane foarte mult, dar eu ii storc bine cu un servet curat inainte de a-i da prin faina si apoi prin ou.

  • Fara foto

    gety (Chef de cuisine) , 17 martie 2009

    Dovleceii pane imi plac foarte mult, sunt gustosi, supa crema la fel, urmeaza sa incerc paste cu dovlecei... deja ma si gandesc ce gust bun o sa aiba...

  • Fara foto

    Petruta Tenescu (Chef de cuisine) , 16 martie 2009

    Am incercat si eu supa crema de dovlecei si e super buna!

  • Fara foto

    Avy33 (Bucatar) , 16 martie 2009

    Dovleceii sunt super.Mie imi plac pane dar si supa crema de dovlecei imi place la nebunie

  • Fara foto

    regina (Bucatar) , 15 martie 2009

    Eu am pus dovlecei la murat sunt super . Va sfatuiesc sa incercati.

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 14 martie 2009

    Toti cei din familia mea mananca dovleceii ,mai ales cei cu coaja verde-cukkini,pe care ii pregatesc in diferite feluri, fie in preparate ca cele din acest articol, fie umpluti cu carne, cu legume, in zacusca, in salate etc.Voi posta o reteta de salata de dovlecei marinati.Sper sa va placa.Gospodinele ,care vor sa o probeze, o vor gasi in sectiunea retetelor mele.

  • Fara foto

    Simona R, 14 martie 2009

    Eu fac de post dovlecel umplut. 4 dovlecei potriviti, curatati si taiati pe lung in 2 bucati fiecare. Curat milocul cu o lingurita, cat sa fac loc sa pun compozitia de umplutura acolo. Miezul scos il pun deoparte. Separat fierb putin orez. Calesc pe foc o ceapa potrivita, taiata marunt, cu bucatele de ardei (gras, kapia, gogosar)taiate si ele marunt in putin ulei, cu sare si piper. Cand este aproape gata, pun si miezul de la dovlecei si mai las putin. Amestec apoi cu orezul fiert separat si umplu dovlecei cu lingurita. Ii asez in cratita, cu putin ulei si putina apa. Dau totul la cuptor. Imediat, amestec 2 linguri de bulion cu apa, si diferite condimente(eu pun: delikat, patrunjel, oregano, busuioc, maghiran), intr-un castron.Torn totul peste doleceii din cuptor. Se face imediat. La sfarsit, presar patrunjel peste dovlecei. Sunt foarte gustosi, si simplu de facut. Pofta buna!!!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 14 martie 2009

    Excelent articol ,dovleceii pot fi pregatiti si in perioada postului dar si in combinatie cu diverse preparate pe baza de carne.Au un gust minunat !

  • Fara foto

    Crina80, 13 martie 2009

    Imaginea aleasa pentru acest articol imi lasa gura apa. Iar retetele sunt si ele pe placul meu: simple, sanatoase si gustoase :) Abia astept sa fac cupa crema de dovlecei...