E un lucru stiut ca gazpacho e un fel de mancare spaniol. Cuvantul a evoluat din radacini arabice, iar, precum bine stim, Spania (mai bine zis, Andaluzia) a fost invadata de mauri in Evul Mediu. Ca un rezultat, gastronomia zonei a fost afectata intr-o proportie mare de retete si ingrediente din Orientul Mijlociu. Spre exemplu, bucataria italiana, desi a impartasit multe dintre aceleasi produse cu cea spaniola, a evoluat diferit.
Primele retete de gazpacho (supa-salata) dateaza din Evul Mediu, cu mult inainte ca rosiile sa fie cunoscute in Lumea Veche. Gazpacho e o supa de legume spaionla a carei caracteristica-cheie este ca se serveste rece-gheata. Principalele ingrediente sunt rosii, ardei grasi, ceapa, castraveti, ulei de masline si, de regula, firmituri de paine, dar exista, desigur, si variatii. E gatita de obicei intr-un vas de lut si adus la masa alaturi de crutoane de paine cu usturoi si mici castroane de legume crude. Cu toate acestea, gazpacho poate fi servit si fierbinte, iarna.

Iata si o reteta delicioasa:

Gazpacho

Timp de preparare:
15 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 kg. rosii, 1/2 kg. castraveti verzi, 1-2 buc. ardei gras verde, 1-2 buc. ardei proaspat rosu, o ceapa mare, o capatina de usturoi, o legatura frunze telina, 1-2 linguri ulei de masline, 1-2 linguri masline negre fara simburi/felii, optional: 2 linguri cuburi brinza Feta sau telemea f. grasa,
sare si piper dupa gust, 1 cana de gheata pisata

Mod de preparare:

Rosiile se curata de pielita "la rece"; castravetii se curata de coaja. Se pregatesc cu mixerul cu cutit, tocind fiecare leguma separat, sau, manual, se taie totul foarte fin: ceapa si usturoiul se dau pe razatoarea foarte mica, rosiile, castravetii si ardeii se taie in cubulete foarte mici, frunzele de telina se taie in fisii foarte subtiri. Se amesteca toate ingredientele, inclusiv uleiul de masline si feliutele de masline, si se lasa la frigider pentru a se raci foarte bine, cam 3-4 ore.
Se serveste la masa, presarind deasupra cubulete de brinza Feta/telemea, iar in mijlocul bolului se pune gheata pisata. La servire, se ia din continut de pe marginile laterale, fara a se agita.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gheorghe Usurelu, 08 august 2015

    e ff bun

  • Fara foto

    Natalia David, 05 august 2015

    abia astept, maine o voi face. Sunt sigura ca-i buna..

  • Fara foto

    irinel dermer, 11 septembrie 2014

    alta reteta

  • Fara foto

    Tina Chiru, 18 august 2014

    Este foarte gustoasa. Bomba de vitamine.

  • Fara foto

    Sanica Tutuianu (Bucatar sef) , 09 februarie 2013

    Supa asta e grozava!Am incercat-o si a fost minunata.

  • Georgeta

    Georgeta (Chef de cuisine) , 24 iunie 2011

    Supa se tine cel putin 6 ore la frigider dupa preparare si inainte de servire! Daca vrei ca in timpul mesei sa o mentii tot atit de rece, poate atunci pui bolul cu supa in alt bol cu gheata ca sa stea rece in timpul servirii. Niciun fel de gheata in ea!!!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 iunie 2011

    Este foarte indicata in zilele calduroase dar eu nu folosesc gheata.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Din curiozitate am pregatit si eu aceasta reteta .E foarte sanatoasa si plina de vitamine.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Interesanta reteta.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Deci totusi, reteta e cu gheata ,,1 cana de gheata pisata,, interesanta.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2009

    In cartile de bucate spaniole gazpacho este mentionat ca o salata ce poate fi servita cu adaos de legume tocate, crutoane sau cu oua fierte tari.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Nu am servit niciodata,dar avem si noi ceva asemnator.Eu am facut din intamplare o combinatie si se apropie un picut.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Este o supa minunata atit rece cit si fierbinte dupa cum rezulta din reteta de preparare contine vitamine si minerale.Acum depinde si de modalitatile de fierbere(vase,sursa de energie,timp).

  • elisa.ro

    Elisa (Maestru bucatar) , 13 martie 2009

    In gazpacho nu se pune branza nici masline,iar gheata pisata ma gandesc ca se pune pentru a inlocui apa.Totusi lipsesc unele ingrediente:otet,putina paine uscata. Se serveste cu ardei rosu si verde si ceapa taiate marunt sau cu crutoane de paine.Iar de servitul fierbinte iarna,eu nu am auzit pana acum.

  • Fara foto

    juan, 05 februarie 2009

    Unde ai vazut tu ca se pune gheata in gazpacho? Eu am 8 ani de cand muncesc in restaurante spaniole si asa ceva eu nu am vazut, intr-adevar ca se mananca rece, dar fara gheata!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 02 februarie 2009

    Ca aspect, e ok. Dar gheata se va face apa, un fel de sos fara gust... Nu ramane decat aspectul primar. Nu merge servita la mese cu multi invitati.

  • Fara foto

    adelinaflucsa, 02 februarie 2009

    O reteta foarte interesanta. Imi place mult ideea cu gheata si sunt sigura ca arata foarte bine astfel. Mai scrieti astfel de retete, ne plac foarte mult. Ade

  • Fara foto

    paula_negrea, 02 februarie 2009

    Spaniolii au mancaruri foarte bune si foarte simplu de preparat. Am primit cam acum un an o carte de bucate cu specific spaniol si am gasit cateva retete pe care pot sa spun ca familia mea le-a apreciat foarte mult. Imi place si reteta aceasta asa ca o sa o prepar cat de curand.