Bouillabaisse este un tip de supa/tocanita de peste din zona Provence, originara mai exact din orasul-port Marseille. Reteta e mai mult un soi de supa care contine diverse tipuri de peste, fructe de mare si legume, cu ierburi si condimente precum usturoi, coaja de portocala, busuioc si sofran. Se adauga cel putin trei tipuri diferite de peste in bouillabaisse.
 


De asemenea, reteta presupune si mai multe tipuri de fructe de mare, precum crabi, caracatita, scoici, melci sau creveti. Variantele mai scumpe contin languste. Legume precum ceapa, rosii, telina sau cartofi sunt fierte odata cu zeama de peste. In Marsilia, supa e servita intr-un castron in care se pun si felii de paine si un fel de sos de maioneza, iar fructele de mare si legumele sunt servite separat, in alt bol.

Iata si reteta:

Ingrediente

2 kg peste (cod, somon, ton, hering), 500 g fructe de mare (scoici, melci, creveti, caracatita), 2 cepe, 1 fir de praz, 2 rosii, 150 ml ulei de masline, 100 ml vin alb, 4 catei de usturoi, 2 frunze de dafin, o jumatate lingurita fenicul, un praf de cimbru, 2 ardei iuti rosii, 1 praf de sofran, 6-7 felii de bagheta, sare si piper dupa gust

Mod de preparare:


Intr-o tigaie se incinge uleiul. Apoi, se adauga ceapa taiata pestisori, prazul taiat rondele si rosiile taiate cubulete. Se adauga usturoiul zdrobit, dafinul, fenicului, cimbrul si ardeii iuti. Se dau in cateva clocote, amestecandu-se des, se adauga sare si piper si se ia tigaia pe foc. Se lasa sa se raceasca. In acest amestec se va marina pestele 4-5 ore.

Separat, bucatile de peste marinate se pun intr-o cratita. Se adauga fructele de mare si se acopera cu apa rece. Se pune la fiert pentru 6-8 minute la foc mare, apoi se da focul mai mic. Se adauga sofranul, vinul alb, se acopera vasul si se mai lasa la fiert 10 minute.

Se scot pestele si fructele de mare din supa, iar supa ramasa se paseaza si condimenteaza dupa gust. Intr-un bol se pune supa pasata, apoi se adauga inauntru bucatile de peste si fructele de mare. Se pun in boluri si feliile de bagheta prajite.

Pofta buna!

 

 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • nastase pavel

    paviasi (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Reteta suna altfel de cum o stiu eu.Am citit-o intro carte veche,fera coperti,scrisa intr-o Romana arhaica.Nu am putut sa descopar autorul,dar va asigur ca era altceva, mai usoara,mai delicata.In tot cazul,probabil ca reteta dv. este un regionalism,mai aproape de original fiind ce am citit eu.Cartea parea sa fie scrisa inainte de 1800.Sunt curios daca ati preparat-o.Merita sa descrieti modul de preparare mai amanuntit si nu ati amintit nimic de lamaie.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Super !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    O reteta foarte buna si foarte tentanta,eu care sunt fan peste,deja salivez.Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    O reteta deosebit de interesanta.

  • jsabrina

    jsabrina (Chef de cuisine) , 26 martie 2010

    Foarte util.