Condimentele nu lipsesc din nicio casa. Suntem siguri de asta. Sare, piper, boia, busuioc, oregano, curry si lista poate continua. Dau savoare mancarurilor si ne rasfata papilele gustative zi de zi. De aceea, este foarte important sa le selectam asa cum trebuie si sa le depozitam corect pentru ca ele sa-si pastreze aroma intacta.
 

Pentru a-ti da seama daca mirodeniile tale sunt inca proaspete, verifica mai intai culoarea. Daca aceasta este la fel de intensa ca la inceput, inseamna ca totul este in regula. Totusi, le mai poti supune unui test. Ia un pic de condiment intre degete, preseaza si miroase. Daca aroma este puternica, inseamna ca mirodenia este inca proaspata. Daca nu mai simti niciun miros, inseamna ca o poti arunca pentru ca nu mai este buna de folosit la prepararea mancarurilor.
 
Asa cum avem grija sa depozitam corect alte alimente, la fel trebuie sa procedam si cu condimentele. Pentru ca ele sa-si pastreze aromele intacte, ideal este sa le asezam intr-un loc intunecos. De multe ori, borcanele cu mirodenii sunt amplasate deasupra aragazului pentru ca ele sa stea la indemana. Totusi, aceasta este o metoda gresita de a le depozita deoarece caldura degajata de aragaz le poate altera gustul. 
 
Condimentele trebuiesc pastrate in pungi sau borcane inchise ermetic, etichetate in prealabil. Este recomandat sa asezam aceste recipiente intr-un dulap in care nu patrunde lumina si care este asezat departe de surse de caldura precum aragazul, cuptorul sau caloriferul. Mirodeniile precum piperul, boiaua sau chilli pot fi pastrate chiar si in frigider. In plus, trebuie sa aveti mare grija ca atunci cand folositi o anumita aroma, sa nu luati cantitatea necesara cu o lingurita uda ci cu una uscata sau, mai degraba, cu degetele. 
 
Atunci cand cumparati condimente noi, puneti-le intr-o punga sau intr-un borcan, etichetati-le si scrieti si data la care le-ati achizitionat. Astfel, veti sti sigur de cat timp se afla ele pe rafturile voastre.
 
Pentru cat timp isi pastreaza condimentele aroma:
 
Intregi sau seminte – intre 3 si 4 ani
 
Pudre, condimente macinate – intre 2 si 3 ani
 
Frunze uscate – intre 1 si 3 ani
 
Mixuri de condimente – intre 1 si 2 ani

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Sabina Nistor, 18 martie 2014

    CITITI SI VOI FETELOR

  • Fara foto

    Vetuta Bebec, 04 noiembrie 2013

    Eu tin condimentele in camara la intuneric,de obicei in pungile originale si bine inchise.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 04 noiembrie 2013

    Eu am un sertar intreg cu condimente etichetata. Marea majoritate sunt in sticlute....la intuneric. Interesant articolul, mai ales pentru bucataresele tinere....

  • Fara foto

    Toncean Sidonia, 04 noiembrie 2013

    Eu am un sertar intreg cu condimente etichetata. Marea majoritate sunt in sticlute....la intuneric. Interesant articolul, mai ales pentru bucataresele tinere....