Cum sa depozitezi corect condimentele

Condimentele nu lipsesc din nicio casa. Suntem siguri de asta. Sare, piper, boia, busuioc, oregano, curry si lista poate continua. Dau savoare mancarurilor si ne rasfata papilele gustative zi de zi. De aceea, este foarte important sa le selectam asa cum trebuie si sa le depozitam corect pentru ca ele sa-si pastreze aroma intacta.  

Cum sa depozitezi corect condimentele

Pentru a-ti da seama daca mirodeniile tale sunt inca proaspete, verifica mai intai culoarea. Daca aceasta este la fel de intensa ca la inceput, inseamna ca totul este in regula. Totusi, le mai poti supune unui test. Ia un pic de condiment intre degete, preseaza si miroase. Daca aroma este puternica, inseamna ca mirodenia este inca proaspata. Daca nu mai simti niciun miros, inseamna ca o poti arunca pentru ca nu mai este buna de folosit la prepararea mancarurilor.

Asa cum avem grija sa depozitam corect alte alimente, la fel trebuie sa procedam si cu condimentele. Pentru ca ele sa-si pastreze aromele intacte, ideal este sa le asezam intr-un loc intunecos. De multe ori, borcanele cu mirodenii sunt amplasate deasupra aragazului pentru ca ele sa stea la indemana. Totusi, aceasta este o metoda gresita de a le depozita deoarece caldura degajata de aragaz le poate altera gustul.
Condimentele trebuiesc pastrate in pungi sau borcane inchise ermetic, etichetate in prealabil. Este recomandat sa asezam aceste recipiente intr-un dulap in care nu patrunde lumina si care este asezat departe de surse de caldura precum aragazul, cuptorul sau caloriferul. Mirodeniile precum piperul, boiaua sau chilli pot fi pastrate chiar si in frigider. In plus, trebuie sa aveti mare grija ca atunci cand folositi o anumita aroma, sa nu luati cantitatea necesara cu o lingurita uda ci cu una uscata sau, mai degraba, cu degetele.
Atunci cand cumparati condimente noi, puneti-le intr-o punga sau intr-un borcan, etichetati-le si scrieti si data la care le-ati achizitionat. Astfel, veti sti sigur de cat timp se afla ele pe rafturile voastre.
Pentru cat timp isi pastreaza condimentele aroma:
Intregi sau seminte – intre 3 si 4 ani

Pudre, condimente macinate – intre 2 si 3 ani

Frunze uscate – intre 1 si 3 ani

Mixuri de condimente – intre 1 si 2 ani
 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor