Noi, romanii, am botezat-o vanata, patlagea-vanata. Pentru ca asa cunoastem noi aceasta leguma, cu invelisul ei de culoare violet, cu reflexe negre, chiar daca "rochita" ei poate avea si alte culori, de la galben la alb sau purpuriu. Este un fel de regina a salatelor noastre estivale.
(Articol realizat de Zana B.)

Asiaticii au descoperit primii gustul acestei legume. Pe teritoriul Birmaniei se cultiva de mai bine de patru milenii planta cunoscuta de noi astazi sub numele de vanata. Se spune ca vanata s-a nascut in Birmania, a fost consumata in India si adorata de chinezi. A calatorit apoi in caravanele negustorilor arabi si asa a ajuns la popoarele care traiau in partea de Nord a Africii, pe coasta Mediteranei. De aici, dupa o destul de lunga perioada de timp, a pornit in lumea larga, prin fanteziile culinare ale mediteraneenilor.

In Statele Unite, Thomas Jefferson (presedinte al SUA, dar si un patimas gastronom) a fost cel care a experimentat mai multe culturi de vinete. In Spania se cultiva din Evul Mediu, in timp ce in alte tari europene - mai intai in Italia si apoi in sudul Frantei - a ajuns abia prin secolul XV. In tara noastra au fost aclimatizate in secolul XVIII. Vanata nu a aparut in cartile de bucate mai devreme de secolul XIX.

Medicii si botanistii unor vremuri indepartate  au botezat-o "Marul Sodomei",deoarece erau convinsi ca din cauza consumului de vinete pacientii lor aveau stari febrile si crize de epilepsie. De aici si numele de Solanum insanum, adica "DAUNATOARE SANATATII", si care duce la nebunie. Cu trecerea timpului oamenii au uitat de astfel de "aiureli" si s-au lasat sedusi de gustul legumei "rau famate". Era perioada in care naturalistul suedez Linne si-a dat seama ca denumirea era mult prea dura, motiv pentru care a schimbat-o in Solanum melongena, ceea ce inseamna tot "fruct rau, periculos, dar care calmeaza"!

Cand le cumparati, alegeti vinetele cu un invelis fin, neted, lucios, stralucitor  si o frumoasa culoare  violeta. Fara nuante roz!

Se pot pastra timp de o saptamana in cutia frigiderului. O metoda mai complicata, insa cu rezultate uimitoare, a fost inventata de italieni. Este vorba de vinete murate: vinetele se taie rondele care se pun la  fiert in suc de lamaie si miere; se lasa la macerat intre 4-6 saptamani, in ulei de masline cu usturoi, frunze de busuioc si diverse condimente (piper, coriandru, ardei iute).

Vanata se remarca prin continutul de minerale-potasiu, magneziu, fosfor, sulf si oligoelemente. Prezenta fibrelor alimentare fac din vanata un aliment mai greu digerabil si interzis in multe boli digestive.

Valoarea calorica nu este mare: la 100g de vinete, doar 18! Cu cat se foloseste mai putina grasime la gatit, cu atat vinetele sunt mai usor de asimilat si mai sanatoase!

Cum se prepara? Exista numeroase moduri de a gati vinetele (gratinate, umplute, musaca, sufleuri...)
Nu este obligatoriu sa le curatam coaja, mai ales daca se gatesc in ulei. Coaja nu lasa miezul sa mai "inghita" prea multa grasime.

Daca va temeti de amareala lor, presarati-le cu un amestec de sare si zahar in proportii egale. Sarea va extrage amareala, iar zaharul va adauga dulceata.

Drob de vinete

Ingrediente: 2 vinete mari, 4 cepe, 1 cartof, 3 oua, 100g faina, patrunjel, marar, 20g pesmet, 80g unt/margarina, sare, piper.

Preparare: Vinetele se curata de coaja, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare; se scurg bine de apa. Separat, ceapa tocata marunt se caleste in 50g unt/margarina.Vinetele se adauga la ceapa impreuna cu cartoful dat pe razatoare, ouale batute ca ptr. omleta, faina si verdeturile tocate marunt; se sareaza si pipereaza.

Compozitia se pune intr-o forma de chec  unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se stropeste cu restul de unt topit si se da la cuptor la foc potrivit ptr. 40'. Se serveste rece.



Vinete frantuzesti

Ingrediente:
3 vinete mari, 150ml ulei, 2 lingurite faina, 1 pahar de smantana, sare, patrunjel, 3 rosii

Preparare:
Vinetele se taie in felii, se dau cu sare si piper si se lasa sa stea 30 minute. Se scurg si se soteaza, inabusit in ulei, 10 minute. Se pune smantana amestecata cu faina, felii de rosii, apoi se mai da 2-3 clocote. Se presara la sfarsit cu patrunjel tocat.
                   


Vinete bulgaresti
       
Ingrediente: 2 vinete mari, 10 ardei grasi, 2 cepe, 2-3 catei de usturoi, 5-6 rosii, ulei, sare
       
Preparare: Se coc vinetele si ardeii, se curata, se rup fasii si se lasa sa se scurga. Se inabusa ceapa cu ulei. Usturoiul se taie marunt. Intr-un vas de sticla se pun alternativ vinete, ardei, rosii si usturoi, presarand cate putina sare. Ultimul strat va fi de rosii. Se toarna ulei si se dau la cuptor pana scade zeama. Se pot servi si reci.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 27 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    constanta proca, 27 noiembrie 2013

    Un articol foarte interesant

  • Fara foto

    Proca Constanta, 27 noiembrie 2013

    Un articol foarte interesant

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    O bunatate,ai de unde alege !

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 04 august 2009

    Exista si o varietate de vinete f. mici-mini-vinete-,care sunt cat un sfert de vanata normala,dar acest sfert contine,concentrate,tot gustul si toata aroma dintr-o vanata obisnuita.Au pulpa tare,nu trebuie decojite si nu au nevoie de sare.Se folosesc la mancare,se frig,sau se servesc marinate pe post de aperitiv.

  • Fara foto

    zanabusuioc, 01 august 2009

    Varietatea de vinete albe in Asia este cea mai apreciata,deoarece nu e deloc amara si se potriveste minunat la preparatele de curry.Ele nu sunt mutante asa cum am putea crede la prima vedere,ci ,dimpotriva sunt cele mai arhaice dintre vinete. La origine,patlagelele care astazi se numesc vinete erau albe sau galbene si nu erau mai mari decat un ou de gaina.

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 31 iulie 2009

    Ador vinetele. salata de vinete e preferata mea, dar imi plac la fel de mult facute pane, sau prajite in tigaie ori pe gratar, ma incanta si in musaca, iar vinetele murate sunt pur si simplu minunate. retetele de mai sus suna foarte bine.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Vinetele bulgaresti sunt super.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Interesant articol. Ma incanta reteta de drob.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Am uitat sa spun ca intotdeauna cand prepar ghiveci pun vinete si mai ales vara prepar aceasta mancare

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Imi place vinetele la nebunie, mai ales salata, insa uneori le mai prepar si pane.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Am pregatit si eu " drob de vinete " si mi-a placut foarte mult,l-am facut picant am pus si chilli.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

    Vanata este foarte hranitoare, pe langa salata de vinete, eu mai fac si pane, sau impreuna cu alte legume o gatesc la cuptor.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

    Vinetele la gratar cu mujdei sunt foarte bune..de fapt aproape orice fel de mancare cu vinete este foarte buna

  • Fara foto

    Diana (Chef de cuisine) , 22 iunie 2009

    Minunat la vinete este ca se pot folosi tot timpul anului, daca se congeleaza.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Salata de vinete este mai usoara daca se incorporeaza in ea 2-3 dovlecei fierti si bine scursi de apa.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Eu folosesc vinete taiate rondele si la frigarui

  • silviana maftei

    silviana maftei (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009

    Si eu iubesc vinetele ,am descoperit ca sunt foarte bune facute pe gratar.Inainte de a le pune pe gratar eu le presar cu putina sare si le las 15 min,dupa care le presez intr-un prosop de hartie apoi le pun pe gratar Cind faceti gratar pune-ti si citeva rondele de vinete alaturi de friptura,sunt excelente stropite cu mujdei sau cu ce sos preferati. Merita sa incercati!

  • Michael

    titza (Chef de cuisine) , 17 iunie 2009

    Ii dau lui Simos dreptate, eu fac salata de vinete cu usturoi si maioneza, iese o minune. Sa nu uitam insa ca vinetele sunt si principalul ingredient la zacusca. Ele sunt capabile sa absoarba cantitati mari de ulei si, astfel gatite, nu mai sunt recomandate pentru cura de slabire. Adevarul e ca, fara ulei, vinetele sunt putin cam fade. Ele nu sunt greu digerabile dar pot provoca arsuri la stomac si indispozitii la ficat tocmai din cauza uleiului cu care sunt gatite. Vinetele sunt din familia "Solanaceae", inrudite cu cartoful si rosia.

  • Fara foto

    Marc (Maestru bucatar) , 17 iunie 2009

    Mi s-a facut pofta de yamam-baldi, cum il facea cindva bunica. Are cineva o reteta "originala"? Stiu ca avea mult ulei, usturoi si ceva patrunjel pe deasupra, ca se facea la cuptor si cam atit. Tot ce-am gasit pe net e cu multe alte legume, inclusiv morcovi si rosii - de care nu tin minte sa fi fost.

  • Fara foto

    Cely, 17 iunie 2009

    Interesant articol.Si musacaua cu vinete este foarte buna. In loc de cartofi, folosim vinete.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    E frumos articolul, vinetele ar trebui consumate cat mai des de cei ce le tolereaza daca sunt bogate in minerale si ologoelemente.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Foarte interesant articol,retete interesante,iar la noi in familie se consuma destul de des,salta de vinete,la gratar ,alla pamigiana(cu sos de rosii si parmezan,in orice mod le gatesti sunt ft bune:)

  • Fara foto

    Simos (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Interesante retetele, dar tot salata de vinete tradionala este cea mai buna. :)

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Anul trecut am fost in Grecia in Corfu si am mancat vinete prajite cu smantana si iaurt,au fost un deliciu, de cate ori am ocazia fac si de atunci, am invatat mai la toate mancarurile cu vinete adaug iaurt,ii da un gust aparte.Acest comentariu mi-a placut foarte mult, mai ales ca ne dati si retete,felicitari.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Interesant articol,interesante retete.Si eu pun la borcan vinete la murat,prepar musaca din vinete etc.Adevarul este ca aceasta leguma ne da posibilitatea de a o prepara in foarte multe moduri...

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 15 iunie 2009

    Forte interesant articolul.Am mancat vinete murate si sunt foarte bune.Mie una imi plac foarte mult,gatesc foarte des aceste legume.In Grecia am mancat vinete coapte la care ei au adaugat si branza feta,au fost foarte bune,ceva ce nu am mai intalnit in alta parte.

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 15 iunie 2009

    In familia noastra sunt foarte apreciate, desi stiam ca sunt mai greu digerabile. Retetele prezentate sunt usoare si par gustoase.Le voi incerca! Un articol interesant!