Cum sa scrii o reteta corect

  A scrie o reteta poate parea simplu, insa nu este mereu asa. Uneori suntem tentati sa scriem retetele repede, dupa cum ne amintim ingredientele sau pasii de preparare, insa relatarea unei retete este mult mai mult de atat: inseamna sa stii cum sa impartasesti micile secrete, chiar daca pentru tine par lipsite de insemnatate. Tocmai aceste mici secrete pot face diferenta dintre un preparat reusit si un esec culinar.  

Cum sa scrii o reteta corect

Iata care sunt principalele reguli de scriere ale retetelor:

In primul rand, retetele sunt structurate in 2 parti: lista de ingrediente si modul de preparare.

Ingredientele

Regula numarul 1: Fiti atenti!

Asigurati-va ca ati trecut in lista toate ingredientele folosite, incluzand uleiul pentru prajit sau sare. Cu cat reteta va fi scrisa cu mai multa acuratete, cu atat mai apreciata va fi.

Regula numarul 2: Organizati-va!

Ingredientele trebuie trecute in lista in ordinea in care se folosesc, pentru a fi de mai mult ajutor celor care doresc sa o urmeze. Daca se folosesc mai mult ingrediente deodata, listati-le in ordinea descrescatoare cantitatii lor.

Regula numarul 3: Fiti specifici!

Daca reteta include mai multe elemente (de exemplu, o placinta cu mere) impartiti lista ingredientelor in Ingrediente pentru aluat si Ingrediente pentru umplutura, pentru a fi mai usor de urmarit. De asemenea, trebuie sa specificati si modalitatea in care se folosesc anumite ingrediente (de exemplu, unt moale pentru diferite retete de crema).

Regula numarul 4: Fiti atenti cu cantitatile!

Masurati fiecare ingredient si treceti in lista cantitatile corecte. Verificati inca o data inainte de a publica sau oferi reteta daca gramajul ingredientelor este corect.
Modul de preparare

Regula numarul 1: Fiti exacti!

Descrieti reteta inca de la inceput cu toti pasii, indiferent daca sunt elemente minore, caci, dupa cum spuneam, acestia pot fi cauza unui esec culinar. De asemenea, este recomandat, pe cat posibil, sa descrieti si marimile recipientelor folosite (de exemplu, intr-un bol mare se bat albusurile spuma, intr-o cratita medie se fierbe apa etc).

Regula numarul 2: Fiti concisi!

Cel mai indicat este sa spuneti scurt si la obiect care sunt pasii de urmat in pregatirea unui preparat.

Regula numarul 3: Indicati temperatura si timpul de gatire!

Se recomanda, pe cat este posibil, sa se precizeze temperaturile si timpul de gatire. Dat fiind faptul ca exista posibilitatea de timpul de gatire pentru un preparat sa fie diferit de la cuptor la cuptor, puteti oferi si anumite sfaturi despre cum recunoastem un preparat care este gata. De exemplu, in cazul unei prajituri puteti sugera efectuare testului cu scobitoarea.
Regula numarul 4: Faceti reteta usor de citit si de inteles!

Separati fiecare pas al prepararii printr-un paragraf, astfel incat cititorilor sa le fie mai usor sa urmareasca. Si nu in ultimul rand, aveti grija la gramatica, caci si acesta poate fi motivul unor neintelegeri si al unui preparat esuat.
Regula numarul 5: Faceti-va cititori atenti la posibilele "pericole"!

In cazul in care exista o anumita etapa in care trebuie sa sporim atentia sau sa fim cu ochii pe preparat, avertizati-va cititorii in legatura cu aceasta. Un exemplu, atunci cand coacem fursecuri cu untura ce se pot arde foarte usor, trebuie sa stam cu ochii pe cuptor.

Sursa foto: www.flickr.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise