Painea e un aliment prezent in viata noastra din cele mai vechi timpuri. Mii de ani, coacerea painii era o activitate facuta in gospodarii din toate colturile lumii, insa, acum, aceasta practica a fost uitata si obisnuim sa cumparam paine mai mult decat sa o preparam acasa.
Totusi, vestea buna e ca nu e foarte complicat sa prepari paine in casa. Sunt cateva principii de baza pe care trebuie sa le intelegi, dar, in general, e totul foarte simplu. Iata si cateva motive pentru care e bine sa prepari paine in casa:

1. Painea facuta in casa are o valoare nutritiva mai ridicata decat cea cumparata.

2. Atata vreme cat ai in casa faina, sare si drojdie, vei putea prepara paine. Toate ingredientele astea sunt si ieftine si usor de pastrat timp mai indelungat in camara.

3. Nu se compara gustul de paine calda, proaspat scoasa din cuptor cu nimic pe lumea asta! Si e aproape imposibil sa reusesti sa ajungi acasa cu o paine fierbinte cumparata de la magazin.

4. Familia va aprecia mai mult faptul ca pregatesti paine in casa.

5. Sandvisurile tale vor avea gust mai bun si vor iesi din banalitate.

6. Nu costa mult sa faci paine in casa si poate fi o activitate distractiva de weekend pentru membrii familiei.

7. Poti sa experimentezi cu retete din diverse culturi sau sa inventezi tu propria reteta de paine.

La sfarsit, iata si o reteta  preparata de o utilizatoare de-a noastra, Nicole: paine integrala.

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 28 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Maria Niculae, 17 septembrie 2014

    pinea de casa cel mai frumos cadou

  • Fara foto

    Andreea Ghita, 11 ianuarie 2014

    cea maui bunee piinea de casa

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2012

    Am inceput de ceva timp sa pregatesc paine sau chifle acasa ,nu se compara cu ce cumparam din comert !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Nu se compara painea din magazin cu painea facuta acasa.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Si eu pregatesc asa ceva de cate ori am timp.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Painea facuta in casa in mod cert este cea mai buna.Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    E mult mai sanatoasa decat cea din comert.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 iunie 2009

    Si eu mai prepar din cand in cand paine de casa, mie si copiilor ne place cand e scoasa aburinda din cuptor, ca e foarte crocanta si buuuuuna!!!!!

  • Fara foto

    Avy33 (Bucatar) , 13 aprilie 2009

    E super piinea facuta in casa.Nu pot sa uit serile la tara cind bunica mea facea piine pe vatra .

  • ecaterina ghiorghe

    ecaterina (katy) g. (Chef de cuisine) , 09 aprilie 2009

    Fetelor, va sfatueisc sa cumparati faina din piata, de la tarani. Nu cntine chimicale, iar in momentul framantarii miroase altfel, a grau, a paine facuta de bunici. A, si e si mai ieftina. Daca vreti sa stiti care e faina buna pentru prajituri, strangeti-o in pumn. Daca se formeaza un , e foarte buna. Iar daca se imprastie nu e buna. Paste fericit tuturor!!

  • Fara foto

    popa xenia (Bucatar) , 01 aprilie 2009

    E.u cand ma grabesc prepar lipie .zpregatesc oun aluat de paine obisnuit, il las sa creasca.Dupa ce a crescut suficient, iau o tigaie de teflon, o ung cu putin ulei, o incing putin si intind coca cu mana.Pun tigaia pe aragaz si o acopar cu un capac.Cand se rumeneste pe o parte, o intorc pe partea cealalta.Este delicioasa.

  • Fara foto

    valentina ionita, 01 aprilie 2009

    Intotdeauna am preferat painea de casa.Bunica facea cea mai buna paine coapta in cuptorul cu lemne impreuna cu pesmetii cu branza si calivie cu vin rosu.Mi - edor de acele vremuri,cand toata batatura mirosea a paine proaspata.De la mama am invatat sa fac paine din orice fel de faina integrala,de ovaz,etc.Iese foarte buna si gustoasa si se mentine proapata si dupa doua saptamani. Mai pregatesc chifle,turte,iar cand imi ramane coca de la placinta fac turta in foi. Vara se pastreaza painea bine in frigider sa nu prinda mucegai,iar pentru sanatate este bine sa se manance paine veche de la o zi in sus.Si in congelator se pastreaza bine.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    De Pasti am sa fac si eu colac in casa

  • Fara foto

    Oanaeste (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Eu fac paine in casa cam de 2 ori pe saptamana, bine-inteles cu masina de paine:))).In schimb cumpar faina din piata sau de la moara direct, nu din comert(are aditivi). Am incercat foarte multe retete: cu faina integrala, cu seminte, cu stafide..etc.Recomand sa faceti paine in casa e mai buna, mai proaspata, mai naturala si , sincer,...cu masina de paine e un efort minim.

  • ecaterina ghiorghe

    ecaterina (katy) g. (Chef de cuisine) , 29 martie 2009

    Ma bucura ca aud din ce in ce mai multa lume ca face paine in casa. Eu fac cam la 2 zile. Am facut si din faina neagra, am avut un sac de 20 kg. Ma obisnuisem cu gustul ei dulce. E putin cam lipicioasa cand o framanti, dar e foarte gustoasa. Acum experimentez mai multe moduri de preparare si imi place sa ma joc cu coca. Acum fac cu faina alba. Iti vine sa o mananci calda. Am gasit pe YouTube un mod interesant de a o prepara. Daca vreti, cautati asa "Lehi roller mills cooking moment how to make a bread". Succes!

  • Fara foto

    marcela bozga (Maestru bucatar) , 28 martie 2009

    Nici o paine din comert nu se compara cu cea pe care o face mama in cuptorul ei pe vatra.

  • meg2010

    meg2010 (Chef de cuisine) , 27 martie 2009

    Si eu am ajuns la concluzia ca painea facuta in casa nu se compara cu nimic din ceea ce exista pe piata! Mai ales aroma inegalabila de paine calda si lumina de pe chipul celor dragi. Am inceput de putin timp si am constatat ca nici nu e asa greu de framantat - nu se compara cu realizarea cozonacilor;-) Deci merita fiecare faramita!

  • lidia

    Lidela (Bucatar sef) , 27 martie 2009

    Ah...si imi este dor de painea coapta in cuptor de lut...bunica facea.In Oltenia se numeste tzest.Am si eu o intrebare.Asi vrea sa fac paine cu cartofi,am mancat din comert si ne-a placut la toti cei din familie.Nu stiu cati cartofi si cum sa-i pun la un kg. de faina de exemplu..

  • Fara foto

    simona moraru (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Eu as spune ca painea facuta in casa ese sfanta! Este foarte sanatoasa si hranitoare, este satioasa. Nu se compara cu cea cumparata, care este plina de aditivi, ca nu mai spunem ca toata painea nevanduta intr-o zi este introdusa in procesul de fabricatie a painii pentru ziua urmatoare, prin uscare, macinare si amestecare in aluatul proaspat. Pacat ca astazi multe gospodine au renuntat la a mai framanta paine acasa!

  • Fara foto

    ELENA BLEZNEAG (Bucatar) , 26 martie 2009

    Painea facuta an casa e cea mai buna,nu se compara cu cea din comert.Chiar daca nu am o masina de facut paine o fac la cuptor,este foarte buna.

  • Fara foto

    Crasovan Ruja (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

    Painea facuta acasa este mult mai buna daca ai faina de calitate si drojdie proaspata; problema este acum aragazul.

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Da, dar la masina de paine nu cred ca te poti bucura de acelasi miros lasat in timpul coacerii in cuptorul de la aragaz. Mama mea are un astfel de robot, dar nu prea este incantata de el. Tot mai bine framanti la mana. Necesita un pic de forta in brate, dar ...

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    De anul trecut, de cand am o masina de facut paine am tot preparat(e mult spus, am adaugat ingredientele) si cel mai mult imi place paine cu lapte proaspat.E dulceaga si are un gust f bun.

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    Cumpar piine dintr-o mie de locuri. Le incerc pe toate sperind sa ma pot hotari care dintre ele intruneste toate calitatile. Probabil caut in toate aceste sortimente gustul inegalabil al piinitelor impletite de bunica, un miez dulce, aburind, poate mai negricios la culoare, dar atit de satios!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    Piinea facuta in casa este mult mai buna de cit aceea din comert.Imi place sa faca piine cu diverse ingrdiente atit in cuptorul de aragaz cit si in Vasul Zepter si uneori si in masiana de piine.Nu va pot spune ce gust are piinea facuta in test de lut ,cum o facea bunica-mea cu citi va zeci de ani in urma......!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    Eu fac paine de casa de 2-3 ori pe saptamana !!! Si stiu ca mancam o paine sanatoasa si proaspata fara alti aditivi din comert !!! Si pentru ca multa lume v-a spune : Vai...dar eu nu am timp sa fac paine...va recomand o masina de facut paine ! Nimic pe lumea asta nu se compara cu mirosul de paine proaspat coapta , care patrunde in toata casa !!! Si coltul acela de paine calda....este cel mai bun din lume !!!!

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    Nimic nu se compara cu mirosul de paine proaspata, abia scoasa din cuptor...Sau cu copiii care rup un colt de paine calda, dupa ce s-au invartit nus tiu cat in jurul cuptorului. Noi pregatim saptamanal paine in casa si, ceea ce ati omis sa scrieti, preparatul dureaza f.f. putin. Eu framant maxim 5 minute si dupa minim o jumatate de ora, maxim o ora, o pun la cuptor. La cuptor o tin in jur de 20-25 minute. Pentru cei mai comozi deosebit de eficiente sunt si masinile de facut paine. Acolo timpul e de 2-3 ore, insa tu doar pui ingredientele.

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    Asa e. Mi-e dor de mirosul painii coapte, in casa. Am stat 9 luni in Suedia la o fam. de romani. Ei faceau painea acasa, deoarece in magazin era cu mult mai scumpa, decat daca luau faina si o preparau acasa. Noi, din pacate inca ne multumim cu painea cumparata, adica inca mai suportam costul unei paini.(!?) Mai e si timpul de vina. Si soacra mea mai face cateodata paine. Eu inca nu am incercat. Chiar merita sa faceti, macar de pofta. Mie imi place s-o mananc atunci, calda, cu unt si cascaval. Ups, nu e pentru cura de slabire!