In mod traditional, pateul se face din ficat de pasare, de vita sau de porc, in functie de preferinte. Insa exista si alte tipuri de pate, mai exotice decat ceea ce stim noi in mod traditional, printre acestea enumeram: pate de somon, pate de ton, pate de linte, pate de ciuperci, de soia si tot felul de alte legume.

Cel mai faimos pate este probabil “foie gras”, preparat din ficat de gasca, este probabil “caviarul” pateurilor.

In bucataria franceza sau belgiana, pateul poate fi copt intr-o crusta de placinta sau intr-o forma de terina, caz in care esdenumit “pâté en terrine”.

In Olanda, Finlanda, Germania, Ungaria, Suedia si Austria, unele tipuri de pate sunt in forma de carnat si sunt numite everworst (Olanda), májpástétom/májkrém (Ungaria) sau Leberwurst (Germania) - cunoscutul leber.

Unele pateuri sunt feliate, alte sunt tartinabile. Toate merg de minune ca aperitiv, pentru sandvisuri sau ca o gustare intre mese. Pateul poate fi conbinat cu diverse mirodenii si ierburi pentru o aroma mai deosebita.

Iata o reteta simpla cu pate de ficat:

Ingrediente:
750 ml apa
450 g de ficat de pui
1 ceapa, taiata felii subtiri
60 g de ceapa
3 linguri de coniac tablespoons cooking sherry
180 g de unt moale
¼ lingurita de sare
¼ lingurita de piper negru macinat
1/8 lingurita de nucsoara
cateva felii de paine toast HapiHap, orice sortiment

Mod de preparare:
Intr-o tigaie medie, combinati apa, ficatul de pui si ceapa tocata. Fierbeti, reduceti focul pana se face mic si acoperiti. Fierbeti la foc mic pentru aproximativ 20 de minute sau pana ce ficatul este fiert si fragezit. Luati de pe foc, scurgeti de apa si bucatile de ceapa. Eliminati de asemenea bucatile de ficat tari.
Puneti ficatul intr-un blender sau intr-un robot de bucatarie si mixati pana ce se transforma intr-o pasta fina. Adaugati ceapa toccata, dupa gust, coniacul, untul sau margarina, sarea, piperul si nucsoara; continuati sa mixati in aparat. Pateul se poate pune intr-un vas de ceramica, acoperit cu un strat fin de unt topit. Se lasa la frigider pentru 1 ora si se serveste pe felii de paine prajita sa simpla.

Acest articol va este oferit de painea toast HapiHap.

Sursa foto.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Proca Constanta, 30 noiembrie 2013

    Foarte bun

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2011

    Foarte fin pateul. Imi lasa gura apa.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2010

    Hmmmmmmm da bun trebuie sa fie !!! eu fac un fel de ...tocanita cu ceapa din ficat, apoi il dau prin blender.... E mult mai gustaos decat fiert...

  • alinut

    alinut (Bucatar) , 18 decembrie 2010

    ieri am facut si eu pentru prima data pate si mia placut la nebunie cum e iesit. e cu mult mai bun decat cel cumparat:D

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    O reteta gustoasa si sanatoasa...Ca de altfel tot ceea ce este preparat in casa...