In mod traditional, pateul se face din ficat de pasare, de vita sau de porc, in functie de preferinte. Insa exista si alte tipuri de pate, mai exotice decat ceea ce stim noi in mod traditional, printre acestea enumeram: pate de somon, pate de ton, pate de linte, pate de ciuperci, de soia si tot felul de alte legume.
Cel mai faimos pate este probabil “foie gras”, preparat din ficat de gasca, este probabil “caviarul” pateurilor.
In bucataria franceza sau belgiana, pateul poate fi copt intr-o crusta de placinta sau intr-o forma de terina, caz in care esdenumit “pâté en terrine”.
In Olanda, Finlanda, Germania, Ungaria, Suedia si Austria, unele tipuri de pate sunt in forma de carnat si sunt numite everworst (Olanda), májpástétom/májkrém (Ungaria) sau Leberwurst (Germania) - cunoscutul leber.
Unele pateuri sunt feliate, alte sunt tartinabile. Toate merg de minune ca aperitiv, pentru sandvisuri sau ca o gustare intre mese. Pateul poate fi conbinat cu diverse mirodenii si ierburi pentru o aroma mai deosebita.
Iata o reteta simpla cu pate de ficat:
Ingrediente:
750 ml apa
450 g de ficat de pui
1 ceapa, taiata felii subtiri
60 g de ceapa
3 linguri de coniac tablespoons cooking sherry
180 g de unt moale
¼ lingurita de sare
¼ lingurita de piper negru macinat
1/8 lingurita de nucsoara
cateva felii de paine toast HapiHap, orice sortiment
Mod de preparare:
Intr-o tigaie medie, combinati apa, ficatul de pui si ceapa tocata. Fierbeti, reduceti focul pana se face mic si acoperiti. Fierbeti la foc mic pentru aproximativ 20 de minute sau pana ce ficatul este fiert si fragezit. Luati de pe foc, scurgeti de apa si bucatile de ceapa. Eliminati de asemenea bucatile de ficat tari.
Puneti ficatul intr-un blender sau intr-un robot de bucatarie si mixati pana ce se transforma intr-o pasta fina. Adaugati ceapa toccata, dupa gust, coniacul, untul sau margarina, sarea, piperul si nucsoara; continuati sa mixati in aparat. Pateul se poate pune intr-un vas de ceramica, acoperit cu un strat fin de unt topit. Se lasa la frigider pentru 1 ora si se serveste pe felii de paine prajita sa simpla.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii