Deserturi delicioase pentru o masa perfecta de Paste

Ca la fiecare masa de sarbatoare, desertul este intotdeauna important. De aceea ne-am gandit sa va oferim cateva idei pentru masa de Paste, care sa indulceasca meniul de sarbatoare. Va oferim o reteta cu traditionala pasca, nelipsita din sarbatoarea pascala, si doua retete mai inedite, care se potrivesc de minune cu aceasta masa festiva: Briose surpriza de Paste si un Tort cu crema de branza.

Deserturi delicioase pentru o masa perfecta de Paste

Pasca este deliciul dulce central al Pastelui. De aceea trebuie sa-i acordam mare atentie ca aceasta sa iasa perfecta, pentru ca fara pasca, masa de Paste nu mai are acelasi farmec. Pasca se coace de catre gospodine numai o data pe an, de Sfintele Pasti. Ea are o forma rotunda pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Avand la mijloc o cruce, pasca este impodobita pe margini cu aluat impletit.

Pasca cu branza

Ingrediente:

Coca: 500 g faina, 2,5 lingurite rase (8 g) drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspata, 150 g zahar, coaja de la jumatate de lamaie, 2 galbenusuri, 2 albusuri, 200 ml lapte rece, 1/4 lingurita esenta de rom, 1/2-1 lingurita esenta de vanilie, 100-125 g, margarina

Umplutura: 500 g branza de vaci, 3-4 oua, 125 g zahar, 100 g stafide, 2 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie, coaja de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare:

Coca

Se urmeaza toate instructiunile de la cozonac. Se lasa la crescut. Din 2/3 din coca se intinde o

foaie rotunda de 2-3 cm grosime. Se pune foaia in forma bine unsa cu margarina sau ulei. Din treimea ramasa se impleteste un colac de dimensiune formei pentru pasca, o forma care poate avea 20-23 cm diametru.

Umplutura

Se lasa la crescut fara umplutura spre deosebire de cozonac. Inainte de a fi data la cuptor se

pune umplutura. Nu faceti greseala s-o puneti la crescut cu branza la mijloc. Zaharul se va topi si veti avea o pasca cu sos si nefacuta. Se rade coaja de la jumatate de lamaie, daca aveti puteti sa puneti si putina coaja de portocala. Se amesteca toate ingredientele de la umplutura, se pun in forma, deasupra se pune colacul si se da la cuptor (preincalzit 175°C) aproximativ 45-55 minute. Se testeaza cu o scobitoare. Se lasa la racit in forma.

Briose supriza de Paste

Ingrediente:

500 g de faina, 15 g de praf de copt (2 lingurite si jumatate), 1 lingurita de sare, 150 g de margarina, 225 g de zahar brun , 180 g de zahar alb, 2 oua , 1 lingurita de esenta de vanilie , 310 ml lapte, 24 de oua mici de ciocolata, neimpachetate

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti 24 de forme de briose sau folositi hartie de copt. Amestecati faina, praful de copt si sarea. Puneti deoparte.

Intr-un bol mare, amestecati margarina, zaharul brun si zagarul alb pana devine o crema usoara si pufoasa. Adauagati unul cate unul ouale, apoi puneti si esenta de vanilie. Incorporati in amestec faina, alternativ cu laptele, amestecand pana ce se combina toate ingredientele. Umpleti o treime din fiecare forma de briosa cu amestecul astfel obtinut si puneti un mini ou de ciocolata in mijlocul briosei, apoi adaugati si restul de aluat pana ce forma este doua treimi plina.

Coaceti in cuptorul preincalzit pentru 18-20 de minute, pana ce devin aurii si se rumenesc. Decorati cu diverse glazuri, puteti forma cosulete de Paste din fiecare briosa, iepurasi si altele, ramane ca imaginatia dvs. sa zburde in voie.

Prajitura cu crema de branza

Ingrediente:

Blat: 15 biscuiti graham (zdrobiti), 2 lingurite de unt topit

Crema: 4 pachete de crema de branza (fiecare de cate 200 g), 300 g de zahar alb (preferabil pudra), 180 ml de lapte, 4 oua, 250 ml de smantana, 1 lingura de esenta de vanilie, 56 g de faina

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti o forma de tort cu diametrul de 22 cm.

Intr-un bol mediu, amestecati biscuitii graham zdrobiti cu untul topit. Puneti pe fundul tavii amestecul de biscuiti.

Intr-un bol mare, amestecati crema de branza cu zaharul. Adaugati laptele si apoi ouale unul cate unul, amestecand suficient de mult incat sa le incorporati. Puneti smantana, vanilia si faina pana ce devine cremos amestecul. Turnati amestecul peste blatul de biscuiti.

Coaceti in cuptorul preincalzit pentru 1 ora. Stingeti focul cuptorului si lasati prajitura sa se raceasca in cuptor, cu usa inchisa, pentru 5-6 ore, pentru a nu se crapa crema de branza. Lasati la racit in frigider inainte de servire.

Puteti decora cu fructe de padure, cu fulgi de ciocolata sau cu frisca.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura