Ca la fiecare masa de sarbatoare, desertul este intotdeauna important. De aceea ne-am gandit sa va oferim cateva idei pentru masa de Paste, care sa indulceasca meniul de sarbatoare. Va oferim o reteta cu traditionala pasca, nelipsita din sarbatoarea pascala, si doua retete mai inedite, care se potrivesc de minune cu aceasta masa festiva: Briose surpriza de Paste si un Tort cu crema de branza.

Pasca este deliciul dulce central al Pastelui. De aceea trebuie sa-i acordam mare atentie ca aceasta sa iasa perfecta, pentru ca fara pasca, masa de Paste nu mai are acelasi farmec. Pasca se coace de catre gospodine numai o data pe an, de Sfintele Pasti. Ea are o forma rotunda pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Avand la mijloc o cruce, pasca este impodobita pe margini cu aluat impletit.

Pasca cu branza

Ingrediente:
Coca: 500 g faina, 2,5 lingurite rase (8 g) drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspata, 150 g zahar, coaja de la jumatate de lamaie, 2 galbenusuri, 2 albusuri, 200 ml lapte rece, 1/4 lingurita esenta de rom, 1/2-1 lingurita esenta de vanilie, 100-125 g, margarina
Umplutura: 500 g branza de vaci, 3-4 oua, 125 g zahar, 100 g stafide, 2 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie, coaja de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare:
Coca
Se urmeaza toate instructiunile de la cozonac. Se lasa la crescut. Din 2/3 din coca se intinde o
foaie rotunda de 2-3 cm grosime. Se pune foaia in forma bine unsa cu margarina sau ulei. Din treimea ramasa se impleteste un colac de dimensiune formei pentru pasca, o forma care poate avea 20-23 cm diametru.
Umplutura
Se lasa la crescut fara umplutura spre deosebire de cozonac. Inainte de a fi data la cuptor se
pune umplutura. Nu faceti greseala s-o puneti la crescut cu branza la mijloc. Zaharul se va topi si veti avea o pasca cu sos si nefacuta. Se rade coaja de la jumatate de lamaie, daca aveti puteti sa puneti si putina coaja de portocala. Se amesteca toate ingredientele de la umplutura, se pun in forma, deasupra se pune colacul si se da la cuptor (preincalzit 175°C) aproximativ 45-55 minute. Se testeaza cu o scobitoare. Se lasa la racit in forma.


Briose supriza de Paste

Ingrediente:

500 g de faina, 15 g de praf de copt (2 lingurite si jumatate), 1 lingurita de sare, 150 g de margarina, 225 g de zahar brun , 180 g de zahar alb, 2 oua , 1 lingurita de esenta de vanilie , 310 ml lapte, 24 de oua mici de ciocolata, neimpachetate

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti 24 de forme de briose sau folositi hartie de copt. Amestecati faina, praful de copt si sarea. Puneti deoparte.
Intr-un bol mare, amestecati margarina, zaharul brun si zagarul alb pana devine o crema usoara si pufoasa. Adauagati unul cate unul ouale, apoi puneti si esenta de vanilie. Incorporati in amestec faina, alternativ cu laptele, amestecand pana ce se combina toate ingredientele. Umpleti o treime din  fiecare forma de briosa cu amestecul astfel obtinut si puneti un mini ou de ciocolata in mijlocul briosei, apoi adaugati si restul de aluat pana ce forma este doua treimi plina.
Coaceti in cuptorul preincalzit pentru 18-20 de minute, pana ce devin aurii si se rumenesc. Decorati cu diverse glazuri, puteti forma cosulete de Paste din fiecare briosa, iepurasi si altele, ramane ca imaginatia dvs. sa zburde in voie.


Prajitura cu crema de branza


Ingrediente:
Blat: 15 biscuiti graham (zdrobiti), 2 lingurite de unt topit
Crema: 4 pachete de crema de branza (fiecare de cate 200 g), 300 g de zahar alb (preferabil pudra), 180 ml de lapte, 4 oua, 250 ml de smantana, 1 lingura de esenta de vanilie, 56 g de faina

Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti o forma de tort cu diametrul de 22 cm.
Intr-un bol mediu, amestecati biscuitii graham zdrobiti cu untul topit. Puneti pe fundul tavii  amestecul de biscuiti.
Intr-un bol mare, amestecati crema de branza cu zaharul. Adaugati laptele si apoi ouale unul cate unul, amestecand suficient de mult incat sa le incorporati. Puneti smantana, vanilia si faina pana ce devine cremos amestecul. Turnati amestecul peste blatul de biscuiti.
Coaceti in cuptorul preincalzit pentru 1 ora. Stingeti focul cuptorului si lasati prajitura sa se raceasca in cuptor, cu usa inchisa, pentru 5-6 ore, pentru a nu se crapa crema de branza. Lasati la racit in frigider inainte de servire.
Puteti decora cu fructe de padure, cu fulgi de ciocolata sau cu frisca. 

Pofta buna!

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2010

    Felicitari pentru retete !

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2010

    Retele par foarte delicioase.Pot sa folosesc quark in loc de branza noastra de casa?

  • Claudia

    Claudia (Bucatar) , 02 aprilie 2010

    Buna ziua! ATENTIE: ati scris "Pasca cu branza Ingrediente: Coca: 500 kg faina" Pai ... jumatate de tona de faina ?! Asteptam si retete "minune", fara framantat "din greu". Spor la treaba si Sarbatori fericite !

  • Fara foto

    dlaurentia, 02 aprilie 2010

    prea multe oua. ingrase. mergeti pe marmiton.com si gasiti retete minunate fara sa va ingrasati. Bucataria romaneasca e satioasa, cea frantuzeasca este rafinata.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2010

    Apetisante retete...