Despre conopida, retete si sfaturi

Conopida provine din Cipru, fiind cunoscuta de aproximativ 2500 de ani, iar in secolul al XVI-lea era deja cultivata si in Europa.

Despre conopida, retete si sfaturi

(Un articol de Andreea Manciu)

Conţine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2, B6. Această legumă este recomandata pentru prevenirea bolilor de cancer.

100 de grame de conopida contin 21 de calorii.

Conopida are multe intrebuintari fiind folosita la prepararea supelor, ciorbelor, salatelor si mancarurilor. Se mai consuma si murata sau marinata.

La noi in tara se cultiva in toate regiunile, fiind cunoscute multe varietati, printre care si soiuri de vara si soiuri de toamna printre care se intalneste soiul numit „bulgare de zapada”.

Conopida se curata mai intai la radacina. Se desparte in buchetele si se pune in apa rece cu sare si se tine jumatate de ora. Prima apa se arunca, se pune a doua apa in care adaugam 2 linguri de lapte si se pune la fiert. Se adauga laptele pentru a se pastra culoarea alba a conopidei.

Acum sa preparam si cateva reteta cu conopida.

Pui cu conopida

Timp de preparare:

30-45 de minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

- 6- 8 bucati de pulpe de pui

- o conopida mare

- un morcov sau doi

- o ceapa medie

- o lingura de faina

- 3 linguri- 4 linguri de ulei

- bulion

- sare sau delicat

Mod de preparare:

1. Se pun pulpele impreuna cu ceapa tocata marunt,morocovul taiat cubulete si ulei intr o cratita si se acopera cu un capac la foc potrivit

2. Cand sunt rumenite se adauga apa cat sa acopere puiul si se lasa sa fiarba

3. Conopida curatata si desfacuta in buchetele mici se opareste si se adauga peste puiul care este aproape fiert.

4. Se adauga bulion si se mai lasa la foc mic sa fiarba

5. Cand e aproape gata adaugam sare dupa gust sau delicat

6. Daca vi se pare ca sosul este prea zemos puteti adauga o lingura sau doua de faina ca sa se lege.

Conopida pane

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente

o conopida

pesmet sau faine

sare

ulei

Mod de preparare

Se iau buchetelele de conopida si se dau prin pesmet sau faina, iar ulterior se pun la prajit in ulei  bine incins.

Conopida cu smantana

Timp de preparare – 15 minute

Ingrediente

o conopida

400 grame de smantana

Unt

Pesmet

Sare

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu putina sare si cand clocoteste se pune conopida la fiert.Dupa ce a fiert, se scoate, se desface in buchetele. Se ia un vas de yena, pe care il ungem cu unt, asezam buchetelele de conopida peste care punem putin unt, pesmet si smantana si le tinem la cuptor 10 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de capsuni cu menta

Gem de capsuni cu menta

Reteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...

Gem de capsuni cu menta
Spaghete cu vinete

Spaghete cu vinete

Spaghete cu vinete
Papricas de pui cu galuste de faina

Papricas de pui cu galuste de faina

Papricas de pui cu galuste de faina. Se curata, se spala bine carnea (eu am dezosat pieptul si i-am înlăturat pielea), se...

Papricas de pui cu galuste de faina
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor