Descopera beneficiile fulgilor de ovaz, proprietatile nutritionale si posibilele contraindicatii. Afla cum sa-i consumi pentru o dieta echilibrata!
Ce sunt fulgii de ovaz?
Fulgii de ovaz se obtin prin prelucrarea mecanica a boabelor de ovaz integral. Ei pastreaza majoritatea nutrientilor din bobul intreg si sunt considerati un aliment functional, adica ofera beneficii care depasesc simpla valoare calorica.
Valori nutritionale (100g fulgi de ovaz)
Energie: ~370 kcal
Proteine: 12-15 g
Carbohidrati: 60-66 g
Fibre: 8-10 g (inclusiv beta-glucani)
Grasimi: 6-7 g (majoritar grasimi sanatoase)
Minerale: fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan
Vitamine: B1 (tiamina), B5 (acid pantotenic), B6, acid folic
Beneficiile consumului de fulgi de ovaz
1. Sursa excelenta de fibre solubile
Fulgii de ovaz contin beta-glucani, fibre solubile care ajuta la reducerea colesterolului LDL („rau”) si la reglarea glicemiei.
2. Ajuta digestia si combat constipatia
Fibrele insolubile sprijina tranzitul intestinal, prevenind constipatia.
3. Satietate indelungata
Ovazul are indice glicemic moderat si fibre care incetinesc digestia, oferind senzatie de satietate si prevenind gustarile nesanatoase.
4. Benefic pentru inima
Consumul regulat poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, datorita efectului hipocolesterolemiant si aportului de antioxidanti (avenantramide).
5. Sursa buna de proteine vegetale
Ovazul furnizeaza proteine de calitate, util mai ales in dietele vegetariene si vegane.
6. Sprijin pentru controlul greutatii
Datorita efectului de satietate, ajuta la reducerea aportului caloric total.
7. Efect prebiotic
Fibrele hranesc bacteriile benefice din intestin, contribuind la un microbiom sanatos.
Cum se consuma fulgii de ovaz
Sub forma de terci (porridge) cu lapte, iaurt sau bauturi vegetale.
In smoothie-uri sau shake-uri.
In retete de biscuiti, briose sau batoane energizante.
In supe creme sau ca topping pentru salate.
Amestecati cu fructe, seminte si nuci pentru un mic dejun nutritiv.
Contraindicatii si precautii
In general, fulgii de ovaz sunt bine tolerati, dar exista cateva aspecte de luat in calcul:
Intoleranta la gluten: ovazul nu contine gluten in mod natural, dar poate fi contaminat cu grau in procesare. persoanele cu boala celiaca trebuie sa aleaga ovaz certificat fara gluten.
Probleme digestive: un aport prea mare de fibre poate provoca balonare sau disconfort la persoanele cu colon iritabil. E indicat sa fie introdusi treptat in dieta si sa se bea suficiente lichide.
Alergii rare: foarte rar, pot aparea reactii alergice.
Recomandare generala
Fulgii de ovaz pot fi consumati zilnic, in cantitati moderate (40-80 g pe zi). Sunt o alegere excelenta pentru un mic dejun echilibrat, mai ales daca sunt combinati cu proteine si grasimi sanatoase.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii