Ce poate fi mai bun si mai potrivit in prima saptamana de toamna decat o portie (sau mai multe) de galuste calde, parfumate, umplute cu prune dulci si zemoase? 

Galustele cu prune se prepara in toata Europa, in diferite variante si sub diferite nume. La noi, totusi, au ajus pe filiera maghiara ("galuska" este cuvant unguresc).  Fiecare are varianta sa preferata, unora le place cu pesmetul auriu si crocant, altora fara pesmet, unora cu scortisoara, altora fara, unora cu mai multa coca, altora cu mai multa umplutura. 

Noi va oferim reteta clasica si cateva sfaturi pretioase asa incat aceasta sa va iasa impecabil. Asadar, sa fie galuste!

Ingrediente:

1 kg de cartofi rosii, care se fierb in coaja
3 oua potrivite (sau doua daca sunt foarte mari)
2-3 linguri de faina alba (sau cat cuprinde)
3 linguri de gris (se prefera cel macinat mai mare)
o ceasca de zahar
800 g - 1 kg prune (preferabil micute, rotunde, coapte bine si ferme) - cantitatea depinde de cum va plac, mai "umplute" sau mai bogate in coca. Reteta clasica presupune cca 1 kg.
sare un varf de cutit (sau dupa gust) pentru galuste
2-3 lingurite de sare pentru apa de fiert
o jumatate de lingurita de scortisoara (preferabil, proaspat macinata)
cca o cana de pesmet (preferabil,  preparat in casa)
o lingura-doua de unt
zahar pudra

Preparare:

Cartofii se fierb in coaja (ca pentru "cartofi natur", sau cat sa poata fi pasati). Este important sa fie cartofi rosii, altfel riscati sa nu se lege coca. Se racesc in apa rece si se curata de coaja, apoi se zdrobesc cu furculita (sau se dau prin masina de tocat carne) si se amesteca pana la omogenizare cu faina, grisul, sarea si ouale.  Atentie, nu se pune niciun pic de zahar in coca! Ordinea in care se amesteca: cartofi + oua + sare, apoi faina si grisul, treptat.  Unii renunta la gris, insa noi nu va sfatuim. Acesta contribuie la "pufosenie" si impiedica aluatul sa fie prea lipicios.
 Un alt sfat este sa nu puneti prea multa faina, fiindca, la modelare, le veti mai tavali putin in faina oricum. Cu cat puneti mai putina faina, cu atat vor fi mai lipicioase, ceea ce e neplacut, insa sunt mai bune la gust si mai putin fade. De asemenea, galustele cu prea multa faina ies tari, nu cremoase, pufoase. 

Se spala prunele si se scot samburii. O idee buna este sa nu rupeti jumatatile, ci doar sa faceti o sectiune in fruct, cat sa iasa samburele. La mijloc se umplu cu zahar si un praf de scortisoara (doar daca sunteti amatori). O idee buna, preluata de la utilizatoarea Gustos Lia, este sa folositi zahar cubic, care se introduce in pruna, dupa care fructul se strange usor, ca si cand nu ar fi fost desfacut. Vor iesi galuste ceva mai dulci folosind aceasta cantitate de zahar, spre bucuria copiilor care le vor devora :).

Se pune apa la fiert cu sarea (cam cata apa ati pune pentru fiert pastele fainoase). Aluatul se imparte in mai multe parti (2-3), pentru a fi mai usor de intins). Se pudreaza cu faina suprafata de intins si se intinde cate o bucata, pana are o grosime de cca o jumatate de cm - 1 cm (in functie de cat de multa coca vreti pe fiecare galusca). Se taie bucatile in functie de cat de mari sunt prunele, si in forma de patrat. 
Pruna se pune in mijlocul bucatii de aluat, se impacheteaza, se pudreaza cu putina faina si se roteste intre palme pana devine sferica. AM obtinut galusca! Fiecare galusca preparata asa se aseaza pe o suprafata pudrata cu faina, fara a se inghesui unele pe altele.

Cand sunt gata toate galustele, se pun, pe rand, in apa clocotita. Daca le-ati facut cu un strat mai gros de coca, se lasa 15 minute. Daca le-ati facut cu mai putina coca, 10 minute sunt suficiente.  Oricum, asteptati sa iasa la suprafata.

In timp ce galustele fierb, se incinge o tigaie de teflon curata (fara niciun miros de prajeala) si se topeste untul. Se adauga pesmetul, amestecat cu scortisoara si se invarte cu o paleta pana devine totul auriu. Se stinge focul, se lasa putin la racit si se adauga si  zahar (pentru o cana de pesmet, o jumatate de cana de zahar). O idee una ar fi sa "maruntiti" zaharul in rasnita. Pentru varietate si o textura mai crocanta, puteti pune si mac prajit.

Galustele fierte se scot cu o scurgatoare din apa clocotitea si se pun direct intr-o cratita cu apa rece. Nu vor fi lipicioase daca procedati asa. 
Dupa cateva secunde, se scot din apa tot cu strecuratoarea, se scurg putin si se tavalesc prin pesmet. 
Totusi, daca va plac cu mult-mult pesmet, tavaliti-le imediat dupa extragerea din apa fierbinte si vor aduna mai mult. 

Se servesc calde, cu zahar pudra si, daca doriti, cu o lingura de smantana dulce.

Pofta buna!

Sfaturile au fost culese din mai multe retete, inclusiv din cea pe care v-o sugeram saptamana trecuta, in cadrul articolului Idei de Weekend, de pe blogul lui Bucatar Maniac.  Mai multe retete gasiti aici (credeti-ma, aveti de unde alege!)

Sursa Foto




 

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Perianu Gabriel, 23 iulie 2014

    buna fata LIA

  • Fara foto

    Anita Neagu, 28 august 2013

    tocmai ce am mancat....:))

  • Fara foto

    Elena Gabriela, 28 august 2013

    super

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2010

    Sunt un deliciu...

  • Fara foto

    parfumel (Maestru bucatar) , 21 septembrie 2010

    Am facut doua saptamani la rand si s-au devorat! Buna idee, intr-adevar.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2010

    Bune si interesante!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2010

    Intr-adevar corect ar fi gomboti cu prune ! Umpluti cu prune sau cu piersici sunt minunati.In mijlocul prunei se poate pune zahar amestecat cu scortisoara si putina nuca...ies delicioase ! Excelenta idee pentru vremea aceasta....

  • Fara foto

    Vlad Amza (Bucatar) , 05 septembrie 2010

    Gata a venit toamna! Este reteta desrtul din serile copilariei.Aceeiasi reteta o stiu de pe vremea bunicii . Se poate inlocui pesmetul cu gris prajit preparat dupa aceeia metoda ca si pesmetul. Putem sa-i spunem "parfumul Toamnei"

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2010

    Foarte bune galustile si muuuulte feluri de a le mesteri! Mie imi plac oricum!

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2010

    Interesant... voi incerca si eu.

  • Mysty

    Mysty (Maestru bucatar) , 04 septembrie 2010

    In maghiara (si in ardeal) li se zice Gomboc (a se citi "gombot") nu galuska. Galuska e altceva. Sunt galustele care se folosesc in supa (ca cele de aici http://www.gustos.ro/retete-culinare/supe-de-carne/supa-cu-galuste-de-gris.html) sau cele folosite ca garnitura langa Paprikas sau Gulyas (ca cele de aici http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-carne/gulas-cu-galuste.html).

  • Fara foto

    mara mihaela (Bucatar) , 04 septembrie 2010

    am sa va dao o reteta f b de galuste cu prune pentru aceasta aveti nevoie de ; -2 cani mari de apa -1 cana de ulei -2 cani de faina -1 lingurita sare lele 2 cani de apa cu, 1 cana de ulei se pun la clocotit cu sarea dar canile sa fie de aceias marime si pt apa si ulei si faina ,can clocoteste apa cu uleiul se adaaga cele 2 cani de faina si se amesteca 2 minute pan ce se ingroasa bine,se lasa la racin cand se poata tine degetulin aluata se adauga 3 oua intregi si faina cat cuprinde va deveni un alaat cu acre se vor face galustele cu prune dupa ce sau format galustele se dau la clocot in jur de 10-15min si ulterior prin pesmet si zahar . va doresc pofta buna.

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2010

    GĂLÚȘCĂ, găluște (găluști), s. f. Preparat culinar de formă (relativ) sferică, făcut din aluat, din griș, brânză, carne tocată etc. – Din rus. galușka. În ungureşte le zice Szilvas gombóc(gomboţ). Aşa le spune prin Ardeal.

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2010

    Cartofii se dau fierbinţi prin răzătoarea cu găuri mici şi atunci ies pufoase. E mai greu, de!

  • valy

    valy (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2010

    Va multumesc mult pentru aciasta reteta delicioasa. Ati fost in gindurile mele. Chiar aveam pofta de galuste cu prune numai ca uitasem cum se fac. Multumesc mult...