Ghidul diferitelor tipuri de cafea și beneficiile acestora

Ghidul diferitelor tipuri de cafea și beneficiile acestora

Cafeaua este elixirul iubit de absolut toată lumea. Mirosul proaspăt de cafea resimțit de dimineață trezește la viață orice iubitor, iar statul la coadă pentru o cafea în drum spre serviciu, parcă îi sporește și mai tare gustul.

Dar oare știi ce fel de cafea bei? Sau ce boabe sunt folosite pentru pregătirea savurosului espresso de dimineață? Există mai mult de 20 de tipuri de cafea, însă doar câteva sunt arhicunoscute și consumate în mod frecvent atunci când fiecare avem nevoie de un boost de energie.

Tipuri de boabe de cafea

Cafeaua este o băutură caldă sau rece, preparată prin măcinarea boabelor de cafea arabica sau robusta. În funcție de soiul de boabe, originea lor și modul de prăjirea, cafeaua va avea un gust diferit.

Boabele de cafea arabica sunt printre cele mai cunoscute și folosite. Sunt de calitate superioară și oferă o cafea dulce, dar cu mai puțină cofeină. Boabele arabica se folosesc pentru cafelele negre.

Boabele de cafea robusta sunt cunoscute pentru gustul lor amărui și puternic. Se folosesc pentru cafelele instant și amestecuri de espresso.

Tipuri de băuturi pe bază de cafea

Dacă te consideri un împătimit al cafelei, atunci cu siguranță trebuie să încerci fiecare tip de băutură pe bază de cafea existent. Cafea neagră, espresso, latte, cappuccino, macchiato, americano, dar și multe altele, vor putea fi consumate și pregătite chiar și în confortul propriei locuințe, fără a fi nevoie de prea multă îndemânare.

Cafea neagră – cea mai cunoscută băutură, pregătită la ibric, aparat de cafea electric sau prin picurare, cafeaua neagră se servește ca atare, fără adaos de lapte, zahăr sau alte arome.

Cafea cu lapte – presupune o cantitate egală de cafea neagră și lapte, îndulcită cu zahăr sau îndulcitor, după caz.

Cafea decofeinizată – în urma anumitor procese, cofeina este extrasă din cafea, rezultând cafeaua decofeinizată. Aceasta se pregătește așa cum se dorește, fie la ibric, prin picurare, fie la un aparat de cafea și se servește simplă, cu lapte și zahăr sau smântână, în funcție de preferințe.

Espresso – are o aromă mai puternică, îndrăzneață, dar o cantitate mai mică de cofeină, datorită procesului de pregătire. Poate fi consumat ca atare, cu puțin zahăr, sau poate fi folosit ca și bază pentru alte băuturi cu cafea.

Espresso lung – aceeași băutură ca și espresso, doar că se permite să curgă mai multă apă atunci când este pregătită. Mai multă apă înseamnă mai multă cofeină, implicit mai multă energie.

Cortado – este echilibrul perfect dintre un espresso și câteva picături de lapte fierbinte. Cortado nu conține deloc spumă de lapte.

Red Eye – este o băutură cu multă cofeină, puternică, pregătită dintr-o cafea neagră și un shot de espresso.

Latte – este o băutură minunată, pregătită din o treime cafea espresso și restul lapte spumat. Poate fi condimentată cu un strop de vanilie, plăcintă de dovleac sau diverse condimente speciale pentru cafele.

Cappuccino – conține o cantitate egală de espresso și lapte fierbinte, alături de o spumă groasă din lapte, peste care se aruncă un strop de scorțișoară.

Macchiato – un espresso scurt amestecat cu foarte puțin lapte sau spuma rezultată în urma laptelui încălzit la aparatul de spumat.

Americano – asemănătoare la gust cu cafeaua neagră, americano este de fapt un shot de espresso diluat în apă fierbinte.

Mocha Latte – o treime de espresso, două treimi de lapte aburit, amestecate și aromatizate cu ciocolată topită, zahăr sau sirop. Este ideală pentru iubitorii de ciocolată și cafea.

Cafea Irish – o cafea irlandeză, pregătită dintr-o combinație de cafea neagră, zahăr, whisky și un strop de frișcă.

Tipuri de cafea cu gheață

Pentru zilele însorite din anotimpul călduros, o cafea cu gheață reprezintă cea mai bună alegere, atât pentru răcorire, cât și pentru încântarea papilelor gustative cu o băutură absolut delicioasă. Cafea cu gheață, espresso sau frappuccino, fiecare va fi savurată cu aceeași încântare.

Cafea cu gheață – o cafea neagră, se servește cu puțin lapte, gheață din belșug și zahăr. Este simplu și rapid de făcut, perfectă într-o zi călduroasă de vară.

Espresso cu gheață – este, de fapt, un espresso cu gheață în varianta mai mică și mai puternică. Poate fi servită cu lapte, smântână pentru frișcă și puțin zahăr.

Frappuccino – cunoscută și servită adesea în cafenele, frappuccino este o cafea cu gheață, amestecată cu frișcă și sirop.

Beneficiile consumului zilnic de cafea

Consumată zilnic, cafeaua aduce numeroase beneficii organismului. Singurul lucru de care trebuie ținut con, este alegerea unei cafele potrivite, din boabe atent selecționate, cu o aromă puternică, deosebită, care să-ți îmbie toate simțurile de la prima gură.

Dacă vrei să te bucuri de o astfel de cafea, pe https://www.fontenaturis.ro/cafea/ vei regăsi o gamă variată de cafele: boabe, arabica, măcinată cu vanilie sau scorțișoară, pentru ibric, espressor sau turcească, fiecare adaptată diferitelor gusturi. Printre beneficiile consumului de cafea, regăsim:

  • cafeaua conține substanțe nutritive și vitaminele B1, B2, B5, potasiu, mangan, și antioxidanți;
  • ajută la arderea grăsimilor prin accelerarea metabolismului;
  • îmbunătățește performanțele fizice prin stimularea sistemului nervos;
  • reduce riscul dezvoltării bolilor neuro-degenerative prin inhibarea în organism a proteinei beta-amiloidă;
  • ameliorează migrenele și durerile musculare prin stimularea creierului pentru a produce mai multă dopamină și serotonină.

Consumați cafea zilnic, cu moderație, atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru încântarea papilelor cu o băutură miraculoasă, reconfortantă și extrem de aromată.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Reteta simpla si delicioasa de tortilla spaniola. Afla cum sa prepari rapid aceasta mancare traditionala spaniola cu...

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat
Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise