Cea mai populara istorie a inghetatei incepe la un banchet de-al regelui Charles I al Angliei. Masa fusese delicioasa, dar lovitura de gratie a aparut abia la desert. Dupa multe pregatiri, bucatarul francez al regelui le-a prezentat musafirilor noul fel de mancare.
Era rece si semana ca textura cu zapada proaspat cazuta, dar era mai cremoasa si mai dulce decat orice alt desert. Invitatii au fost incantati, precum a fost si Charles, care i-a poruncit bucatarului sa nu divulge reteta pentru crema sa inghetata. Regele a vrut ca aceasta delicatesa sa fie servita doar la masa sa si i-a oferit bucatarului 500 de lire pe an pentru pastrarea secretului. Ceva mai tarziu, totusi, bietul Charles a decazut in fata oamenilor sai si a fost decapitat in 1649. Dar, pana la acea vreme, secretul cremei inghetate nu mai era un secret. Bucatarul, pe nume DeMirco, nu-si tinuse promisiunea.

Aceasta poveste este una dintre multele istorii fascinante ale unuia dintre cele mai populare deserturi, inghetata. E posibil ca inghetata sa nu fi fost, totusi, inventata, ci sa se fi dezvoltat, ca reteta, de-a lungul a sute de ani. Intr-adevar, se zice ca imparatul roman Nero Claudius Caesar isi trimitea sclavii in munti pentru a-i aduce zapada si gheata, cu care voia sa raceasca si sa inghete bauturile de fructe care ii placeau atat de mult. Mai tarziu, regele Tang din China avea o metoda prin care crea bauturi pe baza de gheata si lapte, iar italianul Marco Polo s-a intors din calatoriile sale in Orient cu o reteta pentru bauturi inghetate pe baza de lapte.

Pana in zilele noastre, inghetata a ajuns unul dintre cele mai populare deserturi si un deliciu in timpul verii. Si o poti prepara chiar la tine acasa, cu o reteta foarte simpla. Sa nu mai vorbim despre faptul ca poti experimenta cu aromele.

Inghetata de portocale

Timp de preparare:

20 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
1/4 litru suc de portocale, 6 linguri zahar pudra, zeama de la 3 lamii, 20 ml apa, 1 albus, 1/2 kg frisca

Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele si albusul batut spuma si cu frisca. Se pune in forme si se da la congelat.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    ankutza (Bucatar) , 12 august 2010

    E foarte buna inghetata ba chiar mai buna ca cea de magazin, super tare!!!!!!

  • Fara foto

    ankutza (Bucatar) , 12 august 2010

    Nu inteleg aproape nimic din reteta aceasta!!!!! Cum jumatate de kg de frisca? mai pe scurt.......!!!!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Am facut inghetata si in loc de suc de portocale am folosit capsuni pasate.Incercati

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    O bunatate !

  • Fara foto

    Ghimpe, 02 august 2009

    Buuuuuuuuuunaaaaaaaaaa

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 20 iulie 2009

    Cred ca e o nebunie, dar cred ca are si calorii suficiente

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Am pregatit si eu inghetata de portocale,e foarte buna.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 06 iulie 2009

    Am gasit un articol intr-o revista care atrage atentia asupra inghetatei din comert, care prin continutul crescut de grasimi saturate pe care le contine, creste riscul bolilor de inima. Atentie! Inghetata de casa nu contine stabilizatori, gelatina si coloranti. O putem prepara din iaurt, smantana, oua, fructe de sezon si astfel vom obtine un desert sanatos, natural si cu mai putine calorii.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 05 iulie 2009

    Daca nu este cu fistic, degeaba este inghetata.

  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    As incerca si eu reteta propusa, pare a fi delicioasa.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    Interesant articolul si reteta la fel. Si reteta Valentinei suna tare bine. Felicitari!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    Eu ador inghetata, cred ca inghetata de casa este mult mai buna decat cea cumparata, in caserole! Oricum, articol grozav, nu cunosteam istoria inghetatei. Felicitari!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 iulie 2009

    Reteta pare destul de interesanta, merita incercata.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Buna, buna, buna, mai ales cea de visine, o nebunie.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Inghetata este deliciul verii.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Interesanta istoria inghetatei iar reteta merita incercata, cred ca este delicioasa. Personal imi place foarte mult inghetata parfe. Eu am o reteta simpla si iese foarte buna. 1 ou, 125 g zahar, 100 ml lapte, vanilie dupa gust, 30 g cacao, 400 g frisca naturala, ciocolata dupa gust. Se amesteca oul cu zaharul si se subtiaza cu lapte. Se fierbe pana ramane pe lingura. Dupa ce se opreste focul, se adauga cacao, bucati de ciocolata si vanilie dupa gust. Dupa ce s-a racit se adauga frisca batuta, se amesteca usor pana se omogenizeaza si se toarna in forme. Eu prepar toate parfeurile la fel doar ca schimb aromele : adaug diferite fructe, alune, migdale, dupa imaginatia de moment.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Frumos si captivant articolul.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Super articol, iubesc inghetata, cu cat mai multe retete, cu atat mai bine. Felicitari pentru reteta de inghetata.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Merita incercata. Pare sa fie grozav de buna.