Lasagna este un fel de mancare tipic italian. Numele este originar de la oala in care era preparat acest fel de mancare. Exista o teorie care afirma ca acest cuvant ar veni de fapt din grecescul “lasana” sau “lasanon” care insemna suport pentru oala, iar romanii ar fi preluat cuvantul cu sensul de “oala de gatit”. Mai tarziu, italienii au transformat lasagna intr-o arta a jonglarii cu ingredientele si aromele mediteraneene.

In cele ce urmeaza va propunem o reteta de lasagna inedita, care foloseste in loc de foi de paste, doua foi preparate din oua. Este delicioasa si usor de preparat.

Ingrediente:
12 oua
1 pachet de 225 g de crema de branza
½ de ardei verde
1 dovlecel galben mic
1 zucchini mic (dovlecel verde)
6-8 ciuperci medii
12 felii de bacon
115 g de branza faramitata (branza galbena cu ardei, daca gasiti),
115 g de branza cheddar faramitata sau cascaval ras
ghimbir proaspat ras, dupa gust
2 linguri de unt
450 de grame de carnaciori (dupa preferinta)

Mod de preparare:
Spargeti intr-un bol 6 oua si amestecati-le, amestecati jumatate din crema de branza cu ouale batute. Taiati doua bucati de hartie de copt care sa acopere o tava de 22 x 32. Puneti o foaie de copt pe tava si turnati amestecul de oua si crema de branza si coaceti la cuptor la 175 grade C pana ce ouale sunt gata (10-15 minute). Repetati procesul cu restul de oua si crema de branza. Lasati cele doua “foi” sa se raceasca.

Taiati in fasii subtiri ardeiul rosu si ciupercile, apoi taiati fasiile in bucati de 2,5 cm. Decojiti dovlecelul galben si pe cel verde si taiati-le la fel ca pe ardei si ciuperci. Dati prin razatoare ghimbirul proaspat, dupa gust, si prajiti intr-o tigaie in unt. Adaugati legumele si gatiti-le pana se fragezesc. Scurgeti sosul lasat in urma de legume. Prajiti carnatii si scurgeti-i de sos (ei trebuie taiati bucatele mici). Prajiti 10 felii de bacon alaturi de carnati, feliile trebuie taiate in bucatele mici. Amestecati branza faramitata cu cea cheddar/cascavalul.

Intr-o tava de 22 x 32, puneti prima “foaie” de oua si crema de branza, puneti peste “foaie” jumatate din amestecul de carne, jumatate din legume si apoi jumatate din branza. Puneti apoi urmatoarea “foaie” de oua si repetati procesul. La sfarsit, presarati restul de bacon peste lasagna care incepe sa prinda contur si bagati la cuptorul incins la temperatura de 175 grade C pana ce se topeste branza si se rumeneste. Lasati sa se raceasca putin inainte sa o scoateti din cuptor si apoi taiati in bucati pentru servire.

Pofta buna!


La ce ar trebui sa vă uitaţi atunci când cumpăraţi ouă?


Cumpăraţi doar ouă întregi, curate, fără miros. Calitatea oului este indicată de categorie si nu dimensiune.
Prin procesul de ovoscopare, în care ouăle sunt ţinute în dreptul unei surse de lumină, permite celor care efectuează această operaţiune să observe mărimea camerei de aer, starea gălbenuşului şi albuşului precum şi orice alt defect ascuns. Aceşti  factori împreună cu soliditatea, curăţenia şi forma cojii sunt folosite pentru a încadra ouăle în  categoria A sau B.

Clasamentul oualor comercializate in functie de greutate

Ouăle din categoria A se clasifică după următoarele categorii de greutate:

-XL oua foarte mari >73g ;
-L oua mari 63-73g;
-M oua medii 53-63g;
-S oua mici < 53g

Ce informaţii sunt evidenţiate pe ambalajele de ouă?

 Ambalajele care conțin ouă din categoria A prezintă pe partea exterioară, în mod vizibil cu ușurință și perfect lizibil:
 - codul centrului de ambalare;
 - categoria de calitate; ambalajele sunt identificate fie prin
cuvintele „Categoria A”, fie prin litera „A”, singură sau
însoțită de mențiunea „proaspăt”;
- categoria de greutate,
- data de valabilitate minimă.

Acest articol va este oferit de Avicola Bucuresti.


Sursa foto.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 iunie 2011

    O reteta foarte interesanta pe care o voi incerca foarte curand.Nu am pregatit lasagna decat cu paste ,cred ca aceasta este o noua provocare pentru "ceva bun ".

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2010

    Interesant articolul,iar reteta este apetisanta...

  • Fara foto

    cookaholic (Maestru bucatar) , 21 septembrie 2010

    Mmm, pare putin cam prea "bogat" felul asta de mancare. Totusi, pun pariu ca e incredibil de bun, asa ca odata si-odata tot o sa-l fac! Mersi de idee!