O lasagna inedita: cu oua si ghimbir

Lasagna este un fel de mancare tipic italian. Numele este originar de la oala in care era preparat acest fel de mancare. Exista o teorie care afirma ca acest cuvant ar veni de fapt din grecescul “lasana” sau “lasanon” care insemna suport pentru oala, iar romanii ar fi preluat cuvantul cu sensul de “oala de gatit”. Mai tarziu, italienii au transformat lasagna intr-o arta a jonglarii cu ingredientele si aromele mediteraneene.

O lasagna inedita: cu oua si ghimbir

In cele ce urmeaza va propunem o reteta de lasagna inedita, care foloseste in loc de foi de paste, doua foi preparate din oua. Este delicioasa si usor de preparat.

Ingrediente:

12 oua

1 pachet de 225 g de crema de branza

½ de ardei verde

1 dovlecel galben mic

1 zucchini mic (dovlecel verde)

6-8 ciuperci medii

12 felii de bacon

115 g de branza faramitata (branza galbena cu ardei, daca gasiti),

115 g de branza cheddar faramitata sau cascaval ras

ghimbir proaspat ras, dupa gust

2 linguri de unt

450 de grame de carnaciori (dupa preferinta)

Mod de preparare:

Spargeti intr-un bol 6 oua si amestecati-le, amestecati jumatate din crema de branza cu ouale batute. Taiati doua bucati de hartie de copt care sa acopere o tava de 22 x 32. Puneti o foaie de copt pe tava si turnati amestecul de oua si crema de branza si coaceti la cuptor la 175 grade C pana ce ouale sunt gata (10-15 minute). Repetati procesul cu restul de oua si crema de branza. Lasati cele doua “foi” sa se raceasca.

Taiati in fasii subtiri ardeiul rosu si ciupercile, apoi taiati fasiile in bucati de 2,5 cm. Decojiti dovlecelul galben si pe cel verde si taiati-le la fel ca pe ardei si ciuperci. Dati prin razatoare ghimbirul proaspat, dupa gust, si prajiti intr-o tigaie in unt. Adaugati legumele si gatiti-le pana se fragezesc. Scurgeti sosul lasat in urma de legume. Prajiti carnatii si scurgeti-i de sos (ei trebuie taiati bucatele mici). Prajiti 10 felii de bacon alaturi de carnati, feliile trebuie taiate in bucatele mici. Amestecati branza faramitata cu cea cheddar/cascavalul.

Intr-o tava de 22 x 32, puneti prima “foaie” de oua si crema de branza, puneti peste “foaie” jumatate din amestecul de carne, jumatate din legume si apoi jumatate din branza. Puneti apoi urmatoarea “foaie” de oua si repetati procesul. La sfarsit, presarati restul de bacon peste lasagna care incepe sa prinda contur si bagati la cuptorul incins la temperatura de 175 grade C pana ce se topeste branza si se rumeneste. Lasati sa se raceasca putin inainte sa o scoateti din cuptor si apoi taiati in bucati pentru servire.

Pofta buna!

La ce ar trebui sa vă uitaţi atunci când cumpăraţi ouă?

Cumpăraţi doar ouă întregi, curate, fără miros. Calitatea oului este indicată de categorie si nu dimensiune.

Prin procesul de ovoscopare, în care ouăle sunt ţinute în dreptul unei surse de lumină, permite celor care efectuează această operaţiune să observe mărimea camerei de aer, starea gălbenuşului şi albuşului precum şi orice alt defect ascuns. Aceşti factori împreună cu soliditatea, curăţenia şi forma cojii sunt folosite pentru a încadra ouăle în categoria A sau B.

Clasamentul oualor comercializate in functie de greutate

Ouăle din categoria A se clasifică după următoarele categorii de greutate:

-XL oua foarte mari >73g ;

-L oua mari 63-73g;

-M oua medii 53-63g;

-S oua mici < 53g

Ce informaţii sunt evidenţiate pe ambalajele de ouă?

Ambalajele care conțin ouă din categoria A prezintă pe partea exterioară, în mod vizibil cu ușurință și perfect lizibil:

- codul centrului de ambalare;

- categoria de calitate; ambalajele sunt identificate fie prin

cuvintele „Categoria A”, fie prin litera „A”, singură sau

însoțită de mențiunea „proaspăt”;

- categoria de greutate,

- data de valabilitate minimă.

Acest articol va este oferit de Avicola Bucuresti.

Sursa foto.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu br&acirc;nză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise