Cauti un fel de mancare tipic spaniol cu care sa-ti impresionezi musafirii sau familia? Fara vreun dubiu, cel mai popular fel de mancare si cel mai spectaculos, in acelasi timp, este paella.
Paella poate fi facuta cu fructe de mare, carne de iepure, de pui sau... cu toate trei! Daca esti vegetarian, exista si variante de paella exclusiv cu legume. Deci, cum reusesti sa gatesti o paella perfecta? In primul rand, trebuie sa folosesti un orez de calitate, alaturi de condimente potrivite. Recomandat este sofranul, care da mancarii un gust special si un colorit galbui. Apoi, alt sfat ar fi sa prajesti usor orezul in ulei inainte sa adaugi supa de peste, asigurandu-te ca e bine acoperit de ulei. De asemenea, dupa ce e gata, e bine sa lasi paella acoperita, dupa ce stingi focul, pentru 5-10 minute, inainte sa o servesti.

Iata si o reteta clasica de paella:

Timp de preparare:

40 min (complexitate medie)

Ingrediente:


150 gr calamar, 150 gr sepie, 8 gambe, 4 langostine, 12 midii proaspete, 2-3 stridii proaspete, o lingurita boia dulce sau iute, ulei de masline, 8 linguri rosii tocate (mixate), sofran, 500 gr orez, 2-3 catei de usturoi, supa de peste (cat este necesar, aproximativ dublu decat orezul).

Mod de preparare:

Supa de peste este ideal sa fie facuta in casa din cap si coada de peste (de stinca sau de plaja) fiert cu o ceapa, o foaie de dafin, sare si o rosie. In loc de peste se poate face si din concentrat de peste fiert cu apa, dar nu va fi la fel de gustos.

Sepiile si calamarul se curata si se taie in cubulete. Se pune uleiul la incins in paellera (recipientul ca un fel de tigaie in care se prepara de obicei paella) si se prajesc gambele si langostinele timp de 1 minut dupa care se scot si se pastreaza. Se pun apoi la prajit sepiile si calamarul si, cand incep sa se aureasca un pic, se adauga rosiile tocate si 2 catei de usturoi taiati foarte fin. Se lasa sa se faca pana incep sa capete o tonalitate mai inchisa. Se adauga apoi boiaua de ardei si sofranul, se amesteca totul si se adauga orezul. Se amesteca bine 1 minut (pina devine orezul transparent) si se toarna supa de peste calda si 1 catel de usturoi maruntit. Se lasa la foc potrivit-iute sa se faca. Dupa 10 minute se adauga si gambele, langostinele pastrate, midiile si stridiile si se mai lasa 5 minute pina se evapora toata supa de peste.

Cand este gata, se da la o parte de pe foc si se lasa sa se "odihneasca" orezul in paellera 5-10 minute si apoi se serveste.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Panini Maker Large

- 5 %
389.99 lei
369.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2010

    Repet intrebarea:are cineva reteta vegetariana?

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Am luat paella de la supermarchet ,se prepara foarte repede si e foarte buna.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Ma tenteaza mai mult o paella vegetariana, cine are reteta?

  • Fara foto

    Simos (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    O sa incerc reteta, dar nu stiu de unde sa iau toate aceste fructe de mare. Cred ca mai bine folosesc un cocktail de fructe de mare.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Faceti o quisadilla din fructe de mare cu brinza rasa, carne de crab, ardei taiati cubulete si ceapa verde.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Am facut turtita in casa,pe plita si am m-am jucat putin la umplutura si a iesit ceva Gustos.

  • Fara foto

    crista (Maestru bucatar) , 15 martie 2009

    Am incercat si eu paella dar nu mi-a iesit prea bine probabil din cauza ca a lipsit sofranul. A iesit un fel de pilaf dar gustul nu era spectaculos.Poate data viitoare:P

  • Fara foto

    Oana (Bucatar) , 13 martie 2009

    In zona unde locuiesc eu in Spania nu exista o reteta fixa de paella. Fiecare pune in tigaie ce-i place mai mult, pornind de la reteta baza.Cea pe care o fac eu este combinata : de carne, cu fructe de mare si legume.In primul rand, se prajeste carnea taiata in cubulete potrivite (piept de pui, carne macra sau costite de porc, carne de iepure) pana cand capata o culoare rumenie. Se scoate din tigaie si in acelasi ulei se face un "sofrito" de jumatate de ceapa, 1 ardei verde, si 2 rosii curatate de coaja. Se toaca toate marunt si se prajesc in ulei de masline. Apoi, se adauga, pe rand, ciuperci feliate, anghinare fierte, sparanghel verde, carnea prajita anterior , 1 pahar de vin alb si se lasa la foc potrivit pana carnea este fiarta. Apoi se adauga colorant alimentar,sofran, inelele de calamar, gambas si crevetii curatati si o conserva de mazare mica, fiarta. Se mai lasa 5 minute la fiert. Se adauga orezul (normal, de bob rotund) si de doua ori mai multa cantitate de apa, sare si din acest moment nu se mai mesteca in orez, deoarece se rupe invelisul orezului si de aceea iese ca o pasta. Tigaia, paellera, a imprumutat numele mancarii care se gateste in ea. E mai mult lata decat inalta si de obicei e de tefal. Eu am devenit o specialista...

  • Fara foto

    Carmen, 27 februarie 2009

    Da, sunt de acord, trebuie sa folosesti un orez de calitate. Eu cand am facut prima oara paella mi-a iesit un fel de crema de orez :P.