Pepenele, aparent banalul fruct de vara, este unul dintre cele mai sanatoase si savuroase alimente pe care le poti consuma sezonul acesta. Este ieftin, accesibil, bun pentru sanatate si delicios! Daca v-ati plictisit sa il consumati ca atare, noi va anuntam ca pepenele este foarte versatil si avem cateva idei de preparate originale. Sa fie pepene!

 
Pentru inceput, iata cateva motive pentru care ar trebui sa va aprovizionati constant cu pepene:
 
- va hidrateaza excelent! (92% din pepene este apa)
- e o sursa bogata de antioxidanti
- nu are grasimi, nici colesterol, iar zaharul continut este inofensiv aproape pentru oricine (mai putin pentru unii diabetici)
- este bogat in citrulina, un aminoacid care relaxeaza vasele sanguine (facand astfel pepenele ideal pentru persoanele hipertensive)
- este un diuretic bland
- este un detoxifiant exceptional si reduce considerabil aciditatea sanguina.
- este bogat in licopen (mai bogat decat rosiile!) si in beta caroten. Acesti doi antioxidanti puternici ajuta in prevenirea si in lupta impotriva unor afectiuni ca: boli cardiovasculare, artrita, astm, cancer (in special pulmonar si de colon), diabet, osteoporoza sau chiar infertilitate masculina. 
- 100 g de pepene iti ofera: vitamina A 28 μg (3% Doza Zilnica Recomandata); Tiamina/ vitamina B1 0.033 mg (3% DZR); Riboflavina/ Vitamina B2  0.021 mg (1% DZR); Niacina/ Vit. B3 0.178 mg (1% DZR), Acid pantotenic/ Vitamina B5  0.221 mg (4% DZR);  Vitamina B6  0.045 mg (3% DZR), Vitamina B9 (Folati) 3 μg (1% DZR);  Vitamina C 8.1 mg (14% DZR); Calciu 7 mg (1% DZR); Fier 0.24 mg (2%DZR); Magneziu 10 mg (3% DZR); Fosfor 11 mg (2%DZR); Potasiu 112 mg (2% DZR); Zinc 0.10 mg (1% DZR) si numai 30 de calorii!
 - a se nota ca partea albicioasa, de aproape de coaja, este chiar mai bogata in nutrienti decat pulpa rosie si, chiar daca nu are un gust la fel de placut, e bine sa o consumati. 
 
 
Spuneam ceva de niste retete? Iata-le pe cele mai interesante si gustoase pe care vi le recomandam!

1) Sote de creveti si pepene - reteta asiatica
 
Ingrediente: (4 portii)
200 ml otet de orez, picant 
200 g unt de arahide (din acela extra-gros, daca se poate)
1 lingurita (plina) de usturoi tocat
1 lingura de ghimbir proaspat tocat
1 lingurita sos de soia
cca. o lingura chilli (foarte picant) 
16 creveti jumbo (foarte mari) - curatati, fierti in aburi si raciti
16 bucati (cuburi de cca 4 cm) de pepene fara samburi 
o mana de frunzulite de busuioc, proaspete
 
Mod de preparare: 
Se amesteca otetul cu untul de arahide pana obtinem o compozitie omogena.
Se adauga usturoiul, ghimbirul si sosul de soia si se amesteca bine.
Se adauga sosul picant (chilli) - nu adaugati mai mult decat credeti ca indurati! este foarte picant.
Opriti 3 linguri din compozitie si, in restul, tavaliti bine bine crevetii., apoi dati-i la rece pentru o ora
Pentru servire, montati pe 4 bete de frigarui cate 4 bucati de pepene alternativ cu 4 creveti si turnati peste cele 3 linguri de dressing oprite.
Se serveste totul garnisit cu frunzulite de busuioc (sau peste foi de salata, daca preferati).
 
2) Briose de pepene
 
Aceste briose sunt "umede" si foarte savuroase!
Obtineti cca 12 briose mari 48 briose mini.
 
Ingrediente:
450 g faina
2 lingurite bicarcbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt 
un varf de cutit de scortisoara
un varf de cutit de sare
6 linguri unt, la temperatura camerei
180 g zahar
2 oua
150 g smantana groasa
250 g pepene fara seminte, trecut prin sita
90 g chip-uri de ciocolata (le puteti face dvs. dn ciocolata tocata)
Zahar pudra pentru ornat.
 
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 350 grade C si pregatiti o tavitele de briose (folosind formele de hartie).
Amestecati faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, scortisoara si zaharul intr-un bol mediu. 
Intr-un bol mare, frecati zaharul cu untul. Amestecati ouale, batand constant. Adaugati smantana si pepenele, batand pana la omogenizare.
Puteti adauga cateva picaturi de colorant natural rosu.
Adaugati fulgii de ciocolata si amestecati bland.
Turnati compozitia in forme, umpland numai 3/4 (pentru a lasa loc compozitiei sa creasca). 
Dati la cuptor pentru 20-25 minute (pentru briose mari) sau 15 -18 minute (briose mici). Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar inainte de servire.
 
 
3) Salata de vara cu pepene
 
Ingrediente (6 portii):
2 cepe rosii, taiate felii 
1 lingura suc de lime (limeta)
1,2 kg pepene curatat de seminte, taiat cubulete
o cana de branza feta
o cana de masline 
o ceasca de menta proaspat tocata
2 linguri ulei de masline
 
Mod de preparare:
Se pune ceapa cu sucul de lime intr-un bol si se lasa 10 min., pana cand aromele se vor amesteca si se vor tempera reciproc.
Intr-un bol mare se amesteca (bland!) cuburile de pepene, branza, maslinele, ceapa cu tot cu sucul de lime si menta.
Se drege totul cu uleiul de masline si se mai amesteca o data.
Chiar daca ingredientele sunt putin neobisnuite intr-o salata (servita in Romania), combinatia este splendida, mai ales pe o vreme torida ca cea cu care ne confruntam acum!
 
4) Frigarui cu pepene
Nu va vom prezenta o reteta anume, deoarece aveti libertatea de a va juca dupa bunul plac! Puteti combina pepenele cu creveti, calamar, bucati de peste, vita sau chiar pui, dar si cu legume de toate felurile! Tineti cont de faptul ca pepenele (ca si dovlecelul) se gateste foarte repede, deci, daca puneti pe aceeasi frigaruie ingrediente care se gatesc mai greu, ar fi bine sa le preparati putin pe acestea separat, inainte, intr-un wok sau o tigaie de teflon. Sosul ramas in wok/ tigaie se va turna peste frigaruile "finale".
 
 
5) Smoothie de pepene cu menta
 
Smoothie-ul acesta merge oricand, ori ca gustare, ori ca mic dejun, alaturi de biscuiti digestivi sau gol. Savurati-l, e genial!
 
Ingrediente (2 porti): 
2 cani de bucati de pepene, fara seminte
2 linguri miere
1-2 linguri menta proaspata, tocata (sau cata vreti sa puneti)
o cana mare de iaurt
o lingura rasa de zahar valinat 
2 linguri suc de lamaie
1 varf de cutit scortisoara
 
Mod de preparare:
Se paseaza pepenele cu menta, mierea, zaharul vanilat si lamaia - doar cat sa se amestece bine, dar nu insistati, e mai gustos cand se simt si bucatele de pulpa ne-pasate.
Amestecati iaurtul si scortisoara si serviti rece.
 
 
6) Pepene murat
 
Un preparat traditional pentru zona Dobrogei, pe care il puteti savura oricand in timpul anului!
 
Ingrediente (pentru un borcan de 5 litri):
un pepene mare (copt)
o lingura de cimbru
2 capatani de usturoi
o radacina de hrean
2 tulpini mari de marar, cu flori cu tot (uscate)
saramura (la un litru de apa, se pune o lingura mare de sare grunjoasa)
 
Preparare:
Se  spala pepenele bine (fiindca se foloseste cu coaja cu tot!) si se feliaza (cat sa incapa in borcan.
Feliile se aseaza in borcan si se acopera cu cimbru, usturoi, hreanul curatat si taiat bucatele si mararul (tulpinile in intregime). Mararul se pune ultimul, pentru a acoperi tot.
Se acopera cu 3,5 - 4 l de saramura (racita). Se acopera gura borcanului cu celofan dublu si se pune la murat (camara, beci sau orice spatiu racoros si intunecat). 
Aceste muraturi rezista bine chiar si dupa desfacerea borcanului si sunt foarte usor de combinat cu orice tip de mancare.
O alta versiune implica pepeni mici, necopti - se prepara la fel, doar ca saramura se toarna fierbinte, peste pepenasii intregi (nefeliati). Acestia se mureaza mai lent si sunt mai putin dulci, insa arata superb chiar si la mesele festive! 
 
7) Cuburi de gheata din pepene
 
Nimic complicat, dar ceva foarte de efect! Un ceai, o apa minerala, o limonada si multe alte bauturi se vor bucura daca le veti completa cu astfel de cuburi de gheata. Cum se prepara? Simplu: suc din pepene pasat, pus in forme de cuburi si dat la congelator. Partea buna e ca puteti face multe multe cuburi si le puteti sigila in pungi si tine la congelator, asa incat si iarna sa aveti la indemana aroma fantastica de pepene!
 
8) Pui cu pepene
 
Din nou, nu este o reteta in sine, ci o sugestie aromata: faceti 2 cani de suc de pepene si turnati-le peste puiul bagat la cuptor. Aroma este minunata!
 
9) Sandvisuri cu pepene
 
..sunt minunate vara! Cele mai bune combinatii sunt cele cu branza "maturata", sarata, eventual de capra sau de oaie. Veti obtine un contrast excelent de arome si texturi, mai ales daca le faceti cu paine de casa. Cine crede ca incercam aici sa inventam aiureli, sa faca bine sa intrebe locuitorii satelor dobrogene (in special din zona Macin, Turcoaia, Carcaliu, Niculitel), mai ales pe cei in varsta, ce mananca vara cand merg la camp. 
 
10) Inghetata de pepene 
 
Pepenele poate fi inclus in orice tip de inghetata, dar este genial in combinatie cu aromele tari de citrice (mai ales lime si grepfruit) sau cu fructele de padure. Puteti face si granita sau sorbet din pepene, dar, daca optati pentru inghetata clasica, folositi smantana dulce si grasa, pentru a obtine textura aceea onctuoasa. La servire, adaugati si cateva alune de padure si migdale caramelizate!
 
11) Salata rapida de pepene cu parmezan
 
Ingrediente (6 portii):
6 maini de spanac proaspat (baby spinach daca se poate!)
un bloc de parmezan (cca. 400 g)
18 felii de pepene fara seminte (dreptunghiuri de lungimea unui deget si grosimea a 2-3 degete)
o cescuta de otet balsamic (daca aveti de unde, otet de smochine)
Se aseaza pepenele peste un pat de frunze de spanac si se acopera cu fasii de parmezan (facute cu aparatul de curatat cartofi sau castraveti - peeler). Se stropeste cu otet balsamic.
 
 
12) Pui glasat cu sirop de artar, pepene si citrice
 
Ingrediente(8portii):
Glazura: 
2 cani piure de pepene
sucul a 3 lamai
1 lingura coaja rasa de lamaie
200 ml sirop de artar (daca nu gasiti si nu gasiti, puteti substitui cu miere, dar nu va fi chiar la fel)
1/2 lingurita de scortisoara 
Pentru pui:
8 piepti de pui, fara pielite sau os
2 cesti suc de ananas (100%)
o ceasca sos de soia
o lingura de ghimbir proaspat, maruntit
o capatana de usturoi maruntit, proaspat.
 
Preparare:
Pentru glazura, se amesteca toate ingredientele si se pun intr-o craticioara cu fund gros, la foc mic. Se amesteca din cand in cand timp de 20 de minute, pana se ingroasa. Se ia de pe foc, dar se tine la cald.
Toate ingredientele mentionate la "pentru pui" se adauga intr-o punga, impreuna cu pieptii de pui si se sigileaza, apoi se lasa la rece, sa se marineze timp minimum de 2 ore (pana la 12 ore puteti lasa, sa se patrunda carnea cu aromele). 
Se pune carnea pe gratar (sau tigaie "grill") si se intoarce o singura data, apoi, cand s-a gatit bine, se unge cu glazura si se pune pe o farfurie calda. Se acopera cu restul de glazura si se poate decora cu fulci de migdale (cativa) . Se serveste imediat, cat este inca foarte cald.
 
13) Compot asiatic de fructe calde
 
Ingrediente (8-10 portii)
2 cani de ananas proaspat, taiat cubulete
o cana de cubulete de pepene galben
2 pere, curatate de samburi si taiate cubulete
2 mere, curatate de samburi si taiate cubulete
2 cani piure de pepene
300 g zahar
1 lingura de ghimbir pulbere
1 lingurita de scortisoara macinata
 Preparare:
Ingredientele se pun toate intr-o cratita cu fundul gros si se tin la foc mic pana incep sa clocoteasca. Se amesteca constant inca 5 minute. Se pune in cupe si se serveste.
La o adica, puteti servi si rece, eventual cu cuburi de pepene inghetat. In orice caz, e delicios!
 
 
14) Stir-fry chinezesc
 
Chinezii nu se mai satura de pepene, asa ca ei consuma si coaja cu partea alba de pulpa cu tot. Curata primul strat de coaja (cel verde, subtire, ca la castravete), taie cubulete si prajesc intr-un wok sau o tigaie adanca de teflon impreuna cu usturoi, inele de ceapa verde, chilli, ulei de masline, ardei gras, zahar si putin...rom!
Cand e gata, va sfatuim sa serviti cu "crustini" de paine (felii de bagheta de paine, unse cu putin ulei de masline sau unt si usturoi, appoi date la cuptor 4-5 minute, pana devin crocante si aurii).
 
 
15) Salata de pepene cu mozzarella si busuioc
 
Ingrediente (6-7 portii)
2 cani cubulete sau sfere de pepene fara seminte
2 cani cubulete sau sfere de mozzarella
o cana de busuioc proaspat tocat
o legatura de ceapa verde, taiata ineluse
100 ml ulei de masline extra virgin
sare, piper si otet balsamic dupa gust
 
Preparare:
Se amesteca toate ingredientele cu grija (pentru a nu strica forma).
Se serveste salata cu paine prajita sau peste un pat de frunze de laptuca / spanac.
 
Acestea sunt numai 15 dintre sutele de idei si retete care implica pepenele. Voi cum ati mai experimentat cu pepenele? Lasati-ne un comentariu si impartasiti-ne descoperirile voastre! 
 
Pofta buna!
 

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    fm, 17 iulie 2013

    Si cum le inchidem gura celor care striga peste tot ca pepenele nu se combina cu nimic? Eu o sa-i cred pe ei, pt ca am citit destul in domeniu si am sa savurez in continuare pepenele...doar cu pepene. Celor carora le place sa experimenteze : pofta buna!

  • Fara foto

    adnia, 15 iulie 2013

    minunate retete!

  • Fara foto

    Noua Tigara Electronica, 15 iulie 2013

    o multime de retete:d pepenele murat se face si in Bucovina e foarte bun.

  • Fara foto

    Getuta Gerda, 15 iulie 2013

    excelent si super santaos.

  • Fara foto

    Toncean Sidonia, 14 iulie 2013

    Ce de bunatatiiiii.. E minunat..

  • Fara foto

    Pavel Blidariu, 14 iulie 2013

    ff bun, alcalin si hidratant!

  • Fara foto

    Ionela Constantin, 13 iulie 2013

    foarte bun pepenele il consum see you toata familia toata vara.

  • Fara foto

    Ileana Oprea, 13 iulie 2013

    informatii super

  • Fara foto

    Iulian Ioan, 12 iulie 2013

    preferatul meu!

  • zbiggi

    zbiggi (Chef de cuisine) , 28 august 2010

    Interesante combinatii! :) Era totusi util sa specificati ca e vorba de pepene rosu (lubenita). Poza se vede, dar din titlu am crede ca e vorba de pepene galben, care la randul lui are foarte multe efecte benefice.

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 25 august 2010

    Foarte interesante retetele...

  • Fara foto

    Chirac (Bucatar) , 21 august 2010

    Merita incercate ,toate retetele ,ce pot pierde!!? !Bun ,bun!

  • COSTINELA  M.

    COSTINELA M. (Chef de cuisine) , 16 august 2010

    Interesant articol.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 14 august 2010

    Apreciez acest articol,dar mai ales retetele . Felicitari autorului!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 august 2010

    Un articol foarte instructiv !

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 08 august 2010

    De cand ma stiu mananc vara pepeni, cat pot de multi. Dar nu as strica gustul lor delicios cu nimic, nici macar cu branza. Cine poate manca, poate sa incerce. Eu nici macar atat nu pot sa fac.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 08 august 2010

    Foarte interesant articolul si retete deosebite

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 august 2010

    Un articol interesant,bine structurat,iar retetele sunt deosebite...

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 06 august 2010

    Retetele deosebite,totusi pepenele imi place mai mult ca fruct simpu,il ador!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 06 august 2010

    Interesante retetele,combinatii inedite pentru noi,dar nu strica sa experimentam.

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 06 august 2010

    Sunt interesante retetele. Nu stiu daca as putea asocia pepenele cu usturoi sau ceapa.Articolul este bine venit. Multumim.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 06 august 2010

    Este fructul meu preferat.....! Foarte interesant articolul, de retinut. Si retetele sunt interesante...nici nu m-am gandit pina acum sa combin pepenele rosu cu....legume sau cu fructe... Dar omul cat traieste, invata, nu ?