Piperul negru este este atat de folosit in zilele noastre, incat ne vine greu sa credem ca a fost folosit cand candva ca moneda de schimb. Piperul este pe locul al treilea la cele mai folosite ingrediente pentru mancare, pe primele doua locuri se afla apa si sarea. 
 
Boabele de piper sunt semintele plantei Piper nigrum (piper fiind denumirea latina a plantei, iar nigrum desemneaza culoarea neagra in latina). Planta este originara din coasta Malabar, situata in India. Piperul nu este doar cel mai vechi condiment din lume, dar este si cel mai raspandit. Se spune ca a fost descoperit acum 4.000 de ani si a fost cultivat inca din anul 1000 i. Hr. 
 
Piperul a fost considerat atat de valoros, incat comerciantii il amestecau uneori cu alte seminte asemanatoare ca forma si culoare sau cu bucati de carbune ca sa obtina cantitati mai mari. In 1875, o lege britanica a interzis vanzarea piperului amestecat cu alte seminte. 
 
Astazi, piperul, cunoscut si ca Regele Condimentelor, inca mai detine suprematia. O patrime din comertul cu condimente mondial este reprezentat de piper. Tunisienii conduc in clasamentul tarilor consumatoare de piper cu circa 225 de g consumate per cap de locuitor anual, pe cand americanii coonsuma circa 100 g de piper pe an. 
 
Desi este pretuit ca un condiment care sporeste aroma mancarii, piperul si-a castigat intai popularitatea prin proprietatile sale medicinale: stimulent digestiv si expectorant. Aroma lui iute si intepatoare face ca membranele din interiorul nasului si gatului sa secrete o subtanta lubrifianta, ajutand astfel caile respiratorii. Acesta este folosit si ca unguent extern pentru a trata afectiuni ale pielii si urticaria. 
 
Piperul negru este de asemenea eficient impotriva insectelor. O solutie formata din o jumatate de lingurita de piper proaspat macinat si circa 946 ml de apa calduta aplicata pe plante (sub forma de spray) poate fi toxica pentru furnici, gandacul de colorado, dar si gandaci de bucatarie sau molii. 
 
Exista mai multe varietati de piper, pe langa cel negru: piper rosu, piper alb, piper verde, piper roz, piper de Sichuan (sau chinezesc), piper mexican. 

Descoperiti mii de retete care contin deliciosul piper.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Maria Ionus, 19 iulie 2015

    Da?

  • Biaplant, 12 mai 2015

    Consumul de piper trebuie evitat în caz de ulcer, deoarece irita mucoasa stomacului, persoanele foarte active, colerice și care transpira mult, nu trebuie să facă abuz de piper.