Reteta pentru experimentalisti :)
In primul rand trebuie sa stiti ca numarul portocalelor necesare depinde de cantitatea de aluat de negrese pe care doriti sa o preparati si de marimea portocalelor. Asadar, trebuie sa va hotarati cat aluat faceti si apoi in functie de cantitatea acestuia stabiliti si numarul de portocale de care aveti nevoie la aceasta reteta.

Daca cumva va mai ramane aluat de negrese si nu mai aveti portocale disponobile, puteti sa faceti pe langa aceasta reteta si o tava de negrese. :)

Pregatirea portocalelor:
Pentru a putea sta in pozitie verticala, fara sa se rostogoleasca, fiecare portocala trebuie sa fie taiata in partea inferioara. Atentie, nu taiati foarte mult! Atat doar cat portocala sa stea in picioare si sa nu se rostogoleasca.

Apoi taiati partea de sus a potocalei (1/3) si indepartati acest “capac”. Ca in imaginea de mai jos.

Sursa foto

Folosind un cutit sau o lingura - dupa preferinta si indemanare- scoateti miezul (pulpa) si sucul  portocalei. Un sfat: pentru ca la final negresa sa fie foarte aromata, lasati un strat subtire de pulpa pe peretii portocalei.

Sursa foto

Preparea aluatului de negresa:
Acesta poate fi de post sau nu, si in general fiecare gurmand are propria reteta preferata de negresa.  Va invitam sa va inspirati si din minunatete retete de negrese de pe Gustos.ro.

Va oferim o reteta simpla pentru aluat de negresa:
6 linguri de cacao
1/4 cana unt
1 cana de zahar
1/4 lingurita de sare (un varf de cutit de sare)
1/3 cana faina
2 oua
Se topeste untul si se amesteca cu cele 6 linguri de cacao. Se adauga apoi cana de zahar, cele 2 oua, faina si sarea. Se amesteca pana se obtine un aluat cu care va puteti mandri. :)

Cu ajutorul unei linguri umpleti portocalele scobite cu acest aluat. Nu umpleti complet pentru ca aluatul va creste si se va revarsa foarte mult pe afara. Puteti sa umpleti aproximativ 3 sferturi din fiecare portocala cu aluat de negrese. Daca insa doriti sa creati imagini inedite, atunci puteti sa umpleti portocalele pana la varf.

Preincalziti cuptorul la 170 de grade, puneti portocalele umplute intr-o tava si coaceti timp de 20-30 minute. Nu exista un timp exact stabilit, insa pentru a fi siguri ca aluatul s-a copt corespunzator, incercati trucul cu scobitoarea: intepati-l cu o scobitoare si daca nu se lipeste mult aluat pe ea, atunci inseamna ca aluatul s-a copt. La final puteti sa presarati pe deasupra putin zahar vanilat. 

Daca doriti, puteti sa inveliti portocalele in foaie de staniol si sa le coaceti direct pe gratar.

Sursa foto

Sursa foto header

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 13 decembrie 2012

    Interesanta idee de-a pune in coji de portocala. Voi incerca portocala merge bine cu ciocolota.Se aseamana cu negresele care se fac repede la pahar-dar aici e mai deosebit -felicitari de idee.

  • Fara foto

    Jeaneta (Chef de cuisine) , 12 decembrie 2012

    Ai uitata sa pui in reteta praful de crescut, probabil praf de copt sau bicarbonat de sodiu. E bine sa precizezi cu ce creste aluatul.

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 10 ianuarie 2011

    Delicios.

  • Fara foto

    Elena Moraru (Maestru bucatar) , 26 decembrie 2010

    Imaginea completa se pare, ca are deasupra o crema, este adevarat? Este cumva un truc al tau si nu ai vrut sa-l stim si noi???

  • Fara foto

    angela (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2010

    Felicitati !!! imi place ideea asa ca am sa fac si eu de Craciun aceasta reteta...Asa ca locuiesc acuma in strainatate si in jurul meu am livezi de portocali am sa culeg portocale si am sa incerc si eu reteta ....abia astept.multumesc pt idee.....

  • danutza

    danutza (Chef de cuisine) , 19 decembrie 2010

    De Crăciun,fac această reţetă obligatoriu. Îmi placn egresele şi trebuie să fie foarte interesant cu portocale.Sau în portocale,mai exact. Ce-ar fi dacă,punem pulpa portocalelor în tavă,presărăm puţin zahăr şi în timp ce se coc "negresele portocalii" se face un sos pe care-l putem servi peste ? Ce părere aveţi?

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    Trebuie sa fie un deliciu...