Saptamana trecuta am fost foarte curiosi si v-am intrebat, prin intermediul TPU.ro, care este prima reteta care v-a iesit bine. Am primit raspunsuri de la cei mai cu vechime in ale gatitului sau cei mai noi in acest domeniu si am realizat un articol despre asta.
Taberele s-au impartit in doua: cei care au incercat sa pregateasca pentru prima data o reteta mai simpla si cei care au vrut sa impresioneze din prima (si le-a si iesit!).

In prima tabara s-a inceput cu retete de ciorbe sau supe, salata orientala sau cartofi prajiti. Gynycola ne povesteste: “Imi aduc aminte toata viata: parca ar fi azi. Socrii mei mi-au zis... azi gatesti tu, ti-am taiat o gaina! Va dati si voi seama, aveam doar 19 ani si jumatate, nu stiam de unde sa incep si unde sa termin. Am pus sa fac o ciorba din maruntaie (gat, spate aripi, inimioara, ranza), iar din pulpe si piept am facut o tocana de ceapa. Hmm, la toti le-a placut... si m-am bucurat foarte mult!”

O alta utilizatoarea TPU.ro isi aduce aminte de prima reteta preparata la varsta de... 7 ani: “Tocanita de cartofi, aveam 7 ani, si am fost extraordinar de mandra, pentru ca intamplator mama a venit cu o colega de servici, pe care a servit-o cu mancarea facuta de mine. Am plesnit de mandrie, pentru ca doi "oameni mari" cu experienta, (mama era o foarte buna bucatareasa) m-au laudat.”

In cealalta tabara, restul s-au incumetat la retete mult mai spectaculoase, cum ar fi sarmale, deserturi simandicoase sau chiar... ciulama de pui cu sos de visine, dupa cum ne povesteste Mihaela: “Prima reteta reusita a fost ciulamaua de pui cu sos de visine. A fost un succes, toata lumea (adica familia, caci pe ei faceam experimente) a fost foarte multumita de rezultat. Cred ca aceasta reusita a fost un impuls pentru viitor.”

Eileen ne face pofta cu primele deserturi pe care a incercat sa le pregateasca: “Hmm... am facut niste deserturi pentru revelion, gen jeleu cu struguri si capsuni, rulada cu mure si briose cu ciocolata iar de atunci am mai facut retete, nu toate mi-au iesit, dar experienta e mama succesului in gatit.”

Pentru voi care a fost prima reteta care v-a iesit bine?

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Prima reteta - o ciorba de fasole de care am fost foarte mandra,eram in clasa a patra.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 iulie 2009

    Cred ca aveam cam 14 ani sau 15 ani cand am facut pentru prima data chiftele de dovlecel, am dat dovlecelul pe razatoare, amestecat cu faina dupa ce l-am stors bine si le-am prajit in uleiul incins. Au iesit destul de bune fiind facute de mine. Am ramas singura acasa si am zis sa ma joc putin in bucatarie, ce-i drept vazusem la mama cum se fac. Vreau sa va spun ca si la varsta asta imi plac dovlecei sub orice forma ar fi. Felicitari pentru articol!

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Prima reteta pe care am preparat-o cred ca a fost pe la 12 ani si am facut prajitura cu visine.Si acum imi aduc aminte ce emotii am avut si cat de buna a iesit.

  • Fara foto

    moon (Bucatar) , 11 iunie 2009

    Imi place sa experimentez. Printre primele retete se numara variatiile de omleta cu boabe de fasole luate din supa sau cu resturi de mamaliga... Doar eu reuseam sa le mananc. Si acum, daca nu stiu ce sa gatesc, dau iama prin camara, scot ce gasesc pe acolo, si improvizez.Foarte rar nu-mi place ceea ce iese.

  • Fara foto

    moon (Bucatar) , 11 iunie 2009

    Eu am inceput cu prajiturile... inca de cand eram mica, impreuna cu sora mea eram responsabile cu prajiturile de sarbatori, si cu clatitele. Unele ne-au iesit (clatitele intotdeauna :), altele ajungeam sa le mancam doar noi cu lingurita, insa gustul era bun intotdeauna. Apoi cand am ajuns la facultate, am fost obligata sa diversific. Nu puteam manca doar prajituri, nu?. In plus nici nu aveam unde sa le coc, caci oficiul din camin avea doar aragaz. A fost o munca grea. Nu prea imi placeau morcovii, patrunjelul, si multe alte legume. Dar cu razatoarea am reusit sa mi le adaug treptat in mancare, si acum dupa multi ani, nici nu mai concep mancarea fara ele. Chiar si fara a le razui. De altfel acesta este si acum sfatul meu pentru pretentiosi...taiati-le atat de mici incat sa se topeasca in mancare si o sa vedeti ca legumele sunt delicioase. In plus, nici nu mai aveti posibilitatea de a le da la o parte.

  • Eva Fischer

    Eva Fischer (Chef de cuisine) , 03 iunie 2009

    La clatite, pentru a reusi, de la prima, pana la ultima, e bine sa se adauge 100gr de unt sau margarina topita in tigaia in care vom face clatitele si adaugat fierbinte la compozitie. Apoi se sterge tigaia cu servet de hartie,fara a ramane grasime in ea.Eu amestec compozitia, ca sa fie omogena cu mixerul. Clatitele se pot intoarce, nu numai in aer, dar si cu ajutorul unei spatule si atunci sigur nu cad pe jos si sunt intoarse.

  • Fara foto

    Olaru Daniel Adrian (Bucatar) , 02 iunie 2009

    La clatite am reusit si eu, doar pe jumatate prima oara. De ce? Intrucat am uitat sa adaug putin ulei in compozitie, asa cum m-a invatat cineva pentru a nu se lipi de tigaie si a nu mai pune cateva picaturi la fiecare clatita. In rest, a fost bine. Partial, in ceea ce priveste intorsul clatitei in aer, operatie care m-a amuzat teribil si mi-a amintit de una dintre legile lui Murphy: atunci cand o felie de paine unsa cu unt cade pe jos, intotdeauna va cadea cu partea cu unt pe ciment. Asa si eu: cum invarteam clatitat in aer, cum cadea taman invers. Deh, chestie de exercitiu. Bun, acum altcineva m-a sfatuit sa nu pun zahar in compozitie, deoarece, zicea persoana respectiva, de aceea se lipeste. Dar fara zahar nu are niciun gust. Si tot am pus. Si nu s-a lipit, datorita uleiului adaugat in compozitie. Mai stiti si voi alte trucuri?

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    Prima reteta pe care am incercat-o au fost clatiele si mi-au reusit.

  • david_ionela2000

    IONELA (Chef de cuisine) , 30 mai 2009

    Prima reteta..ce sa spun cam greu de adus aminte stiu insa ca aveam vreo 12 ani si jum cand mama avand mana in gips m-a rugat sa despic eu un pui abia ne mutasem la tara si am ajutat-o nu a fost greu insa a fost mai greu ce urma ca aveam sa fac si mancare din el sub indrumarea mamei desigur .Si am facut o ciorba daca imi amintesc bine iar felul 2 am facut un ostropel din piep si pulpe.ciorba a iesi buna cred ca nu a comentat nimeni nimic sau cel putin nu mi-a spus mie nimic dar ostropelul dupa ce l-am facut am luat vasul in care era facut si l-am asezat jos in bucatarie sa fac si mamaliguta iar intre timp am dat cu bata-n balta au intrat in vas o gramada de furnici si mai mananca daca poti ostropelul lui Ionela .dar am fost iertata deoarece eram "mica "iar mama mi-a luat apararea de ce sai faci cand nu poti face tu cu mainile tale ce vrei .De atunci nu pot spune ca am facut mancare de am rupt pamantul insa am terminat scoala de bucatar ospatar iar la 18 ani am lucrat intr-un restaurant vreo 6 ani apoi am fost barman inca vreo 2 si acum sunt casnica am grija de baiatul meu si ma chinui uneori sa mai fac cate ceva mai iesit din comun insa nu imi ies mereu si nu ma pot considera o mare bucatareasa pt ca nu sunt

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 30 mai 2009

    Daca imi aduc bine aminte,prima mancare facuta de mine cap coada,a fost la varsta de 19 ani.Intamplarea a facut sa raman singura acasa si sa fiu nevoita sa gatesc.Am facut un sufleu de conopida.Totul s-a pertecut cu telefonul la ureche,cu instructiunile date de mama mea.Satisfactia a fost mare,atunci cand tatal meu a venit acasa,si dupa ce a mancat,nu i-a venit sa creada a este facuta de mine.

  • Fara foto

    Anca, 29 mai 2009

    Imi amintesc si eu prima mea reteta...reusita, pana la urma, avand in vedere faptul ca nu prea am gatit niciodata foarte mult.Pe la 16-17 ani, eu si verisoara mea avem pofta de clatite,dar nu stiam exact cum se fac...am reusit intr-un final sa punem faina,apa,sare, si zahar, dar nu au iesit...se prindeau de tava, se rupeau,etc..Am inceput sa ne distram, punand multa sare in clatite, si prima in care am pus fooaaarte multa sare a iesit perfect..problema...?? prea sarate..asa ca am luat-o de la inceput, ne-am dat seama ca trebuie sa fie mai consistent aluatul, dar pana la urma ne-au iesit niste clatite cu ciocolata...hhhmmm, foarte bune.:)

  • lailaobaid

    lailaobaid (Chef de cuisine) , 29 mai 2009

    Prima mea reteta care mia esit pot spune foarte bine a fost spaghetti in sos re rosii cu cirnaciori.Parintii mei nu erau acasa si trbuia sa fac ceva pentru prinz deoarece asteptam un verisor la noi,dupa ce am luat prinzul a fost foarte mirat cind iam zis ca eu sint autorul prinzului,in general pina a nu ma marita uram sa intru in bucatarie pentru a pregati un sandwich...iar dupa ce mam maritat cea mai impresionata persona a fost mama mea,chiar si acum poate sa ma sune pentru ai da un sfat sau tipuri pentru gatit.

  • Fara foto

    Titilica (Bucatar) , 29 mai 2009

    Prima reteta...nu-mi mai aduc aminte care si cand a fost prima reteta, dar imi amintesc ca am incercat odata pentru ziua mea sa prepar un tort "sah" iar reteta o aveam doar in mintea mea, m-am chinuit sa fac doua blaturi, unul alb si unul negru, sa tai cercuri concentrice si sa le intercalez, sa prepar doua creme si acelea de doua culori evident, alba si neagra, si apoi sa le suprapun astfel incat atunci cand tai felia de tort din lateral sa se vada ca o tabla de sah,doamne o zi mi-a luat, dar si cand am taiat tortul acela....au cazut pe spate aproape toate muierile invitate,...soacra,...alea, alea...ce mandra mi-am fost!!!1

  • FlorentinaG

    FlorentinaG (Maestru bucatar) , 29 mai 2009

    Prima mea mancare a fost ciorba de pui cu fidea. Aveam 12 ani si tata a fost foarte impresionat cand l-am invitat la masa. Tin minte ca saream coarda pe palierul blocului si ma mai duceam sa mai amestec in ciorba putin, mai saream de cateva ori , ma duceam sa pun bors, am fiert-o pana a cazut carnea de pe oase. Finalul a fost delicios dar nu foarte aspectuos. De atunci am prins curaj si am gatit mai mereu iar la 20 de ani cand m-am maritat stiam sa fac orice fel de ciorbe, sosuri si prajituri, iar socrii mei au fost foarte impresionati :-).

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 29 mai 2009

    Multi au gatit in copilarie. Eu nu. Nu aveam voie sa punem mana pe chibrituri. Eram mai protejati(eu si sora mea). Am inceput sa gatesc pe la 21 ani, ciorba de burta. Si am fiert la eaaaaa de ma plictisisem. Mamei i-a placut, cu mici comentarii. Refuz sa cred ca cineva a gatit ok din prima! Inseamna ca "s-a nascut cu har" si atunci sa dea examen, proba si sa lucreze undeva, in super-lux. Iar sunt rautacios. Nu! Se intampla sa nu cred ......doar pe valentina i..

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 28 mai 2009

    Amintiri, amintiri...Sa nu radeti de mine ! Primul fel de mancare facut de mine a fost o salata de vinete cu maioneza de care am fost foarte mandra pentru ca mi-a iesit si maioneza si salata a fost foarte buna( desi cind am razuit ceapa...a ramas pe razatoare si o bucatica din degetele mele). Asta a fost primul fel de mancare rece ,iar mancare gatita : doua oua la capac. Bineinteles ca atunci cind am ridicat capacul ,uleiul incins m-a stropit pe mana...lasand urme. Dar am invatat cum sa procedez sa nu mai patesc asa ceva si alta data...! Asa ca ...dragele mele tinere bucatarese sa nu credeti ca noi( cele cu vechime) ne-am nascut bucatarese desavarsite !!!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 28 mai 2009

    Interesant articol, prima reteta care mi-a iesit a fost clatite; pe la 9 ani impreuna cu varul meu, au iesit destul de bune, iar noi eram ft mandrii de noi?? Problema era bucataria care arata ft rau!!! Mama in schimb nu ne-a zis nimic, ba chiar ne-a felicitat...pt clatite:)

  • Fara foto

    martagabriela, 28 mai 2009

    Imi amintesc ca prima reteta a fost facuta la "casa pionerilor" din Bacau - aveam 12 ani si am avut ambitia sa merg si la cercul micilor bucatari (eram la scoala de muzica si nu prea eram lasati); deci am facut primele cornulete cu bors ...o grozavie, si reteta am folosit-o multi ani; prima mamaliga tot acolo si asa pe la 12 ani am inceput sa fiu sincer pasionata de arta culinara.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 mai 2009

    Pe vremea lui Ceausescu ,in scoala generala aveam trecuta in programa scolara,o materie numita Lucru manual.Aveam o tovarasa profesoara tare draguta si ne-a invatat sa gatim(si ne asteptau baietii la usa si ne furau mancarea),sa coasem,sa crosetam,sa impletim etc.Prima mancare a fost salata orientala,apoi salata boeuf,prajituri si ieseau destul de bune. Acasa in schimb am pregatit pentru parinti o ciorba de fasole buna,dar putin cam afumata(tot in scoala generala),iar cand m-am casatorit am gatit un pui la cuptor si cum am uitat de el s-a facut scrum,o cafea cu sare de lamaie deoarece am incurcat borcanele... Ramanem cu amintirile...