In perioada de Post, avem impresia ca sunt doar cateva retete, numarate, pe care le putem pregati. Totusi, folosind aceleasi alimente, putem pregati foarte multe retete diferite, care mai de care mai gustoase.
Astazi vom discuta despre ciuperci. Aceste legume nu doar ca pot fi gatite in foarte multe retete, dar au si o valoare nutritiva excelenta. Contin de la proteine, grasimi, glucoza, celuloza la substante minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu) si vitamine (A, B, C, D).

Cand ne gandim la ciuperci, primele retete care ne vin in minte sunt cele clasice: la cuptor, ciulama cu ciuperci, paste cu ciuperci. Iata si alte alternative, ceva mai spectaculoase.


Ciuperci la cuptor cu sos de usturoi

Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete (cat mai mari), usturoi, ulei de masline, pasta de tomate

Mod de preparare:
Ciupercilor li se scoate piciorusul, se curata de pielita si se spala. Apoi, se sareaza (eventual, se pot adauga si alte condimente) si se pun la cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Separat, se face un mujdei de usturoi caruia i se adauga, la final, putina pasta de tomate. Cand sunt gata ciupercile, se toarna sosul de usturoi peste ele si se servesc calde.



Supa de ciuperci 

Ingrediente:
500 g ciuperci (champioane sau pleorotus); 1ceapa mijlocie;1lingurita delikat; 50 g paste pentru supa marunte; 1,5 l apa; 1-2 cartofi mai mari; 2 morcovi; 12 legatura de marar; 1legatura frunze patrunjel; nucsoara macinata, piper alb, cimbru macinat, ienibahar dupa gust; 1 foaie dafin; 1 canita de ulei ; 1 lingura de faina alba; 12 lingurita boia iute;

Mod de preparare:
Se curata si se taie cupercile, se curata si se taie ceapa si se pun impreuna cu delikatul si cu jumatate din cantitatea de ulei la calit inabusit. Se adauga si condimentele dupa gust, in paralel se fierb in apa cartofii, morcovii si foaia de dafin. Dupa ce au fiert cartofii si morcovii se scot din apa si se paseaza. Se scoate foaia de dafin, se caleste faina cu boiaua impreuna in restul de ulei si se stinge cu apa, dupa care se adauga legumele pasate si se fierb pastele. Apoi se toarna peste ciupercile calite (se calesc usor fara sa se lase pana scade zeama lor), se mai adauga putina apa. Dupa ce dau in clocot se adauga verdeturile tocate marunt, se acopera vasul si se lasa 5-10 min.



Frigarui de legume

Ingrediente:
200 g ciuperci champignon, 1 vanata mare, 1 ardei gras rosu, ½ legatura de busuioc, 2 catei de usturoi, 4 linguri de ulei de masline BERTOLLI, 1 lingurita de otet balsamic, sare, piper, zeama de la 1 lamaie, 2 linguri de amestec de plante aromatice (patrunjel, rozmarin, cimbru).

Mod de preparare:
Cureti ciupercile si le speli sub jet de apa rece. Palariutele le tai in felii. Scoti samburii din ardeiul gras, il speli si il tai in bucati. Vanata o speli si o tai in bucati mici. Cureti usturoiul, il zdrobesti si il amesteci cu uleiul de masline.

Adaugi condimentele si verdeturile taiate fin. Legumele taiate in bucatele le infigi pe tepuse, punand intre ele frunzulite de busuioc. Ungi frigaruile cu uleiul aromatic obtinut si le asezi pe gratarul incins 10 minute.

Le intorci din cand in cand. Spre deosebire de frigaruile din carne, cele din legume se fac mai usor, dureaza mai putin inabusirea legumelor. Inainte de a le aduce la masa, le stropesti cu zeama de lamaie.



Ciuperci umplute

Ingrediente:
1 kg. ciuperci proaspete potrivit de mari, ulei, sare, patrunjel, piper, lamaie

Mod de preparare:

Se aleg ciuperci albe si frumoase, se spala in apa cu putina lamaie, ca sa nu se inegreasca. Se aseaza ciupercile intr-o cratita si se pune in fiecare un praf de sare si o lingurita de ulei. Se acopera si se tin la foc pana se inmoaie. Separat se toaca marunt cotoarele si se inabuse cu putina sare si ulei. Cand s-au inmuiat bine si au scazut, se dau deoparte sa se racoreasca, se amesteca cu foi de patrunjel tocat marunt, piper, si se umplu ciupercile racorite. Se servesc reci.

Clatite cu ciuperci de post

Ingrediente: 100 g faina, 100 ml apa minerala, 50 g ulei, 25 g zahar, 10 g sare, 400 g ciuperci, 100 g soia granulata, condimente, ceapa, ardei gras

Mod de preparare:

Se amesteca ingredientele pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie de teflon. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei. Lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea se fac mai groase. 

Pentru umplutura, se calesc ciupercile cu putina ceapa si ardei gras, intr-o tigaie. Separat, se fierb 100g soia granulata cu condimente, se amesteca cu ciupercile, ceapa si ardeiul si se umplu clatitele.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 27 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Jana Peica, 26 martie 2016

    Pentru sanatate sa renuntam la zahar!

  • Fara foto

    Amalia Maria, 17 martie 2016

    Eu intotdeauna am pus zahar in clatite si nu s-au lipit de tigaie niciodata.

  • Fara foto

    Neacsu Andreea, 29 noiembrie 2015

    mmm

  • Fara foto

    Vasile Urdas, 23 februarie 2015

    incercatile sant foarte bune a inceput postul pastelui se pot prepara

  • Fara foto

    Valeriu Chelemen, 25 noiembrie 2014

    nu se pune niciodata in aluat zahar, doar daca se fac pancakes. Zahar se pune cate un varf (cat se ia putin cu 2 degete) pe fiecare clatita dupa ce este rasturnata pe farfurie.

  • Fara foto

    Elena Vecco, 12 iunie 2014

    ba se pune zahar la clatite

  • Fara foto

    Mihaela Pamela Bigu, 15 aprilie 2014

    ba am pus zahar la clatite mereu si nu sor lipit niciodata

  • Fara foto

    Bombonica Ta, 19 martie 2014

    nici odata nu se pune zahar la clatite ca se vor lipi de tigaia in care le faci

  • Fara foto

    crina86 (Bucatar) , 15 martie 2011

    waw cite idei..frigarui de legume,ciuperci la cuptor si clatite (nu de post) le fac si eu.. eu le ador ciupercile si preparate astfel. in tigaie ulei,usturoi si un pic de ardei iute uscat..pun ciuopercile taiate finut,si le fac salatrre un pic.ajung un pic de apa(eu pun si vin alb) si cu capacul,le las sa coaca incet,incet.sare piper si la sfrsitul copturri patrunjel taiat finut.. sunt foarte gustoase

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    O bunatate !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Incercati ciuperci calite cu o ceapa mica ,apoi scoase pe hartie absorbanta,trecute prin blender impreuna cu usturoi (dupa gust),amestecate cu maioneza .E o pasta foarte gustoasa care se poate unge pe paine sau daca vreti ceva mai deosebit se pot face coji de ecler umplute cu acest amestec,sau rosii umplute,oua umplute etc...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Toate retetele cu ciuperci,sunt foarte bune,eu si cu cei doi copii ai mei mancam foarte des ciuperci.Felicitari pentru acest articol.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Aduagati ciuperci fin taiate la chiftele (mai ales la cei de curcan) sau burgeri.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Macinati ciupercile uscate si folositile impreuna cu pesmetul pentru pui sau peste pane.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Folositi ciupercile, pentru a da o textura carnoasa la tocanitele vegetariene si chilli.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2009

    Ciupercile si cartofii au un gust foarte bun cind sunt combinate, asadar adaugati ciuperci gatite la salate de cartofi sau ceaceti-le laolalta cu cartofii.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    E satioasa mancarea cu ciuperci, ai posibilitatea sa o gatesti in diferite moduri, apoi mai e si ...gustoasa!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Sunt cel mai bun inlocuitor pentru carne.Le folosesc pentru o gramada de retete : la omlete,drob,placinta,clatite,mancare,ciulama,supa-crema,pizza,spaghete,le fac si pane,se pot umple cu diferite umpluturi.Sunt foarte gustoase,dar uneori cam grele pentru stomac,colecist,ficat.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Ciulama cu ciuperci si mamaliguta alaturi e o .....minunatie.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 martie 2009

    Piftelutele din ciuperci sunt delicioase. Sau rulada la cuptor servita pe un pat de salata verde e o nebunie.

  • Fara foto

    Irami (Bucatar) , 13 martie 2009

    Am facut azi reteta de clatite insa...am adaptat-o :) Am scos soia, nu-mi place, am inlocuit ceapa cu usturoi(nu-i place sotului ceapa gatita) Iar uleiul nu l-am pus in tigaie ci in compozitie, nu am stricat nici o clatita :D Au iesit exceptionale :)

  • Fara foto

    Dorina (Chef de cuisine) , 13 martie 2009

    Foarte interesanta reteta cu clatite. Eu gatesc foarte des cu ciuperci deci va fi o placere sa incerc si aceasta reteta.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Minunata ideea cu clatitele.

  • Fara foto

    ElenaM, 12 martie 2009

    Vai, reteta de clatite cu ciuperci pare delicioasa. O sa incerc si eu weekendul asta sa fac :) Oricum, eu ador ciupercile,deci sigur o sa iasa ceva fain.

  • Fara foto

    gety (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Frigaruile de legume sunt extraordinar de bune...la fel si cupercile la cuptor.

  • Fara foto

    Alice (Maestru bucatar) , 12 martie 2009

    Ciupercile sunt preferatele mele si retele din acest articol suna delicios. Voi incerca si eu cel putin una din ele. Pentru doritori am adaugat si eu o reteta cu ciuperci care de asemenea este de post. O veti gasi sub denumirea Ciuperci cu usturoi si marar.

  • Fara foto

    florinot (Chef de cuisine) , 11 martie 2009

    Pana nu demult, stiam doar retete de ciuperci cu smantana si ciuperci pane .Am aflat insa ca ciupercile pot fi gatite in diferite moduri si ca sunt delicioase .Imi place reteta de clatite cu ciuperci pentru ca sunt un fan al clatitelor si imi place sa incerc retete noi.