A inceput Postul Pastelui, cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox, asa ca Gustos.ro v-a pregatit un articol plin cu sfaturi si retete pentru cei ce tin acest post.
Postul Pastelui dureaza 48 de zile si e cel mai restrictiv post din an. In aceasta perioada, nu trebuie sa mancati produse de origine animala si, chiar si cu alimentele vegetale, nu trebuie sa fiti lacomi, ci cumpatati. Puteti profita de aceasta ocazie pentru a consuma alimente cat mai sanatoase si a face o cura de detoxifiere a organismului. Exista cateva zile in care se “ajuneaza”, respectiv nu se consuma deloc mancare si bautura: lunea si martea din prima saptamana a Postului si, in saptamana Patimilor (ultima saptamana a Postului), luni, marti, miercuri, vineri si sambata. De asemenea, in zilele de miercuri din cadrul Postului se ajuneaza pana seara, cand se pot consuma paine si legume fierte, fara ulei. Exista si doua dezlegari la peste in aceasta perioada, respectiv de Buna Vestire si de Florii.

Dintr-o perspectiva medicala, in perioada Postului, organismul trece de la o dieta bazata pe produse de origine animala pe o alimentatie de origine vegetala, care iti aduce un plus de vitamine si minerale, ajutand organismul sa treaca peste astenia de primavara. Din pacate, din pricina scaderii aportului de proteine si grasimi de origine animala, s-ar putea ca organismul tau sa aiba nevoie de mai multe mese pe zi, din pricina faptului ca senzatia de satietate dureaza mai putin. Astfel, e bine sa dozezi mai bine portiile din punct de vedere caloric, pentru a nu te supraalimenta.

Si, pentru ca in perioada Postului avem nevoie de cat mai multe retete interesante, am creat o rubrica speciala pentru voi, Retete de post. Aici, am strans cateva retete si va invitam si pe voi sa o completati, cu retete pe care le pregatiti in perioada Postului.

Va multumim!

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Interesant acest articol.Felicitari.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Postul in general este benefic pentru sanatatea noastra fizica si spirituala.Trebuie sa ne curatam atat trul cat si sufletul.Personal am o varietate de retete de post.toate mancarurile cu carne le transform si in mancare de post. Avem la dispozitie atatea legume,zarzavaturi si fructe ca e pacat sa nu facem combinatii si sa ne iasa mancaruri delicioase.Ciorbe,supe din zarzavat,mancaruri cu ciuperci,vinete,dovlecei,conopida,broccoli,sa pregatim spaghete,pizza de post,salata de cruditati,sa preparam spanac,urzici,fasole uscata,fasole verde etc. Imaginatie sa avem si cine spune ca Postul este greu,ca nu are ce manca,se inseala,inseamna ca nu vrea sa tina post.