Cel mai bun aluat de pizza nu duce neaparat spre cea mai buna pizza. Desigur, alegerea ingredientelor si tipului de pizza pe care vrei s-o pregatesti conteaza foarte mult, dar mai e un aspect care e neglijat de foarte multe ori, dar e extrem de important: sosul pentru pizza. Folosim foarte des ketchup din comert sau sos special pentru pizza tot din comert cand, de fapt, putem sa-l preparam in casa, in cateva minute, adaugand un plus de gust pizzei noastre.
Sosul pentru pizza e ingredientul care ii da pizzei aroma unificatoare. Acest sos leaga toate elementele, asa ca trebuie pregatit in functie de toppingurile pe care le alegi si tipul de blat pe care il pregatesti. Pentru a descoperi varianta ideala de sos, va trebui sa faci multe experimente dar, odata ce ai gasit reteta ta preferata, nu vei regreta.

In primul rand, trebuie sa pornesti de la rosii. Sosurile pe baza de rosii sunt cele mai faimoase si e bine sa folosesti rosii cat mai proaspete. Pentru a le prepara, trebuie sa le scoti semintele si sa le tai in cuburi mici. Foloseste blenderul pentru a le transforma intr-o pasta, apoi adauga apa pentru a gasi consistenta si textura ideala. E bine ca pasta de tomate sa fie putin mai groasa. Daca, cumva, pasta ta de rosii devine prea subtire, o poti “scadea”, tinand-o pe foc, pentru a se evapora apa. Daca nu ai rosii proaspete la indemana, poti folosi rosii din conserva (sau pasta de rosii deja preparata).

Apoi, trebuie sa adaugi condimentele. Pregateste o tigaie mare, unde trebuie sa incalzesti putin ulei de masline (extra-virgin, pentru a da o aroma de masline sosului). Dupa ce uleiul s-a incins, adauga putin unt. Odata ce untul s-a topit, adauga ceapa si usturoi, tocate marunt. Daca vrei un gust mai puternic de usturoi, transforma-l intr-o pasta in loc sa-l toci. Cand ceapa si usturoiul s-au calit, adauga pasta de rosii si incorporeaza tot. Dupa cateva secunde, adauga sare, piper si, cand e aproape gata, restul de codimente.

Aici, alegerea ingredientelor ramane la latitudinea ta. Spre exemplu, sosul de pizza italian contine busuioc si oregano. Daca folosesti frunze proaspete, taie-le in bucati mici. Daca folosesti ierburi uscate, sfarama-le intre degete, pentru a elibera aromele. Adauga aceste condimente doar in ultimele minute in care sosul sta pe foc. Alte condimente pe care le mai poti adauga sunt patrunjel, dafin sau piper rosu, paprika, pentru un sos mai condimentat.

Nu uita ca poti adauga si alte ingrediente in sosul de pizza, precum branza rasa, ciuperci, otet balsamic, smantana etc. Totul depinde de gustul tau si poti experimenta cat vrei, pana gasesti reteta ideala.

Tu cum pregatesti sosul pentru pizza?

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Anca Bordeianu

    Anca Bordeianu (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    Este un articol interesant si foarte savuros incercati si alte variante de sosuri sau atceva de ingrediente cum ar file de peste facut la gratar sau peste afumat.Pofta buna!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Pregatesc sosuri picante si aromate.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Eu il pregatesc cu passata de pomodoro, pun o lingurita de zahar, sare dupa gust, oregano, 1 lingura de ulei, si eventual busuioc, daca o fac doar cu mozzarella, nu-mi place menta in pizza, Articolul ft interesant,felicitari!!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    In sosul pentru pizza eu pun oregano,menta uscata si multa mozzarella,iar sosul il cumpari la cutie de 500g si se numeste '''Passata di pomodoro''' este un sos gros de rosii excelent pentru pizza.Acest sos il combin cu oregano, menta uscata(pe care le faramitez in cu mana).Felicitari pentru articol,este excelent.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Pregatesc sosul in functie de inspiratia de moment.

  • Fara foto

    A_flj_ (Bucatar) , 11 martie 2009

    Eu mai calesc si ceva ardei gras pe langa ceapa, lasate insa ambele al dente. Folosesc un vin alb sec sau demisec in loc de apa pt. subtiat pasta de rosii, si in loc de busuioc sau menta pun cimbru. Iese altfel, da' foarte savuros.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 10 februarie 2009

    Eu folosesc suc de rosii, pasta de ceapa, oregano, maggi si menta, optional. Cand nu am timp, cumpar din comert "bavaria", desi am vazut ca au aparut f multe. Multumim pt reteta; chiar ne intrebam cum se face privind la filmul preferat "nasul".

  • Fara foto

    elenam, 10 februarie 2009

    Obisnuiam sa pun pe pizza sosuri din comert dar ideile voastre sunt foarte simplu de pus in practica asa ca abia astept. Am primit de la sotul meu anul trecut un aparat multifunctional de bucatarie si are si un fel de palnie care scoate semintele, in carte scrie ca este bun la facut pasta de zmeura si de tomate. Acum am toate motivele sa-l folosesc. Intr-adevar pielita rosiei poate fi o problema, stiti cumva daca aparatele acestea scot si pielita sau trebuie sa le-o scot inainte.

  • Fara foto

    teo_41, 10 februarie 2009

    Este cu mult mai comod sa folosesti lucruri care sunt deja in comert dar prefer totusi sa fac in casa sosul deoarece stiu ca eu nu-i pun E-uri si conservanti. Totusi, nu cred ca e bine sa adaugam multe lucruri in sos pentru ca se incarca prea mult gustul pizzei. Italienii recomanda doar 3 toppinguri pe o pizza si este si normal deoarece nu vrei sa mananci ghiveci ci pizza. In plus, am descoperit ca daca faci pizza picanta este bine sa faci un sos mai consistent iar daca faci pizza hawaiana sa adaugi putin mai multa sare la sos pentru a contrabalansa dulceata ananasului.