Savoarea portugheza cu Doce de Ovos

Doce de ovos este o crema dulce cu oua, originara din Portugalia. Crema aceasta se consuma in general infasurata intr-un aluat foietaj, si se obtine un preparat care seamana cu un strudel, insa umplut cu altceva.  Crema de oua portugheza este un amestec foarte simplu de oua, zahar si apa. Are o savoare bogata si este versatila, este buna nu doar ca umplutura, ci si ca sos sau ca glazura pentru prajituri si tarte, daca este subtiata cu apa.

Savoarea portugheza cu Doce de Ovos

Iata reteta pentru Doce de Ovos.

Ingrediente pentru aprox. 250 g
225 g zahar
125 ml apa
1 ou intreg
5 galbenusuri
1 lingurita esenta de vanilie
optional: 1 lingurita de apa de flori de portocal

Mod de preparare
:
Puneti apa si zaharul intr-o tigaie medie, la foc mediu spre mare. Lasati sa fiarba, puneti un termometru in amestec si asteptati sa atinga temperatura de 240 de grade, in timp ce zaharul fierbe, bateti oul si galbenusurile intr-un bol separat.
Dupa ce zaharul topit in apa atinge temperatura de 240 de grade, adaugati-l peste amestecul de oua putin cate putin, amestecand constant. Dupa ce ati incorporat zaharul in oua, turnati amestecul inapoi in tigaie si lasati pe foc mediu spre mare. Lasati sa fiarba, amestecand constant. Asigurati-va ca amestecati tot amestecul, chiar si in zonele mai greu accesibile. Continuati sa amestecati pana amestecul incepe sa se ingroase si devine spumos, pentru aprox. 5 minute. Dupa 5 minute, turnati crema intr-un bol curat.
Lasati sa se raceasca pentru 5 minute si adaugati esenta de vanilie si apa de flori de portocal. Amestecati bine pentru a combina aromele. Acoperiti bolul cu folie de plastic si refrigerati pana ce se raceste complet. Crema se ingrosa dupa ce se raceste si se poate subtia cu apa pentru a fi folosita ca sos sau glazura.

Colina, foarte importanta in alimentatia umana
Colina este un nutrient esential gasit si in oua.Un studiu subventionat de Institutul National de sanatate al SUA asociaza colina provenita din ou cu o reducere a riscului de cancer mamar de 24%.Studiul a fost facut pe 3000 de femei, comparand nivelul de colina din organism.Femeile care aveau nivelul de colina cel mai mare au consumat o medie de 455 mg de colina pe zi, provenita din cafea, oua si lapte.
Doar 10% din americani se incadreaza la nivelul optim de colina din organism.De aceea este nevoie de o crestere a cantitatii de colina din alimentatie.Conform Institutului de Medicina , cantitatea adecvata de colina pe zi pentru barbati si femeile care alapteaza ar trebui sa fie de 550 mg, pentru femei de 425 mg si 450 mg pentru femeile insarcinate.Un ou contine 125,5 mg de colina, aproximativ un sfert din colina recomandata pe zi. Colina se gaseste exclusiv in galbenusul de ou.Alte surse de colina sunt ficatul, germenii de grau si conopida.

Alte beneficii ale colinei:
Previne defectele din nastere: un studiu a aratat ca nou nascutii ale caror mame au avut deficit in alimentatia cu colina, au de patru ori mai multe sanse sa se nasca cu deficiente neuronale.
Imbunatateste memoria:colina este considerata esentiala in dezvoltarea creierului atat la fat cat si la sugari;
Reduce riscul de boli ale inimii; colina este implicata in descompunerea homeocisteinei, un aminoacid care poate fi asociat cu riscul ridicat de boli ale inimii.

Acest articol va este oferit de Avicola Bucuresti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise