Scottiglia este o specialitate din sudul Toscanei si este o tocana preparata la origine din mai multe tipuri de carne, in functie de ce anume aveau localnicii la indemana, fiarta intr-un vas mare alaturi de diverse condimente. Ceea ce inseamna ca exista multe variante ale acestui fel de mancare. In plus, reteta poate fi adaptata la gusturile fiecaruia, fiind foarte versatila.
 

Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente:
1,5 kg de carne relativ slaba, taiata cubulete, cel putin trei tipuri de carne (ex. vita, porc si pasare)
500 ml de vin rosu sec
1 litru de supa de carne calduta
60 ml de ulei de masline
225 g de rosii fara pielita, din conserva, taiate
1 morcov, o ceapa mica,  o bucata de telina - toate tocate
1-2 ardei iuti (optional)
o legatura mica de patrunjel, tocat
sare dupa gust
2 catei de usturoi
ierburi aromatice (in functie de preferinte: busuioc, rozmarin etc.)
cateva felii de paine prajita

Mod de preparare:
Incepeti prin tocarea morcovului, telinei, cepei, patrunjelului si ardeiului iute (daca veti folosi). Sotati legumele acestea intr-o oala mare, cu fundul dublu, atunci cand ceapa incepe sa se rumeneasca, adaugati carnea taiata cubulete. Continuati sa gatiti pana ce carnea se rumeneste, apoi adaugati vinul. Lasati amestecul sa fiarba, apoi adaugati rosiile, condimentele dorite si lasati sa fiarba la foc mic pentru 90 de minute sau pana ce carnea se fragezeste, adaugand din cand in cand supa de carne, ca sa nu se usuce.

In timp ce carnea este pe foc, frecati painea cu usturoiul. Cand carnea este facuta, luati de pe foc si pastrati-o calda. Ar trebui sa aiba ceva sos. Turnati niste sos peste bucata de paine, care a fost pusa in farfurie, lasati sa se inmoaie pentru un minut, apoi adaugati si carnea in farfurie. Acest fel de mancare se poate servi cu legume fierte si, bineinteles, cu un pahar de vin rosu sec.



Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Dan Malache, 19 noiembrie 2013

    ...interesanta aceasta tocana Toscana!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

    Cred ca o voi incerca si eu .

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Buna aceasta tocana ,,toscana,,.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    O mancare delicioasa !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 03 mai 2010

    Interesanta reteta !

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 01 mai 2010

    Scottiglia se poate pregati si cu mai multe feluri de carne(4-5),eu nu am gatit niciodata,dar am avut ocazia sa mananc si este un deliciu!

  • Fara foto

    LIVIU CIUBOTARU (Bucatar) , 01 mai 2010

    Ce ziceti daca in loc de carne de vita, porc, pasare, ati pune FRUCTE DE MARE. Incercati si veti descoperi NEBUNIAAAAAAA !

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 01 mai 2010

    Waw ...un deliciu !Cred ca ar fi foarte buna facuta afara la ceauan( si asa este 1 Mai !) Orice fel de mancare se prepara, daca punem mai multe feluri de carne , mancarea va iesi mult mai gustoasa.Dar aveti grija ca atunci cand se fierbe, carnea de pui e gata prima si cea de vita ultima...Ar trebui pusa in aceasta ordine la facut.

  • Cely

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 mai 2010

    Interesanta reteta cu cele 3 feluri de carne. Fiecare gospodina are un anume fel de a gati si foloseste aromele preferate. Acesta este un fel de mancare astfel pregatita. Noi avem dreptul sa modificam dupa placere.Felicitari pentru reteta!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2010

    Interesanta reteta ,dar eu nu am vazut leustean la ingrediente .

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2010

    Nu ştiu de care leuştean vorbiţi, doar dacă nu a modificat reţeta între timp! Oricum, este un preparat tare gustos!

  • Fara foto

    Emilia Iancovici, 30 aprilie 2010

    Eu ma indoiesc ca exista vreo reteta de tocana la care se pune leustean,dar...ma rog,probabil ca gusturile nu se discuta...

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2010

    Reteta mi se pare interesanta si cred ca mancarea rezultata este delicioasa, insa si eu sunt de parere ,ca si Silvia, ca trebuie sa punem intai carnea de vita care se pregateste mai greu, apoi cea de porc si spre final carnea de pui.

  • Fara foto

    Brindusa, 30 aprilie 2010

    Eu nu sunt f sigura de leusteanul ala in mancare......sunt un pic scpetica, l-as inlocui cu patrunjel sau marar, dar e chestie de gusturi. Are dreptate doamna de mai sus, carnea trebuie pusa in functie de cum se fierbe mai repede/greu. In rest pare ok.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    Cantitatile sunt pentru ... multi musafiri.

  • Fara foto

    Misha, 29 aprilie 2010

    .....suna delicios de GUSTOS

  • violette

    violette (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    Interesanta reteta, mai ales ca are 3 feluri de carne.... Cred ca merita incercata!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    Super aceasta reteta...

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    E un deliciu aceasta reteta!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    Foarte interesanta reteta,dar nu ar fi mai bine sa punem pe rand la foc felurile de carne?tinand cont ca unele necesita timp mai indelungat de gatire,cum ar fi,vita?Ca puiul este gata imediat.In rest, eu cred ca merita incercata aceasta reteta.