Scottiglia, deliciul din sudul Toscanei

Scottiglia este o specialitate din sudul Toscanei si este o tocana preparata la origine din mai multe tipuri de carne, in functie de ce anume aveau localnicii la indemana, fiarta intr-un vas mare alaturi de diverse condimente. Ceea ce inseamna ca exista multe variante ale acestui fel de mancare. In plus, reteta poate fi adaptata la gusturile fiecaruia, fiind foarte versatila.  

Scottiglia, deliciul din sudul Toscanei

Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente:

1,5 kg de carne relativ slaba, taiata cubulete, cel putin trei tipuri de carne (ex. vita, porc si pasare)

500 ml de vin rosu sec

1 litru de supa de carne calduta

60 ml de ulei de masline

225 g de rosii fara pielita, din conserva, taiate

1 morcov, o ceapa mica, o bucata de telina - toate tocate

1-2 ardei iuti (optional)

o legatura mica de patrunjel, tocat

sare dupa gust

2 catei de usturoi

ierburi aromatice (in functie de preferinte: busuioc, rozmarin etc.)

cateva felii de paine prajita

Mod de preparare:

Incepeti prin tocarea morcovului, telinei, cepei, patrunjelului si ardeiului iute (daca veti folosi). Sotati legumele acestea intr-o oala mare, cu fundul dublu, atunci cand ceapa incepe sa se rumeneasca, adaugati carnea taiata cubulete. Continuati sa gatiti pana ce carnea se rumeneste, apoi adaugati vinul. Lasati amestecul sa fiarba, apoi adaugati rosiile, condimentele dorite si lasati sa fiarba la foc mic pentru 90 de minute sau pana ce carnea se fragezeste, adaugand din cand in cand supa de carne, ca sa nu se usuce.

In timp ce carnea este pe foc, frecati painea cu usturoiul. Cand carnea este facuta, luati de pe foc si pastrati-o calda. Ar trebui sa aiba ceva sos. Turnati niste sos peste bucata de paine, care a fost pusa in farfurie, lasati sa se inmoaie pentru un minut, apoi adaugati si carnea in farfurie. Acest fel de mancare se poate servi cu legume fierte si, bineinteles, cu un pahar de vin rosu sec.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi