Secretele delicioasei ciocolate: trucuri si retete

Istoria ciocolatei incepe cu doua mii de ani in urma, cand cultura arborelui de cacao era practicata in America de Sud. Maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.

Secretele delicioasei ciocolate: trucuri si retete

Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse in Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atentie, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.

Desi in trecut ciocolata nu era foarte apreciata, pentru ca nu se stia cum se prepara boabele de cacao, incetul cu incetul ciocolata a devenit o adevarata delicatesa. In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume.

In cele ce urmeaza veti afla trucuri de preparare a ciocolatei si cateva retete delicioase cu ciocolata, atat de post cat si “de dulce”.

Cum topim ciocolata?

Ciocolata poate fi topita atat la cuptorul cu microunde cat si la bain-marie. Sunt cateva chestiuni fundamentale de care trebuie sa tineti cont atunci cand topiti ciocolata:

Ciocolata trebuie taiata in bucati egale, astfel incat sa se topeasca uniform;

Evitati contactul cu apa, asigurati-va ca recipientele si ustensilele care intra in contact cu ciocolata sunt uscate;

Topiti ciocolata la foc mic, ca sa nu se creeze cocoloase;

Amestecati frecvent cu o spatula din plastic ciocolata care incepe sa se topeasca.

Delicatesa cu ciocolata

Iata o bunatate de desert cu ciocolata, usor de preparat si foarte gustos.

Cheesecake cu ciocolata

Ingrediente

24 de biscuiti cu cacao, zdrobiti

¼ ceasca de unt sau margarina, topita

200 de grame de crema de branza (Philadelphia sau altceva, pot fi si combinate)

1 ceasca de zahar

2 linguri de faina

1 plic de zahar vanilat

200 de grame de ciocolata de menaj, topita

4 oua

½ ceasca de afine (optional)

Preparare

Preincalziti cuptorul la 170 de grade C.

Amestecati firimiturile de biscuiti cu untul; puneti pe fundul unei tavi de 22 x 12 cm si apasati, tava trebuie sa aiba hartie de copt. Lasati la cuptor pentru 10 minute.

Amestecati cu mixerul crema de branza cu zaharul, faina si zaharul vanilat, pana ce se omogenizeaza. Adaugati ciocolata topita si amestecati bine. Puneti ouale, unul cate unul, si amestecati cu mixerul la viteza mica pana ce se omogenizeaza. Turnati peste crusta din biscuiti.

Lasati la cuptor pentru 45 de minute pana cand centrul prajiturii este aproape gata. Lasati sa se raceasca si puneti la frigider pentru 4 ore. Folositi folia sau hartia de copt pentru a scoate prajitura din cuptor. Puneti pe deasupra afinele.

Delicii de ciocolata chiar si de post

Chiar daca este post, tot va puteti delecta cu niste preparate care contin ciocolata. Iata cateva idei:

Prajitura cu ciocolata

Ingrediente

1 ½ ceasca de faina

1 ceasca de zahar alb

¼ ceasca de cacao

1 lingurita de bicarbonat de sodiu

½ lingurita de sare

1/3 ceasca de ulei vegetal

1 plic de zahar vanilat

1 lingurita de otet

1 ceasca de apa

Preparare

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C, ungeti o tava pentru cuptor (22 x 12 cm). Compozitia poate fi pusa si in forme pentru briose.

Amestecati faina, zaharul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adaugati uleiul, zaharul vanilat, otetul si apa. Apoi omogenizati pana devine o crema.

Puneti in tava si lasati la cuptor (la 175 de grade C) pentru 45 de minute. Dupa ce se coace, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.

Ciocolata calda

Ingrediente

2 ½ cesti de lapte de soia

3 linguri de zahar alb

3 linguri de cacao

½ lingurita de sare

½ lingurita de zahar vanilat

scortisoara macinata, dupa gust

boia de ardei iute, dupa gust

Preparare

Puneti laptele de soia, zaharul, pudra de cacao, sarea, zaharul vanilat, scortisoara si boia de ardei iute intr-un ibric si fierbeti la foc mediu. Luati de pe foc si bateti cu telul pana ce face spuma. Se serveste imediat.

Trufe de ciocolata

Ingrediente

¾ ceasca de alune cajou (sau alt fel de alune, fara coaja)

¾ ceasca de apa rece

450 de grame de ciocolata neagra

pudra de cacao

(pentru aprox. 50 de trufe)

Preparare

Puneti alunele cajou si apa rece intr-un blender, la viteza mare, pentru 1-2 minute. Luati resturile de alune de pe marginile blenderului, puneti-le in blender si amestecati pana ce devine cremoasa compozitia. Intre timp, topiti ciocolata la bain-marie.

Lasati ciocolata sa se raceasca pana ajunge la o temperatura confortabila pentru manevrat si incorporati crema de alune cajou (aveti grija sa nu amestecati prea repede ca sa nu creati bule de aer).

Lasati crema obtinuta la frigider pentru 2 ore. Formati bile din crema scoasa de la grigider, dati prin pudra de cacao si depozitati in frigider.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi