Istoria ciocolatei incepe cu doua mii de ani in urma, cand cultura arborelui de cacao era practicata in America de Sud. Maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.
Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse in Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atentie, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.
Desi in trecut ciocolata nu era foarte apreciata, pentru ca nu se stia cum se prepara boabele de cacao, incetul cu incetul ciocolata a devenit o adevarata delicatesa. In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume.

In cele ce urmeaza veti afla trucuri de preparare a ciocolatei si cateva retete delicioase cu ciocolata, atat de post cat si “de dulce”.

Cum topim ciocolata?
Ciocolata poate fi topita atat la cuptorul cu microunde cat si la bain-marie. Sunt cateva chestiuni fundamentale de care trebuie sa tineti cont atunci cand topiti ciocolata:
Ciocolata trebuie taiata in bucati egale, astfel incat sa se topeasca uniform;
Evitati contactul cu apa, asigurati-va ca recipientele si ustensilele care intra in contact cu ciocolata sunt uscate;
Topiti ciocolata la foc mic, ca sa nu se creeze cocoloase;
Amestecati frecvent cu o spatula din plastic ciocolata care incepe sa se topeasca.

Delicatesa cu ciocolata

Iata o bunatate de desert cu ciocolata, usor de preparat si foarte gustos.
Cheesecake cu ciocolata
Ingrediente
24 de biscuiti cu cacao, zdrobiti
¼ ceasca de unt sau margarina, topita
200 de grame de crema de branza (Philadelphia sau altceva, pot fi si combinate)
1 ceasca de zahar
2 linguri de faina
1 plic de zahar vanilat
200 de grame de ciocolata de menaj, topita
4 oua
½ ceasca de afine (optional)

Preparare
Preincalziti cuptorul la 170 de grade C.
Amestecati firimiturile de biscuiti cu untul; puneti pe fundul unei tavi de 22 x 12 cm si apasati, tava trebuie sa aiba hartie de copt. Lasati la cuptor pentru 10 minute. 
Amestecati cu mixerul crema de branza cu zaharul, faina si zaharul vanilat, pana ce se omogenizeaza. Adaugati ciocolata topita si amestecati bine. Puneti ouale, unul cate unul, si amestecati cu mixerul la viteza mica pana ce se omogenizeaza. Turnati peste crusta din biscuiti.
Lasati la cuptor pentru 45 de minute pana cand centrul prajiturii este aproape gata. Lasati sa se raceasca si puneti la frigider pentru 4 ore. Folositi folia sau hartia de copt pentru a scoate prajitura din cuptor. Puneti pe deasupra afinele.

Delicii de ciocolata chiar si de post
Chiar daca este post, tot va puteti delecta cu niste preparate care contin ciocolata. Iata cateva idei:
Prajitura cu ciocolata
Ingrediente
1 ½ ceasca de faina
1 ceasca de zahar alb
¼ ceasca de cacao
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1/3 ceasca de ulei vegetal
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita de otet
1 ceasca de apa

Preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C, ungeti o tava pentru cuptor (22 x 12 cm). Compozitia poate fi pusa si in forme pentru briose.
Amestecati faina, zaharul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adaugati uleiul, zaharul vanilat, otetul si apa. Apoi omogenizati pana devine o crema.   
Puneti in tava si lasati la cuptor (la 175 de grade C) pentru 45 de minute. Dupa ce se coace, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.

Ciocolata calda
Ingrediente
2 ½ cesti de lapte de soia
3 linguri de zahar alb
3 linguri de cacao
½ lingurita de sare
½ lingurita de zahar vanilat
scortisoara macinata, dupa gust
boia de ardei iute, dupa gust

Preparare
Puneti laptele de soia, zaharul, pudra de cacao, sarea, zaharul vanilat, scortisoara si boia de ardei iute intr-un ibric si fierbeti la foc mediu. Luati de pe foc si bateti cu telul pana ce face spuma. Se serveste imediat.

Trufe de ciocolata
Ingrediente
¾ ceasca de alune cajou (sau alt fel de alune, fara coaja)
¾  ceasca de apa rece
450 de grame de ciocolata neagra
pudra de cacao
(pentru aprox. 50 de trufe)

Preparare

Puneti alunele cajou si apa rece intr-un blender, la viteza mare, pentru 1-2 minute. Luati resturile de alune de pe marginile blenderului, puneti-le in blender si amestecati pana ce devine cremoasa compozitia. Intre timp, topiti ciocolata la bain-marie.
Lasati ciocolata sa se raceasca pana ajunge la o temperatura confortabila pentru manevrat si incorporati crema de alune cajou (aveti grija sa nu amestecati prea repede ca sa nu creati bule de aer).
Lasati crema obtinuta la frigider pentru 2 ore. Formati bile din crema scoasa de la grigider, dati prin pudra de cacao si depozitati in frigider.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 30 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Toate retetele sunt super !

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Interesant articol.Omul cat traieste invata.E normal sa fim la curent cu noul,fie ca ne place ori nu.Felicitari.

  • Fara foto

    Adriana B, 26 aprilie 2010

    Am incercat Cheesecake-ul cu ciocolata. Excelent! A avut un mare succes!

  • Fara foto

    dani, 29 martie 2010

    imi pare rau ca unii de pe aici nu vor sa incerce ceva nou,eu unul sunt adeptul filozofiei chineze sau propriu zis asiatice care spune ca daca poti sa ai la aceeasi masa cele trei gusturi,sarat,dulce,piparat si amar.Va intreb pe voi care dintre cele doua civilizatii este mai veche a noastra sau cea chineza,si mai ales care dintre cele doua civilizatii este mai sanatoasa si cu speranta de viata mai mare,noi sau ei?

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

    Cheesecake cu ciocolata l-am facut si eu,a iesit o bunatate.

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

    Ciocolata...e preferata mea,care nu prea imi lipseste din casa,mai ales cea de menaj,pentru ca fac multe forme pentru ornat torturi.Iar retetele prezentate...unele sunt minunate.

  • Fara foto

    adrian, 20 martie 2010

    Va urmaresc cu mult interes de ceva timp; sunteti interesanti, nu numai cu acest articol, care nu inteleg de ce a starnit atatea discutii.Trebuie sa fim intelepti, sa incercam si apoi sa comentam.Va apreciez muklt, felicitari!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 martie 2010

    Felicitari pentru articol!

  • Fara foto

    Ana, 18 martie 2010

    Felicitari pentru articol si multumesc pentru retete, in special pentru cele de post! Si pentru Indianu' Talpa-Iute: daca ai avea cunostinte minime referitoare la lumea asta in care traiesti, ai stii ca inainte de marile descoperiri geografice (pe care le-au facut unii din bransa ta), europenii nu cunosteau, printe altele, cacaoa, iar amerindienii nu cunosteau zaharul, asa ca ei combinau cacaoa cu ce aveau. Intre timp obiceiurile alimentare s-au schimbat si poate ca nu am reusi sa bem acel amestec iute-amarui de cacao cu chilli pe care ei il considerau bautura zeilor, dar asta nu inseamna ca avem dreptul sa ii facem... "tampiti", asa sunt cei care nu accepta diversitatea si considera normal doar ce li se pare lor asa. Deci, domnul "marinar", nu ar strica daca ai incerca sa... "navigi" prin alte parti si sa te gandesti de doua ori inainte de a arunca piatra!

  • Fara foto

    gabriela, 16 martie 2010

    nimeni nu incearca sa convinga pe altii de cat de buna este ciocolata cu boia!este o metoda de a pregati asa cum si noi pregatim sarmale sau orice altceva obisnuit din bucataria noastra,care pentru altii nu este la fel de obisnuit!poti incerca, sau poti ramane la preparatele traditionale cu care ai fost invatat!

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 15 martie 2010

    Am revenit la acest articol si am constatat ca sunt atacata pe nedrept.Nu cred ca am lezat bunul simt al cuiva cu comentariul meu.Persoana care si-a permis sa-mi adreseze acel comentariu sa faca bine sa-si ceara scuze si sa fie pe viitor mai atenta cui si cum se adreseaza.

  • crystyna

    Crystyna (Chef de cuisine) , 14 martie 2010

    Nu sunt chiar o adeptă a dulciurilor, dar reţetele îs minunate!

  • Fara foto

    Gabi, 14 martie 2010

    Pentru noi romanii orice combinatie de genul:rata cu portocale, este considerata o excentritate si trebuie tratata ca atare.Noi suntem invatati conform traditiei noastre,adica felurile de baza sarate si deserturile...dulci.Am incercat si eu rata cu dulceata de coacaze(la un restaurant),pepene cu branza, etc.Sunt bune, exotice chiar dar.....nu as manca asa ceva zilnic.Ar trebui sa-mi dau peste cap toata educatia,convingerile si stilul de viata.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

    Mie imi place sa gatesc asa mai normal,de aceea folosesc ciocolata ca atare.Gust cate o bucatica uneori,iar in rest o topesc ptr. prajituri sau torturi.Imi place sa gatesc ,dar nu in combinatii pe care nu le cunosc si nu stiu ce nebuie o sa rezulte.

  • Fara foto

    oana, 12 martie 2010

    pt. Indianu Talpa iute De fapt, mancarea pentru grupuri nu trebuie sa fie nici sarata, nici acra, nici iute. Toate acestea, daca le vrei, le adaugi singur. Ti-o spun atat ca medic, dar si ca ulceroasa.

  • Fara foto

    Maria, 12 martie 2010

    Felicitari ptr articol! Iubesc ciocolata in mod special cea amaruie sau "dark" cum e numita aici. Cat despre retete am descoperit multe retete minunate din alte culturi, de cand am venit aici si mi-e greu sa recunosc ca bucataria romaneasca e destul de limitata. Abia acum am inceput sa o dezvoltam cu influente din alte culturi, fiti deschisi la toate ideile si vedeti ca nu o sa va para rau, sunt multe lucuri noi si bune acolo afara in lume.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Ador ciocolata,iar personal pregatesc tort de ciocolata cu ardei iute este o MINUNATIE,amestecul iute -dulce,imi place ft mult....

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Se stie ca intotdeauna gusturile nu se discuta.Am avut ocazia sa vad in sala de asteptare M.Ap.N.din Gara de Nord un ofiter care manca mar cu carnati de casa afumati si pepsi,lua cate o imbucatura din fiecare. Nu am avut curajul sa incerc dar ma intreb de fiecare data ce gust o fi avut ? Asa si ciocolata cu boia iute.

  • Fara foto

    Indianu' Talpa-Iute, 12 martie 2010

    Nadia, am citit sfatul tau si iti multumesc. Eu sunt marinar si navig pentru companii straine. De cele mai multe ori echipajele sunt mixte iar bucatarii sunt de obicei asiatici (filipino, myanmar, indieni, thailand etc). In ciuda aparentelor, sunt un tip foarte comunicativ si m-am inteles f bine cu ei si am incercat sa-i explic bucatarului ca mancarea trebuie sa fie sarata, acra, iute dar NU DULCE! Iar dulciurile trebuie sa fie ... DULCI! M-am saturat sa mananc 5 luni supe la plic pentru ca bucatarul punea cate o conserva de ananas in supa sau punea miere peste friptura sau portocale cu rata. Nu sunt conservator, imi place sa experimentez, dar nu pot sa cred ca exista cineva caruia sa-i placa ciocolata cu ardei iute (ca desert). P.S. Imi cer scuze pt limbajul impropriu folosit in postarea anterioara, as fi dorit sa o reeditez later, sa o mai indulcesc insa ... nu se poate. Oricum Nadia, iti multumesc pt sfatul de bun simt.

  • Fara foto

    Constantin, 12 martie 2010

    @Nadia Maria, Stiu de multi ani ca bulgarii mananca pepene cu branza. Nu am avut curajul sa incerc aceasta combinatie. Te rog sa o verifici si sa-mi spui si mie.

  • Fara foto

    Irina, 12 martie 2010

    @flori de piatra Atac la bunul simt: gusturile nu se discuta! Te afli pe un site PUBLIC! Eu am incercat acum vreo 10 ani in afara, o bautura cu ciocolata, lapte si boia si surpriza.... mi-a placut foarte mult. Atat de mult incat si la ciocolata de casa pun putina boia, de gust. Felicitari pentru articol!

  • NADIA MARIA

    NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Un articol foarte interesant, iar retetele o minunatie. Un sfat pentru Indianu'Talpa-Iute:trebuie sa incerci tot felul de combinatii nu doar retetele clasice. In alte culturi mancarea are alte gusturi tocmai din combinatiile de ingrediente ce se folosesc, si de aceea le numim exotice. Dulce cu iute, sarat cu dulce si multe alte combinatii.Stiai ca gustul ciocolatei resalta si il simti mult mai bine daca o savurezi (ciocolata) cu cas. Incearca si o sa-mi dai dreptate. Haideti sa fim putin mai deschisi si mai receptivi la nou.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Multumim pentru articol si retetele prezentate.

  • Fara foto

    Indianu' Talpa-Iute, 12 martie 2010

    Sa bei tu ciocolata calda cu boia de ardei! Toti tampitii se gasesc sa ne dea sfaturi cum ca e buna friptura de porc cu banane, ciorba de vita cu ananas, ciocolata cu ardei iute, frisca cu ceapa, cafeaua cu ulei de masline si alte tampenii! Nu cumva ne recomandati si ceai de Tampax sau de O.B. ????

  • jsabrina

    jsabrina (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Bun articolul... mai putin buna ciocolata .. Nu imi plac chestiile dulci :(

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Un articol foarte bun,felicitari.Prajitura cu ciocolata am sa o testez sigur,mi se pare foarte usoara si este si de post.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Interesant articol si retetele bune de pus in practica!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Un articol bun,iar retetele sunt tare interesante...

  • Andra

    Andra (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Foarte interesant acest articol. Sunt multe lucruri pe care nu le stim despre ciocolata. Si reteta de Cheesecake cu ciocolata SUPERRRR

  • Fara foto

    Sidy, 11 martie 2010

    Waw ce mult imi place articolul ! Chiar ca e o bunatate ceea ce ati scris aici despre delicioasa ciocolata. Si retetele sunt demna de retinut si de pus in practica.... Felicitari pentru articol !