Secretul unei fripturi perfecte, pregatita la tigaie - sunetul pe care-l scoate

Inca nu e destul de cald afara pentru a face o friptura pe gratar la iarba verde, asa ca puteti incerca sa pregatiti una in tigaie.  In unele cazuri iese chiar mai buna, mai ales daca tineti cont de cateva sfaturi.  Succesul unei fripturi reusite sta in sunetul produs de bucata de carne atunci cand este pusa in tigaie. J. Kenji Lopez-Alt, autorul  cartii The Food Lab: Better Home Cooking Through Science, spune ca un suierat puternic produs carnea care atinge suprafata incinsa a tigaii este indicatorul faptului ca are loc reactia Maillard: reactia chimica ce face posibilă "brunificarea" alimentelor. Aceasta reactie a fost descoperirea chimistului francez Louis Camille Maillard, pe la inceputul anilor 1900. 

Secretul unei fripturi perfecte, pregatita la tigaie - sunetul pe care-l scoate

Atunci, omul de stiinta a observat ca zaharul sau proteinele isi schimba culoarea si aroma cand sunt supuse la temperaturi mari.

Rezultatele apar doar la temperaturi de 140 grade C sau mai mult si sunt explicate de o serie de reactii chimice non-enzimatice intre aminoacizi si zaharuri reductoare, responsabile pentru schimbarea de aroma si de culoare.

Temperatura trebuie sa fie mare pentru a creste rata reactiilor chimice, in acelasi timp accelerand evaporarea lichidului.

De aceea, sunetul poate fi un factor important, pentru ca acesta indica daca tigaia este destul de incinsa.

De exemplu, daca pui bucata de carne in tigaie si nu auzi nimic, este un semn clar ca e nevoie de o temperatura mai ridicata. Cu cat suieratul va fi mai puternic, cu atat friptura va fi mai gustoasa... asta daca nu o veti arde.

Insa, nu sunt de ignorat nici semnalele vizuale: cand incepe sa se formeze inelul de crusta in jurul capetelor si se extinda pe toata carnea, este un semn ca friptura se prepara corect.

Alte trucuri pentru prepararea la tigaie a unei fripturi perfecte:

- folositi un pic de unt, in loc de ulei;

- puneti in tigaie, langa carne, si cateva ierburi aromatice si condimente: rozmarin, usturoi, piper, felii de lamaie etc.

- marinati carnea inainte de a o prepara termic;

Sursa foto: footage.framepool.com

Sursa articol: splendidtable.org

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise