In primul rand, cel mai bun tocator pe care-l poti avea in bucatarie este unul de lemn, in niciun caz de plastic.

Pe langa faptul ca arata mult mai bine ca un "fund" de plastic, tocatorul de lemn este si mai practic si sanatos, pentru ca nu vrei ca in mancarea ta sa ajunga bucatele de plastic.

Bineinteles, mai exista si alternativa unui tocator de piatra, dar acesta are doua dejavantaje ce-l fac nefrecventabil: este foarte greu si toceste cutitele.
 
De asemenea, tocatoarele de lemn sunt mai igienice deoarece contin mai putine bacterii decat cele din plastic. Chiar daca lemnul este mai poros si ofera mai multe spatii in care bacteriile se pot refugia, acest material nu permite multiplicarea bacterilor.
 
Atunci cand vreti sa cumparati un tocator de lemn, optati pentru unul cu o grosime mai mare de 5 cm. Faptul ca este mai greu de manevrat ii va oferi stabilitate, un lucru foarte util atunci cand trebuie sa tocati legumele sau carnea.

Totodata, incercati sa gasiti un tocator din lemn de fag, acestea fiind cele mai bune. 

Un alt aspect la care trebuie sa fiti atenti este ca tocatorul sa aiba o suprafata cat mai dreapta, pentru ca altfel se va misca enervant de mult atunci cand il folositi si apare riscul de accidentare. 
 
Cea mai buna metoda de curatare si intretinerea a tocatorului este urmatoarea:

- se freaca bine cu un amestec de suc de lamaie si sare grunjoasa;
- se lasa ca acest amestec sa actioneze circa 30 de minute, dupa care se curata cu multa apa calda si se pune la uscat; 
- eventual, se baga si 2-3 minute la cuptorul cu microunde;
 
Niciodata nu se curata cu detergent!

Periodic, se recomanda sa razuiti suprafata tocatorului cu o bucata de smirghel sau cu lama unui cutit. Apoi, dupa ce e clatit si uscat, tocatorul se freaca cu un pic de ulei de masline, pentru a-l face impermeabil.

 
De asemenea, este bine sa ai mai multe tocatoare, unele pe care le folosesti doar pentru carne, altele doar pentru legume, altele pentru fructe etc.

In acelasi timp, tocatoarele de lemn pot fi platouri de servire de efect, fiind deja folosite in multe restaurante cu burgeri in meniu. 

Sursa foto: jimscherer.com, hklovebites.com
Sursa articol: thekitchn.com, foodal.com

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii