Strata este un sortiment de budinca cu ou si paine, care provine din bucataria nord americana. Tipul acesta de mancare se inrudeste cu quiche sau cu frittata. Cea mai veche reteta de strata dateaza din 1902 si se numea Strata cu branza, continea straturi de paine, sos alb, branza, dar nu si oua.
Reteta moderna contine multe oua, de aceea este bine sa fie servita in prima partea a zilei. Strata este perfecta pentru micul dejun, dar si pentru un mic-dejun mai intarziat, un “brunch” dupa cum spun americanii, sau un pranz.


Aceasta reteta este extrem de usor de preparat, include ca ingrediente de baza cuburi sau felii de paine inmuiate in ou plus lapte, apoi coapte intr-o tava inalta.
Acest fel de mancare este foarte bun daca este preparat cu o zi sau cu cateva ore inainte de a fi pus in cuptor pentru coacere. Precum majoritatea preparetelor cu oua, strata include diverse ingrediente, asa ca este o foarte mare flexibilitate in alegerea ingredientelor.

Ingrediente de baza pentru 8 portii
1 franzela taiata felii sau cubulete (cu crusta)
branza sau cascaval (a se vedea variantele)
8 oua mari
800 ml de lapte
1 lingurita cu sare
unt pentru ungerea tavii

Ingrediente pentru umplutura (a se vedea variantele)

Mod de preparare

1. Ungeti cu unt o tava de 22 x 32 cm. Puneti un strat de felii de paine (sau cuburi) in tava si presarati cu cascaval. Intr-un bol mare, amestecati ouale, laptele si sarea. Turnati o parte din amestecul de ou peste feliile de paine, puneti o parte din ingredientele in tava si incorporati in amestec. Puneti apoi inca un strat de paine, din cea ramasa, turnati restul de amestec de ou. Acoperiti tava si lasati-o la frigider intre 4 si 24 de ore.
2. Incalziti cuptorul la foc mic
3. Descoperiti tava, presarati cascaval sau branza pe deasupra si coaceti pentru 60 de minute, pana ce amestecul se umfla si se rumeneste. Daca se rumeneste prea repede, acoperiti cu folie tava. Lasati sa se raceasca 5 minute inainte de servire.

4 variante de ingrediente:

- Bacon, branza cheddar, ciuperci si rosii:
300 g de branza cheddar, 150 g de bacon (6-8 fasii), 150 g de ciuperci sotate, 150 de g de rosii taiate bucatele.

- Pui, broccoli, porumb, ardei iute, cascaval:
300 g cascaval, 150 g de porumb congelat, 150 g de broccoli, 2-3 ardei iuti si 80 g de bucatele de pui prajit.

- Sunca, cascaval si sparanghel:
300 g cascaval, 150 g de sparanghel taiat bucatele, 150 g de sunca taiata cubulete, 70 g de ceapa caramelizata.

- Branza, spanac, salami si usturoi copt:
300 g cascaval, 150 g de spanac congelat, 150 g de salami italian (taiat fasii), 80 g de usturoi copt (catei de usturoi bagat in cuptor - foc mediu, in folie si copt pentru 30 de minute, apot crema din usturoi se stoarce din coaja).


10 BENEFICII ALE OUALOR

1) Oul este un nutrient deosebit pentru ochi.Conform numeroaselor studii effectuate,daca consumati un ou pe zi, se reduce riscul aparitiei degenerescentei maculare, datorita continutului in carotenoizi, in special luteina si zeaxatina;

2) Conform altui studiu, cercetatorii au stabilit ca persoanele care consuma oua in fiecare zi, au un risc scazut de aparitie a cataractei, tot datorita luteinei si zeaxantinei;

3) Un ou contine 6 grame de proteina de foarte buna calitate si 9 aminoacizi esentiali;

4) Conform studiului efectuat la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard, nu ar exista o legatura semnificativa intre consumul de oua si bolile de inima.In realitate conform unui alt studiu, consumul regulat de oua poate preveni aparitia cheagurilor de sange pe vase, depunerea grasimilor pe artere si infarturilor miocardice;

5) Oul este o sursa excelenta de colina.galbenusul unui ou contine 300 micrograme de colina.Colina este un nutrient deosebit de important,deoarece stimuleaza creierul,sistemul nervos si sistemul cardiovascular;

6) Continutul de grasimi din ou este foarte mic.Un ou contine exact 5 grame de grasime si doar 1,5 grame din totalul de 5 sunt grasimi saturate;

7) Noile cercetari facute in privinta oului ar spune contrariul celor de mai sus.In realitate studiile recente arata ca acest consum regulat de oua ( 2 oua/zi) , nu duce la cresterea nivelului de lipide ci il poate imbogati;

8) Oul este singurul aliment care are un continut natural de vitamina D;

9) Oul poate preveni aparitia cancerului de san.Unei femei care consuma 6 oua / saptamana i se reduce riscul aparitiei cancerului de san cu 44% ;

10) Oul va ajuta sa aveti un par sanatos si unghii sanatoase, datorita continutului bogat in vitamine si minerale ;


Acest articol va este oferit de Avicola Bucuresti.

Sursa foto

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2010

    Un articol foarte bun si reteta este foarte atragatoare.Trebuie testata.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    foarte interesanta reteta, trebue neaparat testata...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010

    Interesant articolul,iar reteta este foarte buna ...

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010

    Imi plac variantele si in general, imi plac ouale! Bune informatiile despre ou!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010

    Atata super,cred ca e grozava !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010

    Foarte bune reteta.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010

    Sa tinem 24 h ouale crude, pe paine, chiar si in frigider, nu este cam mult?

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010

    Waw ! Cum noua ne plac foarte mult ouale, cu siguranta am sa testez reteta ! Multumim frumos pentru idee...

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 02 iunie 2010

    Felicitari! In sfarsit toate ingredietele preferate intr-o singura reteta!Numai citind reteta mi s-a facut foame.Cu siguranta o sa incerc reteta.Am doar o singura intrebare: Se poate folosi si paine veche de 1-2 zile? Sau painea trebuie sa fie proaspata?