Strugurii ocupa un loc considerabil in mitologia greaca si latina. Dionisos, fiul lui Zeus, - alias Bachus in mitologia latina - a cunoscut de mic euforia ascunsa in miezul acestui fruct.
(un articol de Zana B.)

Lasat in grija nimfelor, micului Dionisos i s-au dat in loc de jucarii, boabe de struguri. Si tot ele au incercuit fruntea acestui zeu frumos si vesel cu ghirlande verzi si struguri aurii si dulci. A fost astfel primul care a gustat din betia atat de vesela de care au profitat nimfele si satirii.

Ajuns barbat in toata firea, Dionisos a pornit sa imprastie in lume rodul parfumat si imbatator  al vitei de vie.  Umbla intr-un car tras de lei si tigri si era urmat de un cortegiu galagios format din nimfe si satiri, care dantuiau si cantau in jurul lui, iar vinul curge garla.

In cinstea acestui zeu al vitei de vie, ocrotitor al viticultorilor, se organizau serbari cu fast si mult antren - elinii le numeau orgii, iar latinii, bachanale.


Vita de vie

Vita de vie era cunoscuta cu mult inaintea Mantuitorului. In Geneza (9:20), se spune ca Noe cultiva aceasta planta "imbatandu-si" simturile cu produsul ei rubiniu. Vinul era foarte apreciat si in Grecia antica, dar, in general, era consumat indoit cu apa.

Acest obicei a fost preluat si de romani, care au plantat vita de vie in teritoriile cucerite din Africa, Spania, Iliria si altele. La noi, licoarea bahica a cunoscut si o perioada de "prohibitie". Ptr. ca dacii de pe vremea lui Burebista se intrecusera cu gluma in privinta consumului de vin, regele - sfatuit de preotul Deceneu - a hotarat distrugerea tuturor acestor culturi. Totusi cand romanii au cucerit Dacia, cultivarea vitei de vie era din nou in floare.

In Antichitate, vinul se pastra in amfore de ceramica cu gatul subtire, iar gurile acestora erau astupate cu carpe inmuiate in ulei, ptr. a se opri continuarea fermentatiei. De-abia in secolul al XII-lea au ajuns la moda sticlele si dopurile de pluta.

In tara noastra exista la ora actuala peste 40 de podgorii recunoscute pe plan international, semn ca romanii nu si-au pierdut gustul si priceperea ptr. sucul de struguri fermentati.
     

Cele sapte calitati ale vinului lui Noe
    

Nu putine sunt legendele nascute din puterea sau calitatile vinului. Ajuns pe Insula Caprelor, Ulise a urcat pe tarm impreuna cu cativa tovarasi, putina hrana si un burduf mare de capra cu un vin rosu, tare.

Datorita acestuia a reusit Ulise si restul echipajului ramas in viata sa scape din pestera ciclopului Polifem. Cand i-au dat uriasului sa soarba din licoarea ametitoare, Polifem, care nu cunoscuse pana atunci sucul de struguri, a cazut, pur si simplu, beat de mort.

In Biblie, Noe a cunoscut si el cateva patanii puse pe seama vinului. Cand a iesit din Arca, la sfasitul potopului, a intalnit un tap. Animalul se infrupta cu nesat din crengile de vita care cresteau din abundenta. Starea evidenta de euforie si de veselie a bietului patruped l-a indemnat pe Noe sa cultive vita de vie. Si, cum se lamenta el, Satana s-a oferit sa-l ajute, sugerandu-i sa stropeasca via cu sangele a sapte animale. Anul urmator, via a rodit un fruct suculent, care purta caracteristicile animalelor sacrificate. Cand Noe a inceput sa bea din vinul aromat, a simtit ca devine: "curajos ca un leu, puternic ca un urs, nemilos ca un tigru, artagos ca un caine, siret ca o vulpe, guraliv ca o cotofana, galagios ca un cocos".
    

In vino veritas

Exista nu mai putin de 450 de referiri la vin si la vita de vie in Sfintele Scripturi. Profetul Isaia a scris un cantec al vitei de vie. La nunta din Caana, Isus a transformat apa in vin. La Cina cea de Taina, vinul a devenit sangele lui Hristos.
   

Substantele din struguri
  
Strugurii contin potasiu, care ajuta la eliminarea surplusului de apa din celule.

Acizii si enzimele din struguri reechilibreaza schimbul de materii, favorizeaza arderea grasimilor si, in plus, activeaza functiile ficatului si ale rinichilor, eliminand toxinele din organism.

Elementele nutritive specifice fructelor usureaza digestia, impiedicand constipatia.

Substantele numite procyanidine, care se gasesc in special in strugurii negri si brumarii, reprezinta un factor important in apararea inimii. Aceste substante scad hipertensiunea si nivelul colesterolului.

Aceleasi procyanidine protejeaza pielea de influenta substantelor nocive din atmosfera si de actiunea razelor solare. Impreuna cu siliciul care se gaseste in coaja boabelor de struguri, redau elasticitatea si prospetimea tenului.

Vitamina B si magneziul din struguri sunt un adevarat balsam ptr. persoanele prea nervoase.

Taninii care se gasesc in struguri intaresc sistemul de aparare al organismului,neutralizand actiunea virusilor si a bacteriilor.
            
      
Consumul de struguri

Atentie! Strugurii trebuie consumati in cantitati moderate de catre diabetici si persoanele supraponderale. Strugurii proaspeti se pot consuma de minune cu branza sau cu lapte batut.


Conservare

 Printr-o  reteta italieneasca din 1831, strugurii se pot conserva vreme indelungata. Boabele care nu sunt stricate sau sparte se aleg, si se pun cu grija in 2 sau 3 straturi intr-o lada, separand fiecare strat cu frunze de piersic. Lada se asaza pe scanduri si se depoziteaza intr-un loc uscat si bine aerisit. Astfel, strugurii se conserva bine pana in luna ianuarie, uneori chiar si pana in februarie.

               
Vitel cu ragout de struguri


100g muschi de vitel, 4 linguri ulei, 1 catel usturoi, 100g ciuperci, 150g struguri, patrunjel tocat

Muschiul se prajeste in 2 linguri de ulei. In alta tigaie se adauga restul de ulei si se calesc usturoiul tocat si ciupercile feliate. Se amesteca si se frig inabusit 10 minute. Se adauga strugurii si la final patrunjelul tocat.

Salata de fructe

150g miez de pepene galben, 150g boabe de struguri, 3 linguri ulei, putin ghimbir proaspat ras, 2 linguri suc de portocale,100g piept de pui fript

Se amesteca pepenele taiat cubulete cu boabele de struguri.Peste ele se toarna un sos format din ulei, suc de portocale si ghimbir. Se serveste salata alaturi de pieptul fript taiat fasii.

Fructe in "cosulet"


1 pepene galben, 2 prune, 2 kiwi, 200g boabe de struguri fara samburi, 150g pepene verde, 2 linguri rom, scortisoara

Pepenele galben se taie in doua,se curata de seminte si se scobeste de o parte din miez;miezul scos se taie cubulete mici. Se indeparteaza samburii prunelor si se taie felii;la fel se taie si fructul de kiwi. Se pun fructele,impreuna cu strugurii in jumatatile de pepene. Adaugam si pepene verde taiat cubulete si stropim totul cu rom.Se presara cu scortisoara si se dau "cosuletele" la frigider.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2012

    Interesant articol!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    In fiecare toamna facem o cura de struguri mai ales ca ii am in curte.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Interesante retete !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2009

    Foarte bun acest articol,felicitari.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Interesant articolul despre struguri iar retetele la fel !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 11 septembrie 2009

    Un articol foarte frumos, interesant, ca de altfel toate articolele pe care le-ai scris zana b.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 11 septembrie 2009

    Imi plac struguri foarte mult,in special cei albi.iar curele cu struguri sunt foarte bune pentru eliminarea toxinelor.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2009

    Domnule Tudorel,ce pot spune e ca ma bucur nespus ca articolele mele va plac,si sunt atat de apreciate.Va asigur ca o sa mai scriu si alte articole.Stati cu ochii pe acest sit.

  • Fara foto

    mariana scatlat, 09 septembrie 2009

    In fiecare toamna noi facem o cura de struguri pana tirziu in iarna. Ineresanta reteta de fructe in cosulet.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Despre struguri pot spune doar ca sunt foarte buni,mai ales cei albi....

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Proprietatile binefacatoare nu sunt repartizate uniform nici tuturor strugurilor ,nici tuturor produselor din struguri.Astfel,cu cat strugurii sunt mai inchisi la culoare,cu atat contin mai multi polifenoli.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Substantele cele mai pretioase ptr. sanatate sunt adapostite in cele mai mari cantitati tocmai in samburii de strugure.De altfel extractul de sambure de strugure este un supliment alimentar cu mare putere antioxidanta si fara efecte secundare.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Strugurii contin vitamina A ,carotinoide,dar si minerale importante(Ca,Mg,Cu,Si).Printre cele mai eficiente substante continute sunt polifenolii(tanini,antociani),care au atras strugurilor faima de cei mai puternici antioxidanti.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Superb articol!toate articolele dvs in care istoria fac casa buna cu ...medicina si gastronomia,imi capteaza atentia.Va rog,daca se poate,sciti mai des!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Vitis vinifera este una dintre cele mai vechi plante de cultura.Astazi exista in jur de 16000 de soiuri de vita de vie. Actualmente strugurii se consuma cruzi,uscati sub forma de stafide sau fermentati sub forma de vin.Insa se pot folosi si la gatit-si nu numai la deserturi! Incercati si veti vedea cat sunt de gustosi si de usor digerabili.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Strugurii sunt fructele mele preferate.Interesante retete.Frumos articolul.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Cel mai mult imi plac strugurii albi. Mai fac tort cu frisca si struguri, sau compot de struguri...Tatal meu facea un vin propriu... de milioane...

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Ador strugurii, sunt fructele mele preferate,ft buni si cu carnea de rata, dar sa nu uitam ca si ''zeama'' lor este ft buna!

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 09 septembrie 2009

    Si eu folosesc struguri la carnea de vita si merge si la peste,acum depinde de gusturile fiecaruia.Felicitari pentru articol.

  • crystyna

    Crystyna (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Strugurii, in general imi plac!Interesante retete!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Indiferent de culoarea lor,strugurii sunt tare buni.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Un articol foarte interesant si bine structurat,iar retetele alese sunt intr-adevar delicioase...