Tajine este un fel de mancare marocan usor de gatit, aparent nepretentios si care da frau liber imaginatiei in ce priveste combinatiile de ingrediente. O tocana exotica, cu care sigur va veti impresiona familia si prietenii.

Tajine sau tagine se gaseste in bucatariile din Africa de Nord, Algeria, Maroc si Tunisia. Numele felului de mancare vine de la oala speciala din lut in care se gateste mancarea.

In bucataria marocana, tajine este o tocana gatita la foc mic, din care rezulta o carne frageda cu legume aromate si sos. Tocana aceasta trebuie neaparat fiarta la foc mic intr-un vas de lut acoperit.

Carnea folosita pentru tagine nu trebuie sa fie prea pretentioasa, pot fi bucatele de carne de miel, pui, porc sau vita, se poate folosi si peste sau carne tocata (chiftele). Marocanii folosesc foarte mult carnea de miel sau de pui si o combina cu o varietate de ingrediente: masline, gutui, mere, pere, caise, stafide, prune, curmale, nuci, alaturi de lamai proaspete, cu sau fara miere, cu sau fara mirodenii.

Condimentele traditionale folosite pentru tajine sunt: scortisoara, sofranul, ghimbirul, turmericul, chimion, paprika, piperul. Alte ingrediente mai pot fi: legume, radacinoase, se poate da si o aroma mediteraneana, frantuzeasca, exista suficienta libertate in combinatii, astfel incat sa multumeasca toate gusturile. Tajine se poate prepara si doar din legume, nu este o reteta tipica, dar pentru vegetarieni sau pentru cei care tin post poate fi o alegere buna.
In continuare va prezentam o sugestie de tajine, o puteti adapta la gusturile dvs., adaugand sau inlocuind ingrediente si condimente.

Tajine de pui cu legume

Ingrediente

4 pulpe superioase de pui
2 linguri de ulei de masline;
2 cartofi;
1 ceapa
1 pastarnac;
4 catei de usturoi;
2 morcovi;
sare, piper, verdețuri uscate (busuioc, cimbru, dafin);
1 lingurita praf de curry;
1 lingurita ghimbir (optional);
1 lingurita de boia de ardei;
2 linguri de suc de lamaie;
optional: cateva curmale si stafide.

Mod de preparare

Puiul trebuie tinut doua ore la marinat in urmatorul amestec: o lingura de ulei de masline, sare, piper, verdeturi uscate (busuioc, cimbru, dafin), curry si ghimbir (optional).
Dupa ce carnea de pui s-a marinat, ungeti cu o lingura de ulei de masline baza vasului de lut si adaugati in straturi felii de pastarnac, cartofi, morcovi, ceapa, usturoi, (plus curmale si stafide, daca va plac) peste care mai presarati din cand in cand boia de ardei. Deasupra se pun bucatile de pui si cele doua linguri de suc de lamaie. 
Se baga la cuptor si se lasa la fac mediu spre mare pentru 30 de minute si inca 45 de minute la foc mic.

Pornind de la informatiile de mai sus si de la reteta pe care v-o propunem, puteti prepara diverse tipuri de tajine, exact pe gustul dvs.

Va uram spor la gatit si pofta buna!

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 31 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Petrache Lucica Alexa, 01 februarie 2015

    am sa fac reteta

  • Fara foto

    AMELIA, 31 mai 2010

    buna tuturor! eu locuiesc de ceva vreme in Maroc si sincer nu am vazut si nu asa am invatat sa fac tajine! NU SE PUNE CURRY SI PASTARNAC AS PUNE SI EU DACA AS GASI , DOAR CA NU GASESC !!! in plus ei folosesc si niste lamai "murate ",ceva in genul muraturilor la noi ,asta e secretul ,acea lamaie da gust mancarii ,iar carne de porc e exclus sa gasesti aici ,poate in orasele mari! Se pune ghimbir ,curcuma,boia de ardei, scortisoara, sare ,piper,usturoi,sofran,CAM ASTEA SUNT CONDIMENTELE LOR PT TAJINE ,si se pune apa la oala minune (toti marocanii gatesc in asa ceva) iar la vas de lut se pune apa dar f putina! Nu se adauga sos de rosii in nici un caz ci rosii,sosul care reiese din tajine e sosul legumelor,o combinatie de sos de la carne ,de la condimente si gatita la foc mic ,in asta sta secretul acestei mancari ! Deci gatita cu dragoste ! Si ,da,se orneaza cu masline ,altele cu susan si caise sau prune uscate,cu migdale decojite si prajite ,intr-adevar e o nebunie de gusturi si papilele tale nu au mai incercat asa ceva!

  • Fara foto

    Gheorghe, 30 mai 2010

    Vita ce esti. E pacat ca nu gasesti asa oala? Cel putin nu mai face astfel de afirmatii.Habar n-ai ce-i Tajine si cat costa. Vrei sa dai si tu bine dar esti sub orice critica cu retetele tale de doi lei. Oribileeeeee.

  • Fara foto

    dan, 28 mai 2010

    pot spune cu mana pe inima ca este o mancare atat de versatila incat poate satisface toate gusturile chiar si ale celor mai pretentiosi gurmanzi

  • Fara foto

    ANA DORNEANU, 27 mai 2010

    De-abia astept sa pregatesc si eu acest fel de mancare!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    Cred ca e super !

  • Fara foto

    flory, 26 mai 2010

    dragii mei am facut aceasta reteta si pot sa va spun ca nu a iesit exatc ca si in poza cu sos si rosie la culoare nustiu eu zic ca lipseste ceva am pus tot ce trebuia si in in vas de lut ,in schimb pot sa va spun ca e buna.

  • OMAR

    OMAR (Bucatar) , 26 mai 2010

    Pentru Gabriela / te rog trimite mi foto cu mirodeniile in cauza si le voi identifica cu placere . OMAR

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

    Pentru '''' Gustos.ro''''' cine a spus ca am pus eu apa la Tajine??Am pus la urma rosii tocate din cutie,pentru un sos.In poza pe care ati pus-o sus la articol se vede clar ca este un sos pus pe bucatile de pui.Sau trebuia sa las legumele asa cum le-am scos din vasul de lut?Din poza dumneavoastra nu reiese ca ar fi fara sos.

  • Fara foto

    rudolf iuliu paranciuc, 25 mai 2010

    nu e treba mea dar marocanii nu folosesc carne de porc...asa ca ar trebui exclusa din start din reteta

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

    gabriela ,poate daca postezi numele sau poze cu acele condimente le-am putea identifica

  • Fara foto

    gabriela, 24 mai 2010

    am primit un astfel de vas de la fiul meu cand a venit din Maroc, dar mi-a adus si cateva pungi cu condimente pe care nu le cunosc.Stie cineva un cunoscator care ar accepta sa le identifice?

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 mai 2010

    Am facut acest minunat fel de mancare marocan,in vasul roman.Sincer va spun ca nu am pus gramajul de condimente la fel,ca in aceasta reteta,am pus jumatate din fiecare la 10 pulpe superioare.A iesit o bunatate culinara.Toata familia a fost super incantata de acest fel de mancare delicios.Chiar azi am sa pun reteta.Felicitari pentru aceasta reteta,a meritat sa o fac.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 24 mai 2010

    Arata foarte bine! Am sa caut si eu un vas tahine, dar am si mai multe de yena cu capac si unul de piatra fara capac.

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

    Delicios!!!nu am un asemenea vas acasã dar cu sigurantã am sa caut ceva asemanãtor,mã bate gândul sã experimentez si Coq au Vin,deci este util...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    O bunatate,se poate face si in vasul roman care este din lut.In acest vas pregatesc adesea felurile diferite de mancare,care ies foarte bune.Vasul roman este foarte bun pentru o tocana facuta la foc mic in cuptor.Felicitari pentru acest articol,sigur am sa fac tajine cu pui si legume.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Super !

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Arata deosebit, cu siguranta am sa incerc si eu reteta!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Cu siguranta ca am sa incerc si eu sa o prepar. Am sa o fac in vas de lut cu capac....Sper sa iasa delicioasa...

  • Fara foto

    Gustos.ro, 21 mai 2010

    @Alina: Tajine este vasul in care se prepară mâncarea şi acesta a dat şi numele preparatului :). @Carmen şi Rodica: la această reţetă nu se pune apă sau vreun alt lichid, sunt şi reţete în care se pune. Dacă voi consideraţi că are nevoie de apă şi vă place cu mai mult sos, sigur că puteţi adăuga. @Varadi Silvia: căutaţi pe Google "vas tajine" şi veţi găsi un site care comercializează astfel de vase.

  • Fara foto

    Rodica, 21 mai 2010

    Nu se pune nici un lichid??

  • nastase pavel

    paviasi (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Preparatul poate fi realizat intr-un vas yena,sau alt vas termorezistent.Legumele trebuie sa fie taiate mari,chiar intregi unele.

  • Fara foto

    fanel balasoi (Bucatar) , 21 mai 2010

    interesanta reteta ! Am sa o incerc!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Este tare buna,ce pacat ca pe la noi nu am vazut acest vas pentru gatit.

  • Fara foto

    Alina, 21 mai 2010

    Tajine este vasul in care se prepara, nu denumirea produsului!

  • Fara foto

    marilena, 21 mai 2010

    Am sa incerc dar cu carne de miel. Trebuie sa fie foarte buna

  • Fara foto

    Carmen, 20 mai 2010

    Am o intrebare: nu se pune nici un fel de lichid???

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Cred ca este o bunatate ce merita incercata !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    O mancarica aromata si usor de pregatit...

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    O mancare aromata si sanatoasa. Merita preparata.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Un articol iteresant si o reteta de incercat. Multumim.