Tajine, aromele Marocului la indemana tuturor

Tajine este un fel de mancare marocan usor de gatit, aparent nepretentios si care da frau liber imaginatiei in ce priveste combinatiile de ingrediente. O tocana exotica, cu care sigur va veti impresiona familia si prietenii.

Tajine, aromele Marocului la indemana tuturor

Tajine sau tagine se gaseste in bucatariile din Africa de Nord, Algeria, Maroc si Tunisia. Numele felului de mancare vine de la oala speciala din lut in care se gateste mancarea.

In bucataria marocana, tajine este o tocana gatita la foc mic, din care rezulta o carne frageda cu legume aromate si sos. Tocana aceasta trebuie neaparat fiarta la foc mic intr-un vas de lut acoperit.

Carnea folosita pentru tagine nu trebuie sa fie prea pretentioasa, pot fi bucatele de carne de miel, pui, porc sau vita, se poate folosi si peste sau carne tocata (chiftele). Marocanii folosesc foarte mult carnea de miel sau de pui si o combina cu o varietate de ingrediente: masline, gutui, mere, pere, caise, stafide, prune, curmale, nuci, alaturi de lamai proaspete, cu sau fara miere, cu sau fara mirodenii.

Condimentele traditionale folosite pentru tajine sunt: scortisoara, sofranul, ghimbirul, turmericul, chimion, paprika, piperul. Alte ingrediente mai pot fi: legume, radacinoase, se poate da si o aroma mediteraneana, frantuzeasca, exista suficienta libertate in combinatii, astfel incat sa multumeasca toate gusturile. Tajine se poate prepara si doar din legume, nu este o reteta tipica, dar pentru vegetarieni sau pentru cei care tin post poate fi o alegere buna.

In continuare va prezentam o sugestie de tajine, o puteti adapta la gusturile dvs., adaugand sau inlocuind ingrediente si condimente.

Tajine de pui cu legume

Ingrediente

4 pulpe superioase de pui

2 linguri de ulei de masline;

2 cartofi;

1 ceapa

1 pastarnac;

4 catei de usturoi;

2 morcovi;

sare, piper, verdețuri uscate (busuioc, cimbru, dafin);

1 lingurita praf de curry;

1 lingurita ghimbir (optional);

1 lingurita de boia de ardei;

2 linguri de suc de lamaie;

optional: cateva curmale si stafide.

Mod de preparare

Puiul trebuie tinut doua ore la marinat in urmatorul amestec: o lingura de ulei de masline, sare, piper, verdeturi uscate (busuioc, cimbru, dafin), curry si ghimbir (optional).

Dupa ce carnea de pui s-a marinat, ungeti cu o lingura de ulei de masline baza vasului de lut si adaugati in straturi felii de pastarnac, cartofi, morcovi, ceapa, usturoi, (plus curmale si stafide, daca va plac) peste care mai presarati din cand in cand boia de ardei. Deasupra se pun bucatile de pui si cele doua linguri de suc de lamaie.

Se baga la cuptor si se lasa la fac mediu spre mare pentru 30 de minute si inca 45 de minute la foc mic.

Pornind de la informatiile de mai sus si de la reteta pe care v-o propunem, puteti prepara diverse tipuri de tajine, exact pe gustul dvs.

Va uram spor la gatit si pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete
Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura reteta simpla. Cum se face reteta de dulceata de zmeura fara conservanti.

Dulceata de zmeura