Totul despre uleiul de masline

Uleiul de masline a fost de intotdeauna specific zonei si mancarurilor mediteraneene. E versatil, nu are nevoie de refrigerare, are viata mai lunga decat alte produse si este la fel de potrivit pentru mancaruri calde, cat si pentru cele reci.

Totul despre uleiul de masline

Grecii valorau uleiul de masline atat de mult, incat doar baietilor virgini le era permis sa culeaga maslinele. Pana in 1970, consumul de ulei de masline in America de Nord era foarte slab, iar in magazine se gaseau doar cateva branduri de ulei de masline. Unele erau de o calitate proasta, altele erau suspectate de a fi false. Apoi, oamenii de stiinta italienti au facut public un studiu care arata ca uleiul de masline nu are colesterol si este foarte sanatos. Astfel, consumul de ulei de masline s-a dezvoltat in toata lumea.

In ziua de astazi, uleiul de masline se gaseste in mai toate magazinele, sub diverse branduri, din diverse tari. Geografia si climatul sunt factori-cheie care determina calitatea uleiului de masline. Uleiul de masline ar trebui tinut intr-un loc intunecat, racoros. Odata ce e deschis, ar trebui consumat in cateva luni, intrucat de oxideaza la contactul cu o cantitate prea mare de oxigen.

Beneficiile aduse de uleiul de masline sunt numeroase. Totusi, cheia este moderatia, intrucat 30 de grame de ulei de masline contin la fel de multre calorii precum untul – 9 calorii pe gram.

Clasificarea uleiului de masline virgin:

- ulei de masline extra-virgin: poate contine pana la 5 grame de acid oleic per 100 grame de ulei si este obtinut dupa prima presare la rece

- ulei de masline virgin: poate contine 2 grame de acid oleic per 100 grame de ulei.

- ulei lampant: 2 grame de acid oleic per 100 grame de ulei

- ulei de masline rafinat: 3 grame de acid oleic per 100 grame de ulei.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Castraveti murati la soare

Castraveti murati la soare

Reteta de castraveti murati la soare. Castraveti murati de vara, reteta simpla si delicioasa.

Castraveti murati la soare
Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine