Totul despre uleiul de masline

Uleiul de masline a fost de intotdeauna specific zonei si mancarurilor mediteraneene. E versatil, nu are nevoie de refrigerare, are viata mai lunga decat alte produse si este la fel de potrivit pentru mancaruri calde, cat si pentru cele reci.

Totul despre uleiul de masline

Grecii valorau uleiul de masline atat de mult, incat doar baietilor virgini le era permis sa culeaga maslinele. Pana in 1970, consumul de ulei de masline in America de Nord era foarte slab, iar in magazine se gaseau doar cateva branduri de ulei de masline. Unele erau de o calitate proasta, altele erau suspectate de a fi false. Apoi, oamenii de stiinta italienti au facut public un studiu care arata ca uleiul de masline nu are colesterol si este foarte sanatos. Astfel, consumul de ulei de masline s-a dezvoltat in toata lumea.

In ziua de astazi, uleiul de masline se gaseste in mai toate magazinele, sub diverse branduri, din diverse tari. Geografia si climatul sunt factori-cheie care determina calitatea uleiului de masline. Uleiul de masline ar trebui tinut intr-un loc intunecat, racoros. Odata ce e deschis, ar trebui consumat in cateva luni, intrucat de oxideaza la contactul cu o cantitate prea mare de oxigen.

Beneficiile aduse de uleiul de masline sunt numeroase. Totusi, cheia este moderatia, intrucat 30 de grame de ulei de masline contin la fel de multre calorii precum untul – 9 calorii pe gram.

Clasificarea uleiului de masline virgin:

- ulei de masline extra-virgin: poate contine pana la 5 grame de acid oleic per 100 grame de ulei si este obtinut dupa prima presare la rece

- ulei de masline virgin: poate contine 2 grame de acid oleic per 100 grame de ulei.

- ulei lampant: 2 grame de acid oleic per 100 grame de ulei

- ulei de masline rafinat: 3 grame de acid oleic per 100 grame de ulei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise