Uleiul de masline a fost de intotdeauna specific zonei si mancarurilor mediteraneene. E versatil, nu are nevoie de refrigerare, are viata mai lunga decat alte produse si este la fel de potrivit pentru mancaruri calde, cat si pentru cele reci.
Grecii valorau uleiul de masline atat de mult, incat doar baietilor virgini le era permis sa culeaga maslinele. Pana in 1970, consumul de ulei de masline in America de Nord era foarte slab, iar in magazine se gaseau doar cateva branduri de ulei de masline. Unele erau de o calitate proasta, altele erau suspectate de a fi false. Apoi, oamenii de stiinta italienti au facut public un studiu care arata ca uleiul de masline nu are colesterol si este foarte sanatos. Astfel, consumul de ulei de masline s-a dezvoltat in toata lumea.

In ziua de astazi, uleiul de masline se gaseste in mai toate magazinele, sub diverse branduri, din diverse tari. Geografia si climatul sunt factori-cheie care determina calitatea uleiului de masline. Uleiul de masline ar trebui tinut intr-un loc intunecat, racoros. Odata ce e deschis, ar trebui consumat in cateva luni, intrucat de oxideaza la contactul cu o cantitate prea mare de oxigen.

Beneficiile aduse de uleiul de masline sunt numeroase. Totusi, cheia este moderatia, intrucat 30 de grame de ulei de masline contin la fel de multre calorii precum untul – 9 calorii pe gram.

Clasificarea uleiului de masline virgin:
- ulei de masline extra-virgin: poate contine pana la 5 grame de acid oleic per 100 grame de ulei si este obtinut dupa prima presare la rece
- ulei de masline virgin: poate contine 2 grame de acid oleic per 100 grame de ulei.
- ulei lampant: 2 grame de acid oleic per 100 grame de ulei
- ulei de masline rafinat: 3 grame de acid oleic per 100 grame de ulei.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 14 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Folosesc foarte mult uleiul de masline,cel extravirgin la salate,iar cel virgin la unele mancaruri.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Interesant articol.Ce ar trebuii sa stim in plus,este cum sa-l folosim. De asemenea, este recomandat sa folositi doua tipuri de ulei de masline: cel extra-virgin pentru salate, sosuri si dressing-uri si cel rafinat pentru prajit. Uleiul de masline extra-virgin este uleiul de prima presa, extras din masline verzi. Acesta are un gust deosebit atunci cand e rece si se foloseste aproape exclusiv pentru salate si dressing-uri de salate. Uleiul de masline virgin este obtinut prin centrifugare, dar nu este tratat chimic, ceea ce il recomanda pentru folosirea la salate, alaturi de cel extra-virgin. Are totusi un gust mai aspru si o aciditate mai mare (2%, fata 0,8% in cazul uleiului de masline extra-virgin). Uleiul de masline rafinat este tratat pentru a atenua gustul puternic si aciditatea ridicata. Desi este un ulei de masline mai slab calitativ, el este ideal pentru prajit. Uleiul de masline rafinat este idel pentru prajit pentru ca are punctul de ardere mult mai ridicat decat uleiul de floarea soarelui. Uleiul de masline arde la 210 grade Celsius, pe cand cel de floarea soarelui la aproximativ 180 de grade. Uleiul de masline isi pastreaza structura, ofera un gust si aspect placute alimentelor prajite si poate fi folosit de pana la 5 ori.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Un articol foarte instructiv !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Uleiul de masline este si un foarte bun diuretic,pentru cei care au probleme cu stomacul.Mai este foarte indicat si pentru problemele hepatice,deci este un foarte bun remediu si un bun aliment pentru sanatatea noastra.

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 23 noiembrie 2009

    Pe 24 noiembrie voi avea o luna de cand inghit in fiecare dimineata cate o lingura de ulei de masline extravirgin si ma simt foarte bine.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Uleiul de masline e o adevarata binecuvantare pentru noi,si aliment si medicament.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    Un articol interesant si foarte bine venit.Multumim pentru sfaturi Sidy.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    Minunat si instructiv articol.

  • Fara foto

    mariana scarlat, 15 septembrie 2009

    Articolul este interesant, dar se pot spune mult mai multe despre uleiul de masline. Uleiul de masline presat la rece este bogat in acizi grasi nesaturati Omega 3 si Omega 6, care impiedica depunerile de grasime pe peretii vaselor sanguine si a peretilor arteriali. Acizi grasi mononesaturati intaresc imunitatea,au efect colagog, antiinfectios, cicatrizant , antianemic, antirahitic, scade colesterolul din sange si previn bolile de inima.

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 15 septembrie 2009

    Un articol foarte bun,felicitari.Sunt de acord cu ceea ce spune Sidy.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

    Este un articol interesant si bine structurat. Intr-adevar uleiul de masline este recunoscut ca fiind un ulei care nu contine colesterol,sanatos,gustos si folosit cu succes atat in alimentatie,medicina cat si in cosmetica …

  • Fara foto

    Cely, 15 septembrie 2009

    Interesant articolul. Multumim.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

    Interesant articolul.Eu am folosit uleiul timp de 3 luni in fiecare dimineata,si chiar nu am mai avut dureri.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

    Interesant articolul...de fapt la fel ca si celelalte publicate pina acum.... Fiind numit prietenul ficatului, uleiul de masline este un bun drenor hepatic si biliar, avand si efect laxativ. Persoanele care au probleme hepatice sau biliare pot lua 1-2 linguri de ulei dimineata inainte de masa sau 1-2 linguri de ulei inaintea fiecarei mese. Este recomandat ca dupa inghitirea uleiului sa se stea culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Pe langa faptul ca este un tonic biliar, uleiul dizolva pietrele din bila.