Totul despre untul clarificat

  In multe retete se vorbeste despre unt clarificat si auzim adesea in jurul nostru despre beneficiile pe care ni le poate aduce si despre aroma irezistibila pe care o da preparatelor noastre. Si pentru ca stim ca multi dintre voi nu stiu exact cum sta treaba cu untul clarificat, astazi o sa va vorbim despre cum se obtine untul acesta cum se depoziteaza si ce beneficii are.  

Totul despre untul clarificat

Pe scurt, untul clarificat se obtine prin separarea partilor lichide si solide ale untului prin fierbere si eliminarea masei proteice a laptelui. Acest fapt face untul clarificat foarte util pentru persoanele care au intoleranta la lactoza. Este bine de stiut ca untul clarificat are un punct de ardere mult mai ridicat, ceea ce il face potrivit pentru prajit.

Pe langa utilitatea de necontestat pe care o are in bucatarie, acest tip de unt este folosit din cele mai vechi timpuri in ayurveda (medicina traditionala indiana), avand numeroase efecte pozitive asupra sanatatii. Untul clarificat ajuta la protejarea vederii, a sistemului nervos, a digestiei, imbunatatind memoria si continand numeroase vitamine, dar si antioxidanti.

Iar acum ca am aflat cat de multe beneficii aduce sanatatii, sa vedem si cum se prepara:

Ingrediente necesare:

200 gr unt fara sare cu minimum 80% grasime

*Puteti folosi orice cantitate de unt doriti. Tot ce trebuie sa aveti in vedere este ca in urma acestui procedeu se va pierde aproximativ 25% din cantitatea de unt. Asadar, daca initial aveati 115 gr de unt, la final veti obtine 85 gr unt clarificat.

Metoda de preparare:

1. Punem untul taiat cubulete intr-o cratita cu fundul gros si lasam sa se topeasca la foc mic.

2. Inlaturam spuma formata la suprafata cu ajutorul unei linguri, fara a amesteca.

3. Dupa aproximativ 15 minute, se va aduna toata grasimea untului la suprafata, la fundul recipientului ramanand reziduurile.

4. Cu ajutorul unui polonic, luati cu grija grasimea (fara a amesteca) si treceti-o printr-o strecuratoare deasa captusita cu tifon, pentru a elimina posibilele reziduuri.

5. Se poate pastra intre 3 si 6 luni in frigider.

Pentru exemplificare, v-am atasat un video:

Voi ati incercat untul clarificat? :-) Si daca nu, am reusit sa va convingem sa o faceti?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor