In multe retete se vorbeste despre unt clarificat si auzim adesea in jurul nostru despre beneficiile pe care ni le poate aduce si despre aroma irezistibila pe care o da preparatelor noastre. Si pentru ca stim ca multi dintre voi nu stiu exact cum sta treaba cu untul clarificat, astazi o sa va vorbim despre cum se obtine untul acesta cum se depoziteaza si ce beneficii are.
 

Pe scurt, untul clarificat se obtine prin separarea partilor lichide si solide ale untului prin fierbere si eliminarea masei proteice a laptelui. Acest fapt face untul clarificat foarte util pentru persoanele care au intoleranta la lactoza. Este bine de stiut ca untul clarificat are un punct de ardere mult mai ridicat, ceea ce il face potrivit pentru prajit. 
 
Pe langa utilitatea de necontestat pe care o are in bucatarie, acest tip de unt este folosit din cele mai vechi timpuri in ayurveda (medicina traditionala indiana), avand numeroase efecte pozitive asupra sanatatii. Untul clarificat ajuta la protejarea vederii, a sistemului nervos, a digestiei, imbunatatind memoria si continand numeroase vitamine, dar si antioxidanti.
 
Iar acum ca am aflat cat de multe beneficii aduce sanatatii, sa vedem si cum se prepara:
 
Ingrediente necesare:
 
200 gr unt fara sare cu minimum 80% grasime
 
*Puteti folosi orice cantitate de unt doriti. Tot ce trebuie sa aveti in vedere este ca in urma acestui procedeu se va pierde aproximativ 25% din cantitatea de unt. Asadar, daca initial aveati 115 gr de unt, la final veti obtine 85 gr unt clarificat.

Metoda de preparare:
 
1. Punem untul taiat cubulete intr-o cratita cu fundul gros si lasam sa se topeasca la foc mic.
 
2.  Inlaturam spuma formata la suprafata cu ajutorul unei linguri, fara a amesteca.
 
3. Dupa aproximativ 15 minute, se va aduna toata grasimea untului la suprafata, la fundul recipientului ramanand reziduurile.
 
4. Cu ajutorul unui polonic, luati cu grija grasimea (fara a amesteca) si treceti-o printr-o strecuratoare deasa captusita cu tifon, pentru a elimina posibilele reziduuri.
 
5. Se poate pastra intre 3 si 6 luni in frigider.

Pentru exemplificare, v-am atasat un video:
 


Voi ati incercat untul clarificat? :-) Si daca nu, am reusit sa va convingem sa o faceti?

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Monica Soos, 20 februarie 2015

    L-am facut de cateva ori, e f. bun

  • Fara foto

    Merlusca Elena, 19 februarie 2015

    aaa, si apropo, nu este unt clarificat, este unt clarifiat, dupa med Ayurvedica, ar fi fost mai ok daca nu era facut in cratita aia de aluminiu, asa mi s a parut ca e aluminiu, atunci, nu am facut un medicament , ci o otrava, sa aveti o zi buna!

  • Fara foto

    Merlusca Elena, 19 februarie 2015

    dupa fierbere completa, grasimea este translucida, nu mai are acea tenta de lapte, in felul acesta tine cateva luni si daca nu este infrigider, se mai numeste ghee, ceea ce se mentioneaza in Biblie.....

  • Fara foto

    Ioan Reis, 18 februarie 2015

    este forte bun