Iubim preparatele cu paste. Acesta nu este un secret. Ne plac atat variantele lor clasice precum Carbonara, Bolognese sau Alfredo, cat si pastele cu legume, fructe de mare sau, de ce nu, chiar si cele simple, doar cu ulei, usturoi si ardei iute.

Si pentru ca stim ca si voua va plac tare mult, am decis sa le dedicam lor articolul de astazi. Este foarte important sa stim cateva trucuri de baza legate de prepararea lor. Iata care sunt regulile pe care trebuie sa le urmam inainte de a gati un fel de mancare cu paste.
 
 
1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri.
 
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude.
 
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
 
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea mult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
 
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
 
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
 
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
 
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Lucia Gheorghe, 20 iunie 2014

    da.da. dar nu ingrase ?

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2013

    Bune sfaturi !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2013

    Adevarat...

  • Fara foto

    Stela Popa, 25 noiembrie 2013

    multumim pentru sfat e bine primit

  • Fara foto

    Adina Panaite, 24 noiembrie 2013

    1. Fara sare vor avea un gust fad, "din plin" din experienta mea inseamna o lingura (din alea nu foarte mari)de sare la aprox 5l de apa. 2. In Italia, cantitatea ideala de paste la o masa este de 80g de paste uscate/persoana. Atentie deci la cantitate, mai ales daca ne gandim la silueta, in rest carbohidratii din paste sunt esentiali pentru o dieta sanatoasa. 3. Un pic (1/2 cana) de apa in care au fiert pastele (deci cu amidon) inglobata in sos este esentiala pentru a obtine un sos cremos si gustos 4. Pastele nu se spala dupa fierbere! Atentie insa la timpul de fierbere, sa nu fie prea moi, "al dente" nu inseamna tari si nemancabile, ci numai bune de mancat dupa reteta originala:)

  • Fara foto

    Octavian Cozma, 23 noiembrie 2013

    Sarea aia din plin adaugata in apa se pare ca ajunge in sos ulterior. E o idee buna?

  • Fara foto

    Luminita Velehorschi, 23 noiembrie 2013

    incercati pastele din porumb.sunt delicioase!!!

  • Fara foto

    Vali Iarca, 22 noiembrie 2013

    sunt foarte bune dar nu in cantitate mare

  • Fara foto

    Anca Iacomi, 22 noiembrie 2013

    Sunt bune,gatite in toate modurile posibile..:D atentie la cantitate insa..:D