Saptamana trecuta, v-am intrebat, prin intermediul TPU.ro, care este locul in care ati mancat cel mai bine in concediu. Chiar daca mai e ceva vreme pana la vara, cand ne vom risipi sa petrecem vacanta in diferite colturi ale tarii sau chiar lumii, putem sa visam cu ochii deschisi si sa ne aducem aminte unde am mancat cele mai delicioase preparate atunci cand am fost in concediu.
Raspunsurile s-au impartit, fireste, in doua mari tabere: in tara si in strainatate.

Pentru Romania, a fost mentionat cu drag Ardealul. “In Ardeal. Au o super mancare ardelenii si gustoasa si nu e nici grasa. Gatesc f f bine, in opinia mea. Din multe motive Ardealul e regiunea mea de suflet dintre toate pe care le-am vizitat.”, spune psiholoaga. Sidy, una dintre utilizatoarele noastre dragi, ne povesteste asa: “De cite ori am ocazia sa parcurg drumul de la Alba Iulia la Sibiu....ma opresc la Miercurea Sibiului. Au acolo o mancare pe gustul meu, indestulatoare, la un pret accesibil si ce mi-a placut mereu a fost servirea !!! Totul este foarte rapid si ospatatii isi fac meseria ! Cred ca deja sunt cunoscuta pe la ei ....!”

Alte locuri indragite au fost Moldova, Cheile Gradistei, Delta Dunarii, Moeciu, Piatra Neamt sau Mangalia. De asemenea, cativa utilizatori ne-au povestit ca ei prefera mancarea de la tara, pentru ca e mai naturala si, desigur, mult mai gustoasa. “Oriunde am fost, mancarea de la tara a fost cea mai gustoasa. De acea, pe cat posibil, nu ma duc la restaurante, ci ma las invitat la case sau la gospodarii din turismul rural.”, spune utilizatorul Bula.

In ceea ce priveste strainatatea, cea mei indragita a fost Grecia, urmata de Turcia, Italia, Paris si Portugalia. Ca destinatii mai exotice, ni s-a povestit ca se mananca foarte bine si in Iordania, Ibiza sau Insula Hvar – Croatia (“Insula Hvar din sudul Croatiei! O masa pe cea mai insorita insula din Croatia, loc superb pentru relaxare si o vacanta. Tigaie cu fructe de mare, salata mediterana,sampanie si inghetata prajita, toate aromate cu mirosul de la cea mai frumoasa mare din lume. Superb... “, spune DentistMKD). In Iordania, se pare ca pestele e la mare rang: ”In Aqaba(Iordania),friptura de peste din marea rosie cu o salata de cruditati..desi eu nu prea agreez pestele..delicios!!” ne mai povesteste altcineva.

Totusi, sa nu ne oprim aici. Voi unde ati mancat cele mai bune preparate in vacanta?

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 40 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    In judetul Brasov.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    Pot sa spun ca se mananca bine si in Romania,daca mergi la un restaurant select.In strainatate,am mancat foarte bine in Frankfurt,Stutgart,Munich,Dusseldorf,Koln,Badhomburgh,dar si in Grecia, in insula Corfu.Au o multitudine de preparate foarte fine si sofisticate.Bani daca sunt ne putem infrupta cu de toate.Un articol foarte bun,dar si in Romania se mananca foarte bine.Felicitari pentru articol.

  • elena

    ELENA (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009

    La select holidey in bran este excelent, mancare proaspata si primirea super.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    In comuna Parau,judetul Brasov,oameni gospodari si primitori.

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

    Poate nu cel mai bine,dar f. bine am mancat la Sovata,la restaurantul Danubius...excelent meniu,variat si f. gustos...

  • elena

    ELENA (Chef de cuisine) , 09 iunie 2009

    La Plaiul Foi in Zarnesti se mananca super bine si ospatarii sunt la cererea clientului, mancare proaspata si pe gustul oricui.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    Daca e sa fac un clasament unde am mancat cel mai bine in concediu pe primul los s-ar situa Grecia,in insula Thassos.

  • Fara foto

    andra, 24 aprilie 2009

    Robinson Predeal

  • Fara foto

    Violeta Andreea M (Bucatar) , 22 aprilie 2009

    Super mancare va recomandand la Pensiunea Poiana Izvoarelor, dse langa Vatra Dornei, mancare f buna, f multa si f ieftina, personalul f dragutz1 www.pensiuneapoianaizvoarelor.ro

  • Fara foto

    manzatr (Bucatar) , 21 aprilie 2009

    La marginea orasului Roman, restaurantul"MARYKO INN" - mancare buna, decor superb.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2009

    Cel mai bine am mincat in Grecia acolo am petrectur un concediu de vis. Si tot de atunci am incercat sa-mi schimb alimentatia , incercind sa tinem o dieta mediteraneana.

  • Fara foto

    gigi, 13 aprilie 2009

    La Predeal orice mancare a fost delicioasa.

  • Fara foto

    Cornelia (Bucatar) , 12 aprilie 2009

    Am fost in concediul de iarna...in Olanda la Delfzijl..un orasel f frumos si linistit in N-ul tarii..am mancat f bine la Restaurantul Eemshotel, gratar de somon garnisit cu salata de cruditati si ananas... superbaaaa, iar in loc de painea cu care noi suntem atit de obisnuiti, exista un bol cu cartofi f mici si rotunzi prajiti...si totul la un pret destul de bun.Restaurantul avea un semineu in mijlocul lui si totul era plin de flori naturale.Despre peisajul care competa meniul(scris doar in olandeza) nu pot spune decit ca era pe o platforma la aproximativ ...250m deasupra apei...trecuse mareea si nivelul marii era in scadere...

  • Fara foto

    adib, 05 aprilie 2009

    In tara: Mirecurea Sibiului, cu ciolanu de fasole si ciorba de burta; restaurantul Rovin din Gilau (langa Cluj) cu preparate de pastrav dar si altele, ieftin, portii generoase, excelent) ceva mai departe de Gilau, la 20Km, Leghia unde daca ai mancat o data, musai sa revii, terasa Capus ceva mai spre Oradea, langa Izvorul Crisului. In Europa: Keszthely - un restaurant-casa, cu mancare excelenta, fara putoarea de fum de tigare de la noi, cu portii mari, la aproape 1/2 din pretul de la noi(oare de ce?)( friptura de caprioara cu sos si crochete de cartofi= 1800 huf) 143huf=1leu. Barcelona, fructe de mare, mezeluri, peste, ... .

  • Fara foto

    Eduard (Maestru bucatar) , 05 aprilie 2009

    Cred ca este necesar un articol cu zonele si locurile unde s-a mancat prost,unde nu mai merita sa treci a doua oara,de exepmplu restaurantul de la Lacul Rosu de pe maulul lacului,acu 4 ani era o mancare foarte buna si gazde ospitaliere,anul trecut in plin sezon a lasat de dorit la toate capitolele.

  • Fara foto

    Eduard (Maestru bucatar) , 05 aprilie 2009

    Eu incocedii am mancat foarte bine si ieftin in zona Tusnad la pensiunile unguresti si sasesti,a fos gata repede si bun si destul de ieftin,de asemenea si in zona Herculane mancare a fost la fel de buna si mai ieftina ieftina-2 pesroane nu ajunegau la 50 lei cu tot cu spaga.

  • Fara foto

    Florin, 03 aprilie 2009

    In Vatra Dornei,urcind spre telescaun pe partea dreapta a drumului este o pensiune cu restaurant unde daca nu te gindesti la ce spun medicii iti comanzi o ciorbita,felul doi o tochitura moldoveneasca,stropite cu un pahar de vin alb si rece apoi vine bomba culinara: papanasi cu afine si frisca.Sotia mea a mai comandat o portie si avea de gind sa mai comande dar am speriat-o eu spunindu-i ca are colesterolcit pentru o luna(papanasii).Este un restaurant exta desi este simplut,personalul este foarte binevoitor(ca de alt fel toti cei din zona,cu exceptia militienilor).O alta unitate din zona care mi-a placut a fost la cabana Zugreni(pe drumul ce duce la Piatra Neamt).Acolo am mincat un singur fel de mincare adica o tochitura.Credeam ca asa o sa tinem un pic de regim,dar cind a venit comanda am ramas fara "grai"cum zic cei de acolo.Tochitura era pusa pe aceiasi farfurie cu mamaliguta si era compusa din:carne macra bine prajita,doua oua ochiuri,cirnati de casa prajiti,citeva ciuperci,brinza de burduf,telemea de capra,din toate cite cca.200gr.puse pe o farfurie care eu acasa(Mangalia)ii spun platou(ceva asa cam cit volanul de la masina).Bineinteles ca nu am putut sa mincam nici macar jumatate din acea farfurie.Am uitat sa va spun ca pe masa linga fiecare portie ne-a adus si cite o cana mare cu lapte proaspat de la vacile lor.Nu stiu cum pot cei de acolo sa manince astfel dar am auzit ca traiesc foarte mult si de doctori nu prea le duc dorul.

  • cristikoch

    cristikoch (Bucatar) , 03 aprilie 2009

    Pot spune ca am fost in trecere prin Deva venind din concediu si m-am cazat la Villa Europa din Deva, nu va pot spune, preparate la inaltime internationala, nu pot sa zic ca in Europa am simtit cu adevarat asemenea gusturi. Te intampina un maestru bucatar care se si ocupa personal de fiecare comanda, in timp ce-ti povesteste despre arta culinara pe care o practica de 19 ani, acel maestru al gastronomiei. Nu va pot povesti despre gusturile si combinatiile pe care le preara si aranjamentul farfuriilor, chiar le-am facut poze la preparate. Asa ca va recomand, daca treceti prin Deva, sa faceti un popas pe la Villa Europa, pentru a savura cu adevarat delicateste. Putin cam scumput, dar merita.

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Vara trecuta am fost la Balcik, in Bulgaria si am fost deosebit de impresioanta de stilul lor de a fi gazde si de a servi masa. Meniul la restaurant era combinat ca bucataria internationala, insa toate bucatele erau preparate foarte bine. Din bucataria lor mi-au atras atentia supa de peste, placintele, sortimentele de rahat si INGHETATA. Este pacat sa ajungi in Bulgaria si sa nu incerci aceste preparate.

  • Fara foto

    nico, 03 aprilie 2009

    Cel mai bine am mancat in Argentina. Carnea lor de vaca e atat de frageda, dar de fapt toata carnea preparata de ei ti se topeste in gura. Sa mai amintesc oare si de servire? Totul este de 5*.

  • Fara foto

    DANAURA, 03 aprilie 2009

    Adevarul este ca cea mai buna mancare este cea de la mama de acasa ! Imi ramane in amintire gustul fiecarei mancari facuta de ea si oricat de mult as incerca eu sa ajung la gustul acesta, nu reusesc! Fireste, ca si la restaurant mancarea este excelenta, servirea ireprosabila, gusturile, prezentarea imbietoare, dar...

  • Fara foto

    Oanaeste (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    La Nice am mancat cele mai bune preparate din peste si fructe de mare, iar in Austria cel mai bun strudel, carnati traditionali si snitel vienez.

  • Fara foto

    amelia (Bucatar) , 03 aprilie 2009

    Cel mai bine am mancat in concediul de anul trecut facut la Baile Felix. Am incercat mai multe locuri in care sa luam masa si peste tot am dat de ospatari ca la carte si mancare pe masura.

  • Fara foto

    CCC, 03 aprilie 2009

    Nimeni nu a amintit de bucataria ungureasca. Gustoasa, condimentata, iti incanta simturile! Merita un drum pana in tara invecinata, doar pentru a savura o portie adevarat de gulas!

  • Fara foto

    patricia - alice toma (Bucatar) , 03 aprilie 2009

    Eu pot spune ca anul trecut am fost intr-un tur al Europei si cel mai bine am mancat in croatia, intr-un mic sat pescaresc, Fazana se numea. Am mancat platouri cu fructe de mare si mai multe feluri de pesti, proaspete toate, fireste, si cu un gust divin. Apoi am mai mancat bine in Portugalia si in Paris, la un anume restaurant mai deosebit....

  • Rahela

    Rahela (Maestru bucatar) , 03 aprilie 2009

    Sunt de acord ca in Grecia se manaca bine, dar pe primul loc ramane Argentina...Cu faimoasa vita argentiniana, gatita asa cum numai ei stiu, lasata la gratar ore intregi, cu painicile si untul de la inceputul mesei, cu muzica de atmosfera, cu chelnerii extraordinari...

  • Fara foto

    marinaemy, 03 aprilie 2009

    Eu in concediul de anul trecut am fost la mare normal dar am avut ocazia si am fost cu sora mea care avea bilet de 2 saptamani la Sovata la hotel DANUBIUS de 5 stele si acolo aveau bufet suedez ,a fost fff frumos merita sa mergeti.Tot acolo este si lacul URSU care are un strat de nu stiu cati metri adancime apa sarata si unul de apa dulce singurul lac de acest gen din europa.Daca am sa reusesc si in aceasta vara tot acolo am sa merg

  • turningtorso

    turningtorso (Bucatar) , 03 aprilie 2009

    Merge sa adaug si alta tara? Daca DA, atunci Croatia, Zagreb, Medvenica! Un super restaurant, cu o super servire, meniu delicios, oricum ceva specific... oricum recomand daca ajungeti!

  • Fara foto

    ella, 02 aprilie 2009

    Da ,cu adevarat in concediu cel mai bine am mancat in Grecia.Tzatziki facut la ei acasa din iaurt de capra si verdeturi specifice ,nu improvizatii.Am mancat frigarui de oaie si asta fara sa imi dau seama ce e de fapt ,excelent marinata si fripta(de obicei nu ma ating de oaie pt ca are gust de seu!!!).Multe bunatati incepand cu ciorbica si salate si terminand cu deserturile ca de pilda gogosile pufoase si ultra dulci de pe plaja.Nu poate sa nu fie pe gustul majoritatii.Merita mers si incercat ,nu numai mancarea!!!

  • Fara foto

    oana (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Cel mai bine am mancat la Vatra Dornei, vila Simina. Este o vila de 3 stele (ca pret), insa ca si conditii ii dau fara discutie 5 stele. Am gasit intamplator camera libera acolo si am stat 3 zile. A fost exceptional. Au un meniu foarte bun si variat. Preturile sunt foarte avantajoase iar portiile sunt imense; cu siguranta nu veti putea manca tot. Servirea este ireprosabila, nu veti astepta o ora sa va aduca mancarea.

  • Fara foto

    Constantin, 02 aprilie 2009

    Cel mai bine am mancat la Albena, restaurantul Kaliakra. A fost all inclusive. Nu-mi place sa mananc nici macar o data pe luna un fel de mancare. La mine diversitatea si creativitatea / inovarea sunt esentiale pentru placerea de a manca si sanatate.

  • Fara foto

    Oana0209 (Bucatar) , 02 aprilie 2009

    Bucataria portugheza este una dintre cele mai apreciate din europa de vest, poate fi caracterizata ca avand specialitati foarte gustoase si usor de preparat. Influenta vechilor colonii asupra mancarurilor portugheze e clara, in special prin marea varietate de condimente utilizate. Usturoiul e folosit des, la fel si patrunjelul. Portugalia este o natie cu vocatie maritima si asta se reflecta in cantitatea de peste si fructe de mare consumata de portughezi. Pestele cod (bacalhau) este mancarea nationala a lor, despre care se spune ca se poate prepara in cel putin 365 feluri, cate un fel pentru fiecare zi din an. Sardinele sunt foarte apreciate, ca si caracatita si crabul. Carnea este foarte utilizata in mancarea portugheza, in special porcul si berbecul. Forma cea mai comuna de preparare e la cuptor sau tocana. Ce nu se poate servi imediat se transforma intr-o varietate de produse din carne, in special carnati foarte deliciosi (linguiça-»cu ceapa, usturoi si ardei; chouriço-»carnati uscati picanti). Legumele sunt des folosite in bucataria portugheza unde orezul alb si cartofii sunt deseori intalniti ca garnitura. Dulciurile sunt punctul forte, in special deserturile bazate pe galbenusul de ou. Acestea sunt pudrate cu multa scortisoara sau vanilie. Deserturile favorite ale portughezilor am remarcat ca sunt orezul dulce, crema de lapte si budincile, dar si torturile si pastelurile crema. Locuiesc in Potugalia de 5 ani, cunosc destul de bine bucataria portugheza si imi face placere sa gatesc in casa diverse retete portugheze. Consider ca au retete sanatoase si un stil original de preparare a diverselor ingrediente. O experienta interesanta...si delicioasa!

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    In vacanta, cel mai bine am mancat in Tenerife.Mancarea este foarte diversificata si foarte gustoasa.

  • Fara foto

    Kar8on (Bucatar) , 02 aprilie 2009

    Cheile Gradistei este numele unui complex turistic din Moeciu, nu inteleg de ce ii se face reclama mascata in acest articol si apare alaturi de locatitati sau de regiunii? Iar de ceva timp mancarea "tradionala" din restaurantul complexului cam are gust de Metro! :(

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    In concediu am fost in Maldive. Normal, am incercat fructe de mare! Si iar normal, nu am mancat! Cu tot regimul, am comandat salata orientala; mare surpriza: am fost servit foarte prompt! Sotia a comandat oua benedict, alge (au), nu stiu cum se numeste, dar sunt flori, doar flori! Eram cu prieteni cu fite, dar sotia a spus ca a vazut documentarul despre flori si a fost incantata. Amandoi tinem regim, nu de slabit! Si eu am mancat pui si sotia lactate. Sunt mai multe de ...spus.

  • Fara foto

    mara, 02 aprilie 2009

    Hmmm...grea decizie! M-as putea gandi la plaja Malia din insula Creta, cu nisip auriu si fin, fin, pe tarmul careia am degustat o salata greceasca delicioasa la umbra unor pini. Atmosfera a facut totul!

  • alynapopa84

    alynapopa84 (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Pentru mine mancarea din Ardeal si mancarea din Moldova este speciala, in aceste tinuturi am mancat cea mai buna mancare gatita. Si ai ce vizita nu gluma... Noi nu ne cunoastem tara noastra si toate locurile frumoase si vrem in alte tari. E pacat.

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Da, sunt de acord cu cei care sustin ca cea mai indragita destinatie de vacanta este Grecia si ca acolo au mancat cel mai bine.Bucataria greceasca poate oferi fiecaruia exact ce isi doreste ,iar mancarea poate fi mai usoara sau mai consistenta ,in functie de gust, preferinte sau regim de viata.De la preparate din peste ,care au o bogata traditie ,pana la carne sau produse lactate si fructe ,exista o paleta larga de combinatii si retete,de la cele mai simple si la indemana pana la cele mai rafinate si complexe din punct de vedere al prepararii.Am mancat fel de fel de placinte cu branza, spanac,praz,salate, prajituri cu miere sau must,mancaruri de linte sau fasole gigant, dar cel mai mult mi-a placut stufatul de melci,udat cu un vin alb,spumos si scanteietor-Zitsa".Bucataria greceasca este o combinatie miraculoasa de soare, mare si multa lamaie.

  • Fara foto

    Cely, 02 aprilie 2009

    Cea mai buna mancare am gasit-o in Viseu. Servire ireprosabila, produse fcute in casa, mezelurie de casa de nota 10

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Cel mai frumos si de neuitat concediu l-am petrecut in Maramures.Atat peisajul atragator,oamenii ospitalieri si mancarea extraordinara.Am facut o cura de pastrav si alte preparate din zona respectiva. Apoi,in Statiunea Predeal cel mai bine am mancat la "Mama Maria"(este un restaurant de familie).Se serveste orice mititei,papanasi,ciorbe,fripturi,au gustul de acasa.Daca ajungeti in Predeal nu ocoliti "Mama Maria"(este aproape de Hotelul Armatei),nu veti regrata.