Tortul miresei dateaza din vremuri vechi, inca din timpurile romane. Desigur, romanii nu aveau torturi elaborate, cu decoruri si creme fine. De fapt, ei foloseau felii de paine de grau, care erau rupte deasupra capului mirilor, pentru a le aduce noroc si prosperitate.
Firmiturile care cadeau pe jos simbolizau norocul si fertilitatea pentru mire si mireasa si se considera ca vei avea noroc daca “ciuguleai” din ele.

In timpul Evului Mediu, torturile miresei erau pur si simplu biscuiti sau prajiturele mai tari. Pe vremea aceea, invitatii aduceau fiecare cate un mic tort (de marimea unei briose) la nunta, care erau puse unul peste altul, iar mirii trebuiau sa se sarute deasupra tuturor torturilor, pentru a le aduce noroc in casnicie.

In secolul al XVII-lea, brutarii francezi luau chifle din grau, le puneau una peste cealalta si le acopereau de crema. Acesta a fost momentul in care tortul miresei a inceput sa semene cu cel din zilele de astazi.

Acum, formele unui tort de nunta sunt variate: patrate, rotunde, rectangulare, in forma de inima... In trecut, torturile miresei erau considerate un simbol si toata lumea avea acelasi tort alb, simplu. Din fericire, acum avem voie sa experimentam cat putem cu tortul de la nunta si sa-l facem cate de colorat si aromat dorim. De obicei, mireasa hotaraste directia in care merge tortul (din punctul de vedere al gustului si culorii) si discuta cu o cofetarie, care i-l prepara dupa gustul ei.

De regula, la nunta, exista obiceiul ca mirii sa taie impreuna tortul, apoi sa-si dea unul altuia sa guste dintr-o felie, acest lucru simbolizand grija pe care o vor avea pe viitor unul fata de celalalt.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Despina Kaitor, 25 ianuarie 2014

    ce dragutzz

  • Fara foto

    Alexia (Bucatar) , 03 mai 2013

    Foarte interesant articol. Chiar nu am avut habar ca tortul miresei exista din Evul Mediu... Din aceasta cauza este si vedeta serii. Fiecare isi face tortul mult visat, dupa propriul gust. Personal, eu o sa merg spre Deliciile Kronstadt torturi nunti ca sa realizeze un tort de nota 10. Vreau sa fie laudat:D

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Felicitari pentru idee !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Nu am stiut semnificatia tortului miresei.

  • Fara foto

    Daniela Lazar, 14 septembrie 2009

    Mai multe despre asta gasiti si in articolul de mai jos: http://www.timpultau.ro/liber/Istoria-tortului-miresei*id_2038-articol.html Poate chiar sursa de inspiratie, de ce nu? ;)

  • Fara foto

    Alexandra, 14 septembrie 2009

    Pacat ca am evoluat la 'pretentii' dar am marit numarul de divorturi. Oare vor mai fi cupluri sa-si sarbatoreasca 50 de ani de casatorie?

  • Fara foto

    cepi laurentia, 12 septembrie 2009

    Felicitari pentru istoricul tortuletului!Pentru mine evenimentul la care tortul de nunta este prezent,este recent.Pe 30.08.09 a avut loc nunta fiicei mele,cu cel mai special barbat.Retraiesc si acum...acele momente unice.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 11 septembrie 2009

    Ce mult a evoluat tortul pana in zilele noastre.

  • Fara foto

    Elida, 11 septembrie 2009

    Foarte interesant articolul. Felicitari pentru idee. Chiar daca la nunta mea nu am stiut originea si simbolul tortului, acesta a reprezentat una dintre prioritati pentru mine si cred ca asa ar trebui sa reprezinte pentru toate miresicile.

  • Fara foto

    simona maria, 11 septembrie 2009

    Imi place foarte mult articolul, este foarte interesant, iar eu mai astept astfel de dezvaluiri.

  • Fara foto

    simona maria, 11 septembrie 2009

    Imi place foarte mult articolul, este foarte interesant, iar eu mai astepe astfel de dezvaluiri.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 11 septembrie 2009

    Interesant articolul,chiar nu stiam cu era tortul miresei in antichitate.Astazi este cel mai dulce moment al nuntii.

  • Fara foto

    doina, 11 septembrie 2009

    Din cateva randuri afli cam tot ceea ce trebuie sa stii despre un "subiect"atat de important -tortul miresei.Cu ata mai mult pentru mine - fiica mea are nunta la inceputul lui noiembrie . Ne-ati obisnuit cu articole de calitate. Cum sfaturile legate de alimentatie sunt foarte greu de dat noii generatii,mi-am facut un obicei din a trimite un EMAIL copiilor mei cu retete culinare,punctand astfel ceea ce nu reusesc prin alte metode... Felicitari!

  • Fara foto

    mirela nicoleta, 10 septembrie 2009

    Am gresit votul vroiam sa dau maxim. Imi place mult articolul. Va multumesc. Ma simt un pic acasa cand citesc retetele si "stiati ca...",asa numesc eu toti ce scrieti.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

    Eeeei, tortul miresei... ce amintiri placute imi trezeste acest articol...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Foarte interesant articolul ...Intotdeauna surpriza dulce (tortul)este atractia principala pentru majoritatea asa ca ,un bucatar sau un cofetar bun si foarte rabdator indeplineste orice gust,idee sau vis!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Articolul imi aminteste de tortul pe care l-am avut la nunta. Cantarea 50 de kg. Era imens. Frumos articol.

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Interesant articol!Azi, nu concepem vreo sarbatoare fara tort si e de la sine inteles acest lucru.Nimic altceva nu poate defini mai bine onomastica, ziua de nastere, o sarbatoare in familie ca tortul ornat cu fructe, ciocolata , lumanari, artificii etc.

  • Fara foto

    zana b., 08 septembrie 2009

    Normal,acum suntem mult mai evoluati fata de vremurile acelea,si ne dorim fie la nunta ,zi de nastere sau orice alta petrecere un tort cat mai viu colorat cat mai gustos, cat mai aromat.Cofetarii sunt cei care ne ajuta atunci cand le cerem ajutorul.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Foarte interesant acest articol,felicitari.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

    Intr-adevar momentul aducerii tortului miresii, la o nunta, este un moment plin de o mare incarcatura emotionala pentru miri, parinti si alte rude. Toata lumea asteapta acest moment pe care , de obicei , il imortalizeaza in fotografii sau filmulete, deoarece tortul miresii are cele mai variate forme, este frumos decorat...maiestria cofetarilor isi spune cuvantul.. (eh, ma apuca nostalgia vremurilor trecute....)