Tortul Padurea Neagra este un desert german, facut de obicei dintr-un blat cu cacao, frisca, visine sau cirese si fulgi de ciocolata. De obicei, se adauga si lichior sau rom pentru insiroparea blatului.
Regiunea Padurii Negre din sudul Germaniei e cunoscuta pentru visinele sale Morello si pentru Kirsch, care este un brandy din visine dublu-distilat. Nu e surprinzator, astfel, ca un desert facut din ambele ingrediente face parte din repertoriul culinar al regiunii.

Tortul Padurea Neagra are un blat din cacao, straturi de frisca si visine Morello imbibate in Kirsch intre feliile de blat si este decorat cu frisca, visine si fulgi de ciocolata. Straturile de blat sunt insiropate cu Kirsch, dar se poate folosi si brandy sau rom.

Cea mai veche versiune a tortului dateaza, probabil, de la sfarsitul secolului al XVI-lea, cand ciocolata a inceput sa fie inclusa in retete de torturi si prajituri. Cel mai probabil, primul tort Padurea Neagra nu a fost un tort conventional, ci un desert bazat pe cirese/visine, frisca, Kirsch si biscuiti.

Iata si o reteta de tort Padurea Neagra:

Timp de preparare:
3 h (complexitate ridicata)

Ingrediente:

Blat
3 oua la temperatura camerei
250 g faina
300 g zahar
115 ml ulei
50 g cacao
225 ml lapte
1 1/2 lingurita praf de copt
3/4 lingurita bicarbonat
1 pliculet de zahar vanilat
1/4 lingurita sare
ulei si faina pentru tapetat forma

Umplutura
2 borcane de visine in kirsch (500 g) sau in visinata slaba
250 g frisca batuta cu zahar pudra

Montarea tortului
500 g frisca batuta cu zahar praf
zeama de la visine

Mod de preparare:

1. Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina o forma cu diametrul de 21-23 cm. Intr-un vas de mixer se amesteca faina cu zaharul, zaharul vanilat, cacao, bicarbonatul, praful de copt si sarea. Se adauga ouale, ulei, laptele si se amesteca pana se omogenizeaza.

2. Se toarna compozitia in forma si se da la cuptor aproximativ 40 de minute. Se verifica blatul daca este copt cu o scobitoare. Daca o infigeti in mijloc si iese curata inseamna ca este facut. Se lasa sa se racoreasca pe un gratar.
Umplutura si montarea tortului.

3. Blatul racit se taie in 3 felii egale pe orizontala. Pastrati felia pe la fund care este cea mai dreapta pentru pus deasupra. Pe un platou se pune prima felie si se insiropeaza cu zeama de la visine. Se pun 125 ml de frisca. Pe frisca se pun visinele dintr-un borcan, scurse. Se preseaza cu mainile ca sa intre in frisca. Se repeta operatia cu a doua felie de tort; insiropat, 125 ml frisca, al doilea borcan de visine.

4. Se pune ultima felie cu fundul in sus pentru a avea o suprafata uniforma. Se insiropeaza. Se pune frisca mai intai pe margini in golurile formate la montarea tortului.

5. Se acopera cu frisca si se decoreaza dupa preferinta. Pe margine se poate pune ciocolata rasa. Se acopera si se da la frigider cel putin 5 ore.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 28 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gyongyi Eniko, 07 ianuarie 2015

    Tortul "Padurea Neagra ", dupa aceasta descriere este ceva foarte bun, ma refer la componente, dar se mai poate umbla la decor, dupa gustul fiecaruia...

  • Fara foto

    Gyongyi Eniko, 07 ianuarie 2015

    Cred ca este delicioasa, dar cred ca daca visinele din compot s-ar trata putin cu esenta de rom (sau cu f. putin rom) ar fi si mai gustoase. Am servit ceva asemanator la o zi de nastere, dar fara frisca si a fost deosebit, dar a fost si crema de ciocolata si peste ea visine , iar blatul de desupra a fost glazurat cu ciocolata cu rom .

  • Fara foto

    Spir Manuela, 12 mai 2014

    eu o sa adaug o crema de ciocolata,in mijloc si o crema cu iaurt de visine....se poate creea

  • Fara foto

    Spir Manuela, 12 mai 2014

    eu o sa adaug o crema de ciocolata,in mijloc si o crema cu iaurt de visine....se poate creaa

  • Fara foto

    Roxana Csibi, 19 februarie 2014

    da si mama face lafet da mai bun

  • Fara foto

    Gabriel Marcel, 29 decembrie 2013

    super

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Trebuie incercat !

  • Fara foto

    livia c., 19 august 2009

    Excelent!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 august 2009

    Da, e interesant, ceva in genul in care taiau la tara mamaliga pt mamaliga cu branza, imi aduc aminte cum proceda bunica.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Ingenioasa ideea ta Eva,de a taia tortul.Am sa incerc si eu.Multumim

  • Eva Fischer

    Eva Fischer (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Si eu fac acest tort, nu tin minte reteta, o am intr-o carte, dar in principiu e cam la fel. E una din cele mai bune torturi, dupa parerea mea. Am si un patent, cum sa taiem blatul in trei felii, drepte, fara cutit! Ne folosim de o ata, preferabul de brodat, ca e mai groasa si rezistenta, o legam in jurul tortului, NU O INNODAM! la nivelul la care vrem taietura si contimuam ' incet sa tragem de cele doua capete ale atei, pana cand ramanem in mana cu ata dreapta, cu un nod. Aceasta operatie o repetam si pt. a doua felie. Succes!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    E un tort fin si gustos, dupa cum si arata.

  • Fara foto

    brindusa, 11 august 2009

    Suna minunat, arata super! Trebuie incercat.

  • Fara foto

    veronica, 07 august 2009

    Felicitari, arata bine, sper ca e si gustos.

  • Fara foto

    mirela, 07 august 2009

    E mai mult decat delicios... L-am facut si imi place la nebunie. Numai cand ma gandesc la combinatia ciocolata si visine papilele mele o iau razna!!!

  • Fara foto

    Ioana, 07 august 2009

    Stelele le dau dupa ce-l gust !! Nu ma mai incred de mult in vorbe ... Daca le merita il adaug la lista mea de torturi !

  • Fara foto

    alexandra R, 07 august 2009

    Nu mi se pare gustos ,doar blat cu frisca si visne?? Nu imi este pofta!

  • Fara foto

    Samyra, 06 august 2009

    Interesantä präjiturä,sunt sigurä cä e foarte gustoasä, eu as numi-o insä "Tort cu cirese". Pentru tortul original "Pädurea Neagrä" avem nevoie de: Prima podea: 125g fäinä, 10g cacao, 1 linguritä praf de copt, 50g. zahär, 1 plic vanilie, 1 albus de ou, 50g. unt. A doua podea: 3 ouä, 1 gälbenus de ou, 2 linguri apä caldä, 100g zahär, 1 plic vanilie, 3-4 picäturi esentä de migdale, 1 prizä scortisoarä, 75g fäinä, 10g cacao, 25g amidon, 1 ½ praf de copt. Compozitia: 750g cirese färä samburi, 80g zahär, 40g amidon, 3 linguri rachiu de cirese, 2 linguri apä, 2 lingurite gelatine, 500ml friscä lichidä, 1 plic vanilie, 1 lingurä zahär, 40-50g fulgi de ciocolatä, cirese pentru decorat. Deci dupäcum se vede tortul se face din douä blaturi diferite. Numai torturile fäcute cu ingredientele de mai sus au voie in Germania sä se vandä sub numele de "Tort Pädurea Neagrä" Referitor la articolul de mai sus:se presupune cä tortul ar fi o creatie din anul 1915 a cofetarului Josef Keller, propietarul unei cofetärii dintr-o localitate a regiunii Pädurea Neagrä. Visinele folosite nu se numesc Morello, ci Schattenmorelle, care de fapt sunt un soi de visine frantuzesti. Tortul original e fäcut din cirese la borcan, dar nu din cirese de la visinatä. (kirsche inseamnä cirese)

  • Fara foto

    Sidy, 06 august 2009

    A doua varianta se numeste...Foret Noire . Ingrediente: 5 ouă , 250 g zahăr , 1 praf de copt , 10-12 linguri lapte , 2 linguriţre cacao , 200 g făină, 1 crema pentru prăjituri"Dr. Oetker"(ciocolată sau caramel), 1 pliculeţ nes, 1/2 kg frişcă , 1/2 kg vişine fară sîmburi . Mod de preparare: Albuşurile se bat spumă ; gălbenuşurile se freacă cu zahărul pînă se face spumă. Se adaugă laptele , cacao ,faina. praful de copt şi albuşurile bătute.Se pune la cuptor în tava tapetată . După ce s-a copt şi s-a răcit aluatul se taie în două . Se prepară crema după indicaţiile de pe plic la care se adaugă şi nesul . Se insiropeayă primul blat (cît mai bine) se pune1/2 cremă ,peste ea 250 g vişine şi 200 g frişca . Se pune cel de-al doilea blat însiropat , crema , vişinele şi frişca. Prăjitura se poate face şi fără a tăia blatul în două !!! Se ornează deasupra cu frişca rămasă.

  • Fara foto

    Sidy, 06 august 2009

    Am si eu doua variante a acestui delicios tort pe care am sa-mi permit sa vi le dau.... Black Forest Ingrediente: Blatul 6 galbenusuri, 1 cana zahar, !/2 lingurita esenta de vanilie, zeama de la o lamiie, 1/4 cana vin alb dulce, 1 cana faina, 1/3 cana cacao, 1 lingurita praf de copt, 1 virf cutit sare, 4 albusuri , coaja de lamiie (optional ) Sirop 1 cana suc de visine , zeama de la o lamiie, 1/2 cana zahar, scortisoara 1/4 cana lichior de mere (optional ) Mai aveti nevoie de 1 litru de frisca , 1/4 cana zahar si ciocolata razuita Mod de preparare: Se amesteca galbenusurile cu zaharul pe bain-marie pina isi dubleaza volumul. Se adauga vanilia, zeama de lamiie si vinul si se amesteca bine pina incorporeaza mult aer.Se lasa la racit. Se cerne faina ,cacaoa , praful de copt si sarea si se amesteca usor in coca racita. Albusurile se bat bine si se amesteca incet cu blatul. O tava se unge si se capitoneaza cu faina , se rastoarna aluatul si se coace in cuptorul incalzit aprox 40 min. (nu se deschide cuptorul 20 min ) dupa ce s-acopt, blatul se pune la racit. Pentru sirop , se amesteca pe foc sucul de visine, zeama de lamiie ,zaharul si scortisoara. Dupa ce s-a racit se adauga lichiorul. Intre timp frisca batuta se amesteca cu zaharul. Blatul racit se taie in trei foi si se insiropeaza bine. Frisca ( jumatate )se amesteca cu visinele si se pune peste prima foaie insiropata, se pune a doua foaie se insiropeaza bine si se pune crema de frisca cu visine. Se pune a tria foaie ,se insiropeaza siea ,apoi cu cealalta jumatate de frisca se orneaza partea de sus si lateralele tortului. Se decoreaza cu visine si ciocolata razuita .

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 06 august 2009

    Merita toate stelutele,arata foarte bine si cred ca este un deliciu,felicitari nota 20 pentru prezentarea ca la carte.

  • Fara foto

    Ramona, 06 august 2009

    Si eu fac un tort-prajitura asemanator, cu cirese- CIKA E foarte gustos!!

  • Fara foto

    samoila tudoderel, 05 august 2009

    Sigur,daca poarta denumirea "Padurea Neagra"(tort),este un deliciu german,logic,desi denumirea poate sa o aiba din felul compozitiei:foto(desi este exagerat de "taiata"din toate partile)ne arata multa ciocolata si niste visine ce se vor a fi confiate.

  • Fara foto

    valentina ionita, 05 august 2009

    Arata foarte foarte bine...

  • Fara foto

    simona, 05 august 2009

    Miami-ce bunut pare.Am sa-l incerc, ca e simplu de facut.

  • Fara foto

    Nadia, 05 august 2009

    Trebuie sa fie tare bun! Am mai auzit de tortul asta dar inca nu l-am incercat. Cred ca merita!

  • Fara foto

    crystyn@, 05 august 2009

    Uau! Super bun!!! Delicios...

  • Fara foto

    zana b., 05 august 2009

    Foarte gustos!