Dacă eşti în căutare de o alternativă sănătoasă la zahărul de care fuge toată lumea, fructele uscate sunt soluţia.

Consumate cu moderaţie, acestea pot fi un supliment grozav de vitamine şi nutrienţi. Spunem cu moderaţie pentru că multe dintre fructele uscate care se găsesc în comerţ conţin zahăr extra,  adăugat pentru gust. Ar trebui să evitaţi în special ananasul, chipsurile de banane şi pepenele roşu, dar cel mai bine este să verificaţi ingredientele fiecărui pachet cumpărat.
 
Prin uscare, fructele nu îşi pierd deloc valoarea nutriţională, ba din contră, pe unele este recomandat să le consumăm aşa. Când sunt uscate, caisele au o concentraţie de fibre mai mare ca atunci când sunt proaspete, la fel şi smochinele, care sunt bogate în fier şi potasiu. Prunele uscate ajută la o digestie uşoară, iar cireşele sunt nişte super-antioxidanţi. Şi toate sunt foarte gustoase! (mai ales între mese, la birou, când aştepţi pe cineva, seara la un film etc..)
 
Cea mai bună parte este că le putem usca şi noi acasă! Procedeul este simplu, chiar dacă nu ai un aparat de deshidratare, poţi folosi cuptorul. Iată paşii pe care trebuie să îi urmeze orice iubitor al fructelor uscate:
 
1.Se aleg fructe coapte, dar nu foarte coapte! Se pot usca mere, pere, caise, prune, banane, piersici, cireşe... iar lista poate continua.
 
2.Se spală fructele sau se decojesc şi se curăţă de sâmburi. Se taie felii subţiri. Cu cât e mai subţire felia, cu atât se usucă mai repede. (nu ar trebui să existe diferenţe prea mari între dimensiunea feliilor, aşa una se usucă, iar una nu) Fructele mici (cireşe, afine) se usucă întregi.
 
3.Pentru a grăbi procesul de uscare, fructele se pot ţine la baie de abur pentru 3-5 minute.
 
4.Feliile de fructe se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt în prealabil. Feliile nu trebuie să se atingă una pe alta.
 
5.Se dau la cuptor, la foc mic. Se încearcă din când în când şi se scot când devin moi, dar nu complet uscate. (s-ar putea să dureze câteva ore)
 
6.Înainte de a le depozita în pungi de hârtie, în cămară, trebuie lăsate cel puţin 12 ore să se răcească, neacoperite.
 
Şi gata! O gustare ieftină, sănătoasă şi delicioasă! Voi deshidrataţi fructe? 
 

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 4 comentarii
 • Mihai Moldovan, 22 februarie 2014

  f.b

 • frunza janet, 19 noiembrie 2013

  Am facut doar rosii uscate...fructe nu am incercat....inca!

 • kok miori

  kok miori (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2013

  Merita de incercat acest gen de uscare sant mai sanatoase decat uscate cu zahar.

 • valentina ionita

  valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

  Sunt tare gustoase si sanatoase...