Nimănui nu îi place să arunce mâncare pentru că se strică, dar toţi o facem. Unul dintre principalele motive pentru această risipă zilnică îl reprezintă condiţiile nepotrivite de păstrare ale alimentelor.

Iată care sunt sfaturile noastre pentru a păstra proaspete  fructele pentru mai mult timp.
 
Dacă vreţi să preveniţi stricarea fructelor pe care nu le puneţi în frigider, de exemplu un vas cu mere care stă pe masa din bucătărie, este foarte important să fie cât mai ferit de razele solare. De asemenea, puteţi să păstraţi fructele în pungi de plastic perforate. Au şi ele nevoie de aer.

În frigider fructele se păstrează cel mai bine tot în pungi de plastic perforate. Vă recomandăm să le aşezaţi în sertarele de jos. De asemenea e important să depozitaţi fructele separat de legume pentru că împreună riscă să se strice mai repede. De exemplu un măr copt, „îmbolnăveşte” foarte repede orice fruct sau legumă din jurul lui. Dacă observaţi că unul dintre fructe este stricat, trebuie să îl înlăturaţi de lângă celelalte. 

Avem un mic sfat şi în ceea ce priveşte prospeţimea fructelor tăiate felii. Ştim cu toţii că ele se înnegresc cel mai repede, deci daca vreţi să le păstraţi arătoase pentru mai mult timp, stoarceţi peste ele un pic de suc de la o lămâie. 

Voi ce alte sfaturi pentru păstrarea fructelor proaspete mai ştiţi?
 

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 6 comentarii
 • Chira Afloarei, 27 iunie 2013

  Sa le mananc inainte de a trebui sa le arunc. Dar trebuie sa cumperi cat crezi ca o sa consumi. Asta e cea mai buna metoda. Eu una incet si sigur am inceput sa invat din experienta. O zi buna. Doamne ajuta

 • Ion Faur, 24 iunie 2013

  Pe vremuri, la casele boierești, caise, pere, mere, gutui și alte asemenea se înfăsurau în fuior de cânepă și apoi ușor se scufundau în ceara de albina doar cât sa se formeze o coaja. Aceasta coajă de ceară păstra fructele proaspete multe luni Fructele, dupa ce erau scoase din "cuibul lor", erau savurate la mese speciale mai ales pe timpul iernii.

 • Silvia Serratore, 24 iunie 2013

  Singurul sfat logic este sa nu cumperi prea multe fructe, piata va fi in acelasi loc si peste trei zile. Eu cumpar fructe de 2 ori pe saptamana. Salvez bani si cumpar fructe proaspete de fiecare data.

 • Sidy, 23 iunie 2013

  Merele, perele şi gutuile pot fi păstrate şi timp de câteva luni dacă sunt aşezate pe rafturi acoperite cu hârtie curată sau în lădiţe, de preferat fără să se atingă între ele. Au nevoie de un loc răcoros şi uscat şi de verificări periodice, pentru eliminarea fructelor care au încep să se strice şi care pot duce la deprecierea întregii cantităţi. Merele şi perele mai pot fi păstrate în rumeguş sau împachetate separat în hârtie. Strugurii rezistă peste iarnă dacă sunt păstraţi fie în lădiţe aşezate una peste alta, dar cu loc pentru aerisire, fie agăţaţi pe o sfoară, în pod. Nucile, alunele şi migdalele pot fi întinse pe o suprafaţă plană, într-un loc uscat şi bine aerisit. Nu se păstrează în pungi ori în recipiente închise ermetic, pentru că umezeala face ca miezul să se strice şi să devină amar. Când sunt puse la păstrare, trebuie să fie bine curăţate de coji şi membrane, altfel acestea pot putrezi. Prunele, piersicile şi caisele se usucă, pentru că nu pot fi menţinute în stare proaspătă prea mult timp.

 • valentina ionita

  valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

  Interesant !!!

 • constanta proca

  constanta proca (Chef de cuisine) , 08 august 2012

  Un articol foarte instructiv !