Galuste de prune perfecte pentru prima saptamana de toamna

Ce poate fi mai bun si mai potrivit in prima saptamana de toamna decat o portie (sau mai multe) de galuste calde, parfumate, umplute cu prune dulci si zemoase? 

Galuste de prune perfecte pentru prima saptamana de toamna

Galustele cu prune se prepara in toata Europa, in diferite variante si sub diferite nume. La noi, totusi, au ajus pe filiera maghiara ("galuska" este cuvant unguresc). Fiecare are varianta sa preferata, unora le place cu pesmetul auriu si crocant, altora fara pesmet, unora cu scortisoara, altora fara, unora cu mai multa coca, altora cu mai multa umplutura.

Noi va oferim reteta clasica si cateva sfaturi pretioase asa incat aceasta sa va iasa impecabil. Asadar, sa fie galuste!

Ingrediente:

1 kg de cartofi rosii, care se fierb in coaja

3 oua potrivite (sau doua daca sunt foarte mari)

2-3 linguri de faina alba (sau cat cuprinde)

3 linguri de gris (se prefera cel macinat mai mare)

o ceasca de zahar

800 g - 1 kg prune (preferabil micute, rotunde, coapte bine si ferme) - cantitatea depinde de cum va plac, mai "umplute" sau mai bogate in coca. Reteta clasica presupune cca 1 kg.

sare un varf de cutit (sau dupa gust) pentru galuste

2-3 lingurite de sare pentru apa de fiert

o jumatate de lingurita de scortisoara (preferabil, proaspat macinata)

cca o cana de pesmet (preferabil, preparat in casa)

o lingura-doua de unt

zahar pudra

Preparare:

Cartofii se fierb in coaja (ca pentru "cartofi natur", sau cat sa poata fi pasati). Este important sa fie cartofi rosii, altfel riscati sa nu se lege coca. Se racesc in apa rece si se curata de coaja, apoi se zdrobesc cu furculita (sau se dau prin masina de tocat carne) si se amesteca pana la omogenizare cu faina, grisul, sarea si ouale. Atentie, nu se pune niciun pic de zahar in coca! Ordinea in care se amesteca: cartofi + oua + sare, apoi faina si grisul, treptat. Unii renunta la gris, insa noi nu va sfatuim. Acesta contribuie la "pufosenie" si impiedica aluatul sa fie prea lipicios.

Un alt sfat este sa nu puneti prea multa faina, fiindca, la modelare, le veti mai tavali putin in faina oricum. Cu cat puneti mai putina faina, cu atat vor fi mai lipicioase, ceea ce e neplacut, insa sunt mai bune la gust si mai putin fade. De asemenea, galustele cu prea multa faina ies tari, nu cremoase, pufoase.

Se spala prunele si se scot samburii. O idee buna este sa nu rupeti jumatatile, ci doar sa faceti o sectiune in fruct, cat sa iasa samburele. La mijloc se umplu cu zahar si un praf de scortisoara (doar daca sunteti amatori). O idee buna, preluata de la utilizatoarea Gustos Lia, este sa folositi zahar cubic, care se introduce in pruna, dupa care fructul se strange usor, ca si cand nu ar fi fost desfacut. Vor iesi galuste ceva mai dulci folosind aceasta cantitate de zahar, spre bucuria copiilor care le vor devora :).

Se pune apa la fiert cu sarea (cam cata apa ati pune pentru fiert pastele fainoase). Aluatul se imparte in mai multe parti (2-3), pentru a fi mai usor de intins). Se pudreaza cu faina suprafata de intins si se intinde cate o bucata, pana are o grosime de cca o jumatate de cm - 1 cm (in functie de cat de multa coca vreti pe fiecare galusca). Se taie bucatile in functie de cat de mari sunt prunele, si in forma de patrat.

Pruna se pune in mijlocul bucatii de aluat, se impacheteaza, se pudreaza cu putina faina si se roteste intre palme pana devine sferica. AM obtinut galusca! Fiecare galusca preparata asa se aseaza pe o suprafata pudrata cu faina, fara a se inghesui unele pe altele.

Cand sunt gata toate galustele, se pun, pe rand, in apa clocotita. Daca le-ati facut cu un strat mai gros de coca, se lasa 15 minute. Daca le-ati facut cu mai putina coca, 10 minute sunt suficiente. Oricum, asteptati sa iasa la suprafata.

In timp ce galustele fierb, se incinge o tigaie de teflon curata (fara niciun miros de prajeala) si se topeste untul. Se adauga pesmetul, amestecat cu scortisoara si se invarte cu o paleta pana devine totul auriu. Se stinge focul, se lasa putin la racit si se adauga si zahar (pentru o cana de pesmet, o jumatate de cana de zahar). O idee una ar fi sa "maruntiti" zaharul in rasnita. Pentru varietate si o textura mai crocanta, puteti pune si mac prajit.

Galustele fierte se scot cu o scurgatoare din apa clocotitea si se pun direct intr-o cratita cu apa rece. Nu vor fi lipicioase daca procedati asa.

Dupa cateva secunde, se scot din apa tot cu strecuratoarea, se scurg putin si se tavalesc prin pesmet.

Totusi, daca va plac cu mult-mult pesmet, tavaliti-le imediat dupa extragerea din apa fierbinte si vor aduna mai mult.

Se servesc calde, cu zahar pudra si, daca doriti, cu o lingura de smantana dulce.

Pofta buna!

Sfaturile au fost culese din mai multe retete, inclusiv din cea pe care v-o sugeram saptamana trecuta, in cadrul articolului Idei de Weekend, de pe blogul lui Bucatar Maniac. Mai multe retete gasiti aici (credeti-ma, aveti de unde alege!)

Sursa Foto

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise